JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen gir og tar med samme hånd fra Domstolene

Domstolene kan tilsynelatende regne seg i gruppen av vinnere i forslaget til budsjett, men NTLs tillitsvalgte er langt fra fornøyde. Ostehøvelkuttene i staten spiser opp store deler av de ekstra pengene.
TRANGT: Domstolene trenger langt mer penger enn budsjettforslaget tilsier, mener NTL-tillitsvalgt Ranveig Øverby.

TRANGT: Domstolene trenger langt mer penger enn budsjettforslaget tilsier, mener NTL-tillitsvalgt Ranveig Øverby.

Eline Lønnå

merete.jansen@lomedia.no

«21 mill. kroner i økt bevilgning til kapasitet i domstolene», står det å lese i forslaget til statsbudsjett for 2018. Tilsynelatende en god grunn til å juble når det ellers er kutt som går igjen de fleste steder i offentlig sektor. Men bildet er mer komplisert enn som så:

– De 21 millionene skal også dekke byggeprosjekter, blant annet er det øremerket 6 millioner kroner til renovering av Bergen tingrett, påpeker Ranveig Øverby, leder i NTL Domstolene.

– Det forutsettes at det satses på bemanning, men vi vet jo ikke hvor mye vi faktisk får, så lenge det ikke er spesifisert noen sum.

Se flere saker om statsbudsjettet 2018

Tar med samme hånd

I samme dokument kommer det frem at også domstolene må bidra i det som kalles avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen i statlige virksomheter - eller ostehøvelkuttene som alle etatene må gjøre. Summens som går til fradrag, er 12,1 millioner kroner. Mye tyder på at økningen som går til drift, bare blir på noen få millioner kroner. Det mener Øverby er for lite.

– Det samme budsjettet viser for eksempel at antall anker til lagmannsretten har økt. De ansatte er under et enormt arbeidspress. I tillegg rammer det publikum som har saker for domstolene. Resultatet blir et rettssikkerhetsproblem.

LITE TILBAKE: Det blir lite penger til å dekke det skrikende behovet for økt bemanning i domstolene, konstaterer Ranveig Øverby, leder i NTL Domstolene.

LITE TILBAKE: Det blir lite penger til å dekke det skrikende behovet for økt bemanning i domstolene, konstaterer Ranveig Øverby, leder i NTL Domstolene.

LO Media

Øverby mener domstolene burde vært unntatt fra de såkalte ostehøvelkuttene. Både fordi behovene for økt kapasitet er så store, og fordi hun mener budsjettene må fastsettes på en helt annen måte når det kommer til den tredje statsmakt:

– Vi skal være uavhengige av regjeringen, da er det merkelig at justisdepartementet skal sitte og detaljregulere hvor stor kapasitet vi får til å behandle saker som skal opp i retten. Dette burde vært en jobb for et samlet Storting.

Ingen penger til flytting

Kravene om effektiviseringskutt rammer altså over hele linjen. Også i Landbruksdirektoratet der regjeringen nylig har vedtatt at 30 stillinger skal flyttes fra Oslo til Steinkjer. Det aktuelle departementet har selv tildligere anslått at en slik flytting vil koste over 50 millioner kroner.

– Dette er akkurat det vi fryktet, sier leder Janne Bitnes Hagen i NTL Landbruksdirektoratet.

Hun er skuffet, men ikke overrasket over at direktoratet får mindre å rutte med neste år enn i år, dersom forslaget blir vedtatt.

– Vi har allerede tidlig i prosessen påpekt at det må følge penger med en slik flytting. Så langt er vi altså ikke blitt hørt.

De vet at stillinger blir borte fra arbeidsplassen i Oslo, men ikke hvor mange - og hvem som skal ut

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse