JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL Forsvaret:

Signaler om mer konkurranseutsetting i Forsvaret

NTL Forsvaret er bekymra for innsparingene det legges opp til i forsvarsbudsjettet
OMSTILLINGER: Leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret forbereder seg på fortsatt omstilling og nedbemanning i Forsvaret.

OMSTILLINGER: Leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret forbereder seg på fortsatt omstilling og nedbemanning i Forsvaret.

Anette Karlsen

anders@lomedia.no

I forslaget til forsvarsbudsjett ser leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret positive sider, og elementer han er mer skeptisk til.

– Det som er gledelig, er en egen satsing på cyber- og IKT-området. Det er veldig bra at Forsvarsdepartmentet nå satser på å forbygge cyberangrep. Samtidig håper jeg de ser og bruker den kompetansen de har i Forsvaret, og lærer av tidligere feil og ikke setter bort eller kjøper tjenester fra andre aktører, sier Klemetsen.

Se flere saker om statsbudsjettet 2018

Omstillingene kommer

For han ser signaler i budsjettet på at konkurranseutsetting fortsatt skal være viktig i Forsvaret:

– Jeg er ikke spesielt «happy» med at de enda en gang ser ut til å holde oppe trykket på kutt i stab- og støttefunksjoner, bortsetting og privatisering, samtidig som Forsvaret skal drive interneffektivisering, sier han.

– Det er ikke bra at de nok en gang signaliserer at personellomstillinga i Forsvaret medfører overtallige, og behov for nedbemanning. Men jeg klarer ikke lese av dette forslaget hva man skal gjøre mindre av, sier han.

Det fremstår som en styrking at man skal vedlikeholde dagens materiell, noe Klemetsen trodde var en selvsagt del av det å kjøpe utstyr. Han mener det er viktig å gjøre vedlikehold internt.

– Det er greit å bruke sivile aktører under topper, som hovedvedlikehold. Men i det daglige vedlikeholdet må det være formålstjenelig å bruke egen kompetanse og personell, sier han.

Tre ankepunkter mot regjeringens ostehøvelkutt i ny rapport

Forskutterer kutt

Klemetsen mener det er bra at det settes av midler til omstilling, men han minner om at disse midlene må brukes på riktig måte, som kompetanseheving av ansatte som trenger omskolering. Han liker heller ikke at de effektiviseringstiltakene som skal gjøres neste år allerede er tatt inn i budsjettet i form av reduserte overføringer.

– Vi vet at omstillinger koster der og da, men allerede neste år tar man ut gevinsten uten at man en gang har begynt på arbeidet. Det gjør at det er fare for at trykket på å gjennomføre omstillinger raskere enn det som er ansvarlig kan øke, sier han.

Fredag legger forsvarsministeren fram landmaktutredninga, som skal ende med en plan for hvordan hæren og heimevernet skal se ut i framtida. Klemetsen er svært spent på hva som kommer der.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse