JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aldersgrense i staten:

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes til 72 år? Nei, sier LO Stat

Regjeringen har foreslått at den øvre aldersgrensen i staten økes fra 70 til 72 år.
Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

merete.jansen@lomedia.no

– I dag er den største utfordringen å legge til rette for at arbeidstakere i 60-åra kan stå lenger i arbeid, sier Dag Westhrin, organisasjonssekretær i LO Stat.

Han ser ikke noe behov for å beholde statsansatte i arbeidslivet to år lenger enn det som er dagens grense. Westhrin påpeker at hensikten med å innføre Avtalefestet pensjon for noen tiår siden, var å unngå uverdige avganger fra arbeidslivet. Mange slet seg ut før de kom til ordinær alder for pensjonering.

– En høyning av den generelle aldersgrensen kan gjøre at vi kommer i en slik situasjon igjen, sier Westhrin.

Debatt: «Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»

Felles holdning i LO

Forslaget som er sendt ut på høring fra Arbeids- og sosialdepartementet, går ut på å øke den alminnelige aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år, slik den er i arbeidsmiljøloven. Fristen for å uttale seg, var satt til 28. februar. Både LO Stat og LO Kommune har sendt saken på høring til sine medlemsforbund, og alle svar derfra konkluderer med at dagens aldersgrense på 70 år bør videreføres.

I et felles svar til departementet, skriver hovedsammenslutningene:

«Dagens faktiske pensjonsalder i offentlig sektor ligger i underkant av 65 år. Dette tilsier at mange ikke klarer å stå til dagens pensjonsalder på 70 år. Det stilles derfor spørsmålstegn ved hvilken gevinst en økning av den generelle aldersgrensen i staten vil gi, bortsett fra store pensjonsforskjeller mellom de som har belastende yrker, fysisk eller psykisk og liten mulighet til å jobbe lengre, og de som har mindre fysisk belastende stillinger og gjerne i tillegg stor frihet i hvordan de utfører arbeidet.»

Nye regler fra 1. februar: 15 spørsmål og svar om ny pensjonskonto

Mange står utenfor

Dag Westhrin i LO Stat påpeker at Norge dag har en situasjon med stor arbeidsledighet. En heving av aldersgrensen kan gjøre det enda vanskeligere for de som sliter, å komme inn i arbeidsmarkedet igjen.

Han trekker videre fram universitets- og høgskolesektoren som et av de områdene i staten hvor arbeidstakerne står lengst i arbeid. Samtidig er det der man finner flest midlertidig ansatte.

– Vi ser stadig oppslag om yngre akademikere som sliter med å få fast tilsetiing i akademia, sier Westhrin og føyer til:

– LO Stat er ikke imot at arbeidstakere som ønsker, skal kunne stå lenger i arbeid. Allerede i dag er det mulighet for arbeidstakere å stå utover aldersgrensen, etter avtale med arbeidsgivere, men pr. i dag er det faktisk arbeidsgiverne som praktiserer aldersgrensene mer stivbeint enn regelverket åpner for.

Oversikt: Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

Dag Westhrin i LO Stat

Dag Westhrin i LO Stat

Eirik Dahl Viggen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse