JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt på betalt lunsjpause

Da Forsvaret godtok at kjøkkenansatte skulle få tilbakebetalt overtid, innførte de samtidig en ny turnus med ubetalt spisepause.
KAMPKLAR: – I følge Hovedtariffavtalen skal lunsjen være inkludert i arbeidstiden dersom arbeidets art tilsier at de ansatte ikke har mulighet til å forlate arbeidsplassen, sier Tom-
Rune Klemetsen, leder i Forsvaret NTL.

KAMPKLAR: – I følge Hovedtariffavtalen skal lunsjen være inkludert i arbeidstiden dersom arbeidets art tilsier at de ansatte ikke har mulighet til å forlate arbeidsplassen, sier Tom- Rune Klemetsen, leder i Forsvaret NTL.

Anders Hauge-Eltvik

katharina.dale.hakonsen@lomedia.no

Før fikk Forsvarets kjøkkenansatte betalt for matpausen. Det er det slutt på. Ikke nok med det. De får heller aldri spist lunsj uten avbrekk.

– I følge Hovedtariffavtalen skal lunsjen være inkludert i arbeidstiden dersom arbeidets art tilsier at de ansatte ikke har mulighet til å forlate arbeidsplassen, sier Tom-

Rune Klemetsen, leder i Forsvaret NTL.

– Kjøkkenpersonell må være i nær tilknytning til kjøkkenet. Både av hygieniske og praktiske årsaker er det teknisk umulig å forlate messa, sier Klemetsen.

Kampklar

NTL Forsvarets tillitsvalgt Stig Håkon Kristiansen ved Rustad befalsmesse er enig.

– Vi sier at vi spiser mens vi går. Vi er i produksjon. Vi må svare på telefonen, ta oss av utleveringer eller betjene soldater som kommer.

Kristiansen og kollegaene har aldri anledning til å spise lunsj en hel halvtime.

– Forsvarsansatte er veldig lojale og fleksibel mot arbeidsgiver. De leverer til alle tider. Deres positive holdning og ikke minst arbeidsmiljøet blir nå nok engang satt på en stor prøve, sier han.

– Blir de avbrutt i lunsjen, skal de kreve overtid. Det er jo deres fritid, sier Klemetsen.

Kristiansen mener den nye turnusen er et problem, og er kampklar:

– Nå jobber vi 35,5 timer i uka eksklusiv lunsj. Vi har egentlig ikke godkjent dagens turnus. Vi ønsker å jobbe 35,5 timer inkludert lunsj. Det skal vi kjempe for. Det

kan også bli en lang prosess, sier Kristiansen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse