JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Midlertidige ansettelser, oppdragstakere og frilansere

Ny runde mot NRK i retten: TV-tekster krever fast jobb etter å ha jobbet 15 år på full tid

LOs jurist mener at en TV-tekster som begynte å jobbe for NRK i 1996, nå må betraktes som fast ansatt. Saken er til behandling i Borgarting lagmannsrett etter at teksteren tapte i tingretten for et år siden.
NRK kunne ikke klart seg uten teksterne. Likevel står mange av dem uten fast kontrakt - selv etter ti-år i full jobb på Marienlyst.

NRK kunne ikke klart seg uten teksterne. Likevel står mange av dem uten fast kontrakt - selv etter ti-år i full jobb på Marienlyst.

Leif Martin Kirknes

merete.jansen@lomedia.no

– Det føles omtrent som å avslutte et ekteskap der den andre sitter igjen med huset og man selv står på bar bakke.

Slik opplever NTL-medlemmet «Rolf» det å nok en gang møte sin mangeårige arbeidsgiver NRK i retten for å gå gjennomslag for kravet om fast ansettelse.

56-åringen som ikke ønsker navn og bilde på trykk, begynte å jobbe i NRK i 1996. Han fikk status som oppdragstaker, eller frilanser, og det har han fortsatt. I over ti år har han ikke tatt oppdrag for noen utenom statskanalen, der han siden 2003 har jobbet tilsvarende full stilling, og vel så det.

p

Han har sågar hatt et fast kontor på Marienlyst og har deltatt i alt av felles møter, faglige diskusjoner og sosiale aktiviteter. Derfor slo det nærmest ned som en bombe da han fikk vite at NRK for noen år siden ville gi andre grupper av tekstere fast jobb, mens de som tekster ferdigproduserte programmer, fortsatt skulle betraktes som oppdragstakere.

Saken fortsetter under bildet.

NY RUNDE: "Rolf" møter NRK i retten for andre gang, nå i Borgarting lagmannsrett. Han krever fast ansettelse etter å ha jobbet som TV-tekster hos dem siden 1996, og siden 2003 tilsvarende full stilling . Her i en pause sammen med LO-advokat Iman Haider (t.v.) og forbundssekretær Dag Ratama i NTL.

NY RUNDE: "Rolf" møter NRK i retten for andre gang, nå i Borgarting lagmannsrett. Han krever fast ansettelse etter å ha jobbet som TV-tekster hos dem siden 1996, og siden 2003 tilsvarende full stilling . Her i en pause sammen med LO-advokat Iman Haider (t.v.) og forbundssekretær Dag Ratama i NTL.

Merete Jansen

Økonomisk avhengighetsforhold

Rolfs våpendrager i lagmannsretten, LO-advokat Imran Haider, mener det viktigste argumentet i denne saken, er det avhengighetsforholdet som over tid har oppstått mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

– Tingretten har i sin dom slått fast at han når som helst kan velge å si nei til oppdrag. Men realiteten er at hvis han gjør det, får det store konsekvenser for inntektene hans, sa han i innledningen til saken som det er satt av fire dager til.

Haider mener dommerne i tingretten lente seg for mye på de formelle forholdene rundt ansettelsen, i stedet for å se på hva som er realitetene i det daglige. Han synes også det blir feil å se alle teksterne under ett, når noen har en langt løsere tilknytning til NRK enn andre.

– Man kan ikke sammenlikne ferske oppdragstakere som jobber for flere, med de som lenge har vært «inne i varmen», er blitt blant de mest rutinerte og har opparbeidet en fast tilknytning til Marienlyst.

Klarer seg ikke uten

Rundt 70 personer jobber for å hjelpe de som ser på NRKs sendinger med å forstå hva som blir sagt, ved å legge til en tekst nederst i bildet. Det kan være folk på skjermen som snakker språk man ikke skjønner, eller det kan være dårlig hørsel som skaper problemer.

p

NRK kunne ikke klart seg uten teksterne. Likevel har de frem til høsten 2016 kun hatt status som oppdragstakere/frilansere. Det året ble det bestemt at de som går i turnus for å tekste nyhetsprogrammer, det vil si simultan- og nyhetstekstere, kunne få ansettelse. De andre ble sendt videre i en usikker tilværelse som oppdragstaker. Rolf valgte å ta avgjørelsen til retten.

Etter nederlaget i Oslo tingrett for et år siden, sa han dette til FriFagbevegelse:

– Gjennom de 22 årene jeg har jobbet for NRK, og spesielt de siste 15, har jeg vært en sikker, stabil, forutsigbar arbeidskraft og stått til permanent rådighet. Jeg har «gitt meg hen til» NRK. De har hele tiden visst at de kunne bruke meg, uten konkurranse fra andre oppdragsgivere. Slikt forplikter!

NRK viser til Aleris-dom

Fra NRKs side ble det på første dag av ankesaken lagt vekt på arbeidsgivers styringsrett og hvorvidt oppdragstakerne skal levere fra seg et ferdig produkt. Advokat Anders Stenbrenden mener at arbeidsgiver står fritt til å bestemme om de vil bruke fast ansatte eller frilansere til ulike oppdrag. I denne konkrete saken mener han at teksterne selv bærer ansvaret for det ferdige produktet, akkurat som når man setter ut et oppdrag til en håndverker.

– Man må gjøre en analyse av oppdragets karakter. NRK tilbyr en oppdragstaker å ta et bestemt oppdrag. Hvis han takker ja, har de inngått en avtale. De fleste tekster ferdig uten at NRK blander seg inn på noe tidspunkt og leverer fra seg en fil som kan brukes direkte på luften.

Stenbrenden brakte også inn tingrettens ferske dom i saken mot Aleris, som riktig nok ikke er rettskraftig siden den er blitt anket.

p

– Her ble det lagt avgjørende vekt på at en del av arbeidstakerne hadde tatt en fri, veloverveid beslutning om å ikke være arbeidstaker. Vi mener det samme er tilfelle for Rolf og de andre forhåndsteksterne i NRK, sa Stenbrenden.

Det at Rolf har hatt en nær tilknytning til NRK over lang tid, mener han ikke er utslagsgivende.

Behandlet som ansatt

LO-advokat Imran Haider mener derimot at NRK i praksis har forholdt seg til Rolf som om han skulle vært en vanlig arbeidstaker. En ting er at de har latt ham få en fast kontorplass, fått bruke mailadresse fra bedriften og inkludert ham i alt faglig samarbeid. I tillegg har de tidligere operert med ansiennitetslister når oppdrag skulle fordeles. NRK nekter for at dette er tilfelle, men det ble på et tidspunkt kommunisert overfor teksterne at ansiennitetslisten skulle tillegges spesiell vekt i tider med lite oppdrag.

På samme vis mener Haider å kunne dokumentere at det har vært praksis for å la tekstere få oppdraget med nye episoder og sesonger av programmer de tidligere har jobbet med. Alt dette har vært med på å bygge opp forventninger om fremtidige oppdrag og inntekter, sier han.

Rolf som har brukt store deler av livet sitt på jobb for NRK, har denne kommentaren til rettssaken:

– Det føles hardt å bli avvist slik av en arbeidsgiver du har vært så glad i.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse