JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny forvaltningslov skal bli enklere å forstå

Forvaltningslovutvalget foreslår en helt ny forvaltningslov som både skal forenkles, skrives i et lettere forståelig språk og gi mulighet for tettere samarbeid.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Leif Martin Kirknes

Utvalgets leder, professor Inge Lorange Backer, la fram utvalgets rapport i Justis- og beredskapsdepartementet torsdag.

– Forvaltningsloven står helt sentralt i forholdet mellom enkeltpersoner og forvaltningen. Loven skal ivareta borgernes og private virksomheters rettssikkerhet og legge til rette for effektiv saksbehandling. Både endringer i forvaltningens oppgaver og organisering og den teknologiske utviklingen tilsier at det er behov for en ny og oppdatert forvaltningslov, sier justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Utvalget ble oppnevnt i oktober 2015 for å foreta en bred gjennomgang av den gjeldende forvaltningsloven fra 1967 og vurdere behov for endringer på bakgrunn av dagens praksis og digitale teknologi.

Forenkle

Blant forslagene er å skrive en helt ny lov i en mer moderne og forståelig språkdrakt, legge til rette for et tettere samarbeid mellom de forskjellige forvaltningsorganene og overføre innsynsreglene til offentlighetsloven, som utvalget vil endre navn på til innsynsloven.

– På sett og vis er dette en mer teknisk endring, men den har et pedagogisk siktepunkt også. Forvaltningsloven som den er i dag, er ikke like lett å forstå på alle punkter. Den kan være vond å lese, og innsynsreglene er heller ikke enkle å lese, sier utvalgets leder Inge Lorange Backer til NTB.

– Det vil være en fordel både for forvaltning og publikum å få samlet disse reglene på et sted. Når offentlighetsloven også får med regler om partsinnsyn, blir det viktig å markere i tittelen på loven at den handler om mer enn bare offentlighet, fortsetter han.

Klarspråk

Utvalget vil også skrive om hele lovteksten slik at den er lettere å forstå og lese enn den er i språkdrakten fra 1967.

– Klarspråk er viktig, og det er en hovedgrunn til å foreslå en helt ny lov som blir lettere tilgjengelig når den er skrevet i dagens språkdrakt. Vi har hatt kontakt med Språkrådet i dette arbeidet, noe vi har hatt god nytte av, sier han.

Utvalget mener at forslagene i utredningen vil gjøre reglene om offentlig forvaltning mer tilgjengelig, både for forvaltningen og folk flest. Samtidig foreslås det å utvide adgangen til å dele taushetsbelagte opplysninger innad i forvaltningen, innenfor de rammer personvernforordningen setter.

– En av tingene vi har arbeidet med, er å legge til rette for bedre samarbeid mellom de forskjellige forvaltningsorganene. Dette er en fordel for borgerne og vil bidra til en bedre offentlig forvaltning. Det er viktig å dele informasjon med hverandre for å få samarbeidet til å fungere. Det er ganske varierende slik det er nå, sier Backer.

– De nordiske samfunnene skiller seg globalt ut med høy grad av tillit både mellom folkene i landene innbyrdes og mellom folk og myndigheter. Det er viktig å ha en lov som kan gi folk tillit til offentlig forvaltning. Demokratiet trenger en offentlig forvaltning som fungerer godt. Dette er et helt grunnleggende synspunkter som vi trekker inn i flere sammenhenger i utredningen, avslutter han.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse