JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aldersgrense for ansatte i staten:

Regjeringen foreslår å heve aldersgrensen for statlige ansatte fra 70 til 72 år

I dag er aldersgrensen for statlige ansatte 70 år. Regjeringen foreslår nå å heve denne aldersgrensen til 72 år.
Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Forslaget sendes ut på høring, hvor fristen er 28. februar, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding.

Økt aldersgrense vil gi staten bedre mulighet til å beholde erfaren arbeidskraft og spisskompetanse, heter det i meldingen.

– Det er nødvendig at flere står lenger i arbeid for å sikre bærekraften i velferdsstaten. Vi vet også at mange eldre ønsker å jobbe lenger enn de har mulighet til i dag, og ved å heve aldersgrensen til 72 år vil flere få denne muligheten, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).

Ap vil ikke gi Steinar (76) offentlig tjenestepensjon: – Jeg har jobba i 60 år, så de kan ikke si at jeg ikke har bidratt

Ikke «best før»

Forslaget applauderes av leder av arbeids- og sosialkomiteen Erlend Wiborg (Frp).

– Arbeidstakere har ikke et fast «best før» stempel. Alle mennesker er forskjellige, og hvis man har god helse og utfører jobben på en god måte og samtidig ønsker å stå lenger i jobb, skal man selvfølgelig kunne stå lenger i jobb, sier han, og understreker at Frp ønsker å avskaffe aldersgrensen helt.

Også Akademikerne er fornøyd med forslaget om å øke aldersgrensen.

– Dagens aldersgrenser i offentlig sektor ble laget i en annen tid i det forrige århundre, for 60–70 år siden, da levealderen var atskillig lavere enn i dag. Dagens 70-åringer og dagens arbeidsoppgaver i offentlig sektor er noe annet enn den gang, sier leder Kari Sollien.

Mye lest: Sp mener SV og Frp har valgt en for dårlig modell for pensjonistene

– En selvfølge

Leder i Rådet for et aldersvennlig Norge, Trude Drevland, mener også at å heve aldersgrensen er det naturlige å gjøre nå.

– Det er nærmest en selvfølge, og absolutt på tide, at dette kommer, gitt regjeringens strategi fra 2017 om flere år – flere muligheter, og satsingen på et aldersvennlig Norge, sier Drevland.

Lønnsoppgjøret 2020: Arbeiderbevegelsen anbefales å gi sine ansatte pensjon fra første krone

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse