JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Protest mot kutt i folkehøgskolene

Flere tusen elever og lærere demonstrerte utenfor Stortinget mot regjeringas forslag til budsjettkutt for folkehøgskolene onsdag ettermiddag.
Dramalærer på Rønningen folkehøgskole, Henrik Årdal , dro igang steminga foran demonstrasjonen

Dramalærer på Rønningen folkehøgskole, Henrik Årdal , dro igang steminga foran demonstrasjonen

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Folkehøyskolene får et kutt i forslaget til statsbudsjett på nesten 35 millioner kroner. Dette utløste protester utenfor Stortinget onsdag ettermiddag.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) sier det samla tilskuddet er en reell reduksjon på 22,7 millioner kroner sammenlignet med 2014. Elevene får i tillegg redusert perioden med studiestøtte, fra ti til ni måneder. Dette utgjør 12 millioner kroner, ifølge NTL.

Samtidig foreslår regjeringen å fjerne støtten til norsk deltagelse på Den Nordiske Folkehøgskolen i Genève, som årlig gir et tilbud til knappe 40 norske fagforeningsmedlemmer frå Norden.

– Kuttet er dramatisk for folkehøgskolene. Folkehøgskolene skal være et supplement til læringen i det ordinære utdanningssystemet og i arbeidslivet. Undervisningen er muligens ikke så tradisjonell som i ordinær videregående utdanning, men er samtidig en læring i dannelse og det å bli en god og bidragende samfunnsborger. Ut frå vår vurdering, er akkurat dette en styrke. Folkehøgskolen gir elevene de mulighetene og den tiden de trenger for å ta sine valg og motiveres for senere videre utdanning. Den kan dermed være med på å hindre frafallet i de videregående og høyere utdanningene, sier forbundssekretær Tove Helvik i NTL.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse