JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter-oppgjøret

Pensjonsstrid: Norsk Tipping og Ruter kan havne i streik

Siste forsøk på å komme til enighet gikk ikke, og nå skal oppgjørene i Norsk Tipping og Ruter til Riksmekleren.
Norsk Tipping vil legge om pensjonsordningen for sine ansatte for å spare penger. Det synes LO Stat er en dårlig ide.

Norsk Tipping vil legge om pensjonsordningen for sine ansatte for å spare penger. Det synes LO Stat er en dårlig ide.

Norsk Tipping

anders@lomedia.no

Mandag og tirsdag denne uka forsøkte LO Stat og Spekter en siste runde med forhandlinger for flere virksomheter. Dette var siste sjanse før oppgjøret havner i mekling, og det endte med at de lokale oppgjørene i Norsk Tipping og Ruter må til Riksmekleren.

De andre oppgjørene som var i de såkalte Fase 3-forhandlingene, var Studentsamskipnaden Sørøst-Norge, Norges Forskningsråd og Norsk Helsenett. Her ble partene enige i forhandlingene.

Pensjon er problemet

Nestleder Lise Olsen i LO Stat ledet forhandlingene. Hun opplyser at det er stid om pensjonsordninger som er det vanskelige punktet.

Saken fortsetter under bildet.

TIL MEKLING: LO Stat-nestleder Lise Olsen må legge inn to nye meklinger i avtaleboka: Oppgjørene i Norsk Tipping og Ruter. Datoen er ikke avklart enda.

TIL MEKLING: LO Stat-nestleder Lise Olsen må legge inn to nye meklinger i avtaleboka: Oppgjørene i Norsk Tipping og Ruter. Datoen er ikke avklart enda.

Ole Palmstrøm

I Norsk Tipping, der medlemmene er i NTL, har de i dag pensjon fra Statens pensjonskasse som arbeidsgiver vil endre til en innskuddspensjon. Det vil ikke LO Stat eller NTL gå med på.

I Ruter, der medlemmene er i Fagforbundet og NTL, har nyansatte en midlertidig innskuddsordning, mens de som har jobbet der lenger har en lukket ytelsespensjonsordning. Her krever forbundene og LO Stat at den gjeldende pensjonen framover skal være en hybridpensjon.

Lise Olsen synes ikke noe om arbeidsgivers ønske om å legge om pensjonsordningene.

– I Norsk Tipping synes jeg det er litt meningsløst. De har ikke konkurranse og har ingen mangel på penger. De har riktignok noen krav fra eieren på det økonomiske, men det behøver ikke gå ut over de ansatte. I alle fall ikke nå, sier Olsen.

Krevende og prinsippielt

De to som skal i mekling tilhører område 4 i Spekter-oppgjøret. Her finnes det en rekke virksomheter med et definert samfunnsoppdrag.

Siden to av oppgjørene ikke er ferdige, er formelt sett alle virksomhetene i brudd. Dermed kan alle bli tatt ut i en eventuell streik.

Olsen avviser ikke at det kan bli streik:

– Når det går til mekling, er det alltid streikefare. Det har ikke vist seg vanskelig å mobilisere medlemmer på pensjonsspørsmål. Vi skal prøve å finne løsninger, men det er mye prinsipper ute og går her fra begge sider, og det er krevende, sier Olsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse