JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solbakken til afrikansk toppmøte

I dag reiser nestleder i LO Tor-Arne Solbakken og en tung norsk faglig delegasjon til Zambia for å delta på den 7. partnerkonferansen i Livingstone.
Tor-Arne Solbakken leder delegasjonen som skal møte norsk LOs tolv partnerorganisasjoner i  Afrika forå  drøfte videre samarbeid.

Tor-Arne Solbakken leder delegasjonen som skal møte norsk LOs tolv partnerorganisasjoner i Afrika forå drøfte videre samarbeid.

Ole Palmstrøm

nina.hanssen@lomedia.no

Ifølge Tuva Bugge, afrikarådgiver i LO, ble konferansen flyttet fra Swaziland til Zambia på grunn av den vanskelige situasjonen mellom myndigheter og fagbevegelsen i Swaziland.

- Fortsatt oppfattes fagbevegelsen der som en politisk opposisjon og vi tok ikke sjansen på å samle så mange fagforeningstopper på en konferanse der. Vi ønsket at folk skulle få lov til å snakke fritt fra alle land og ikke plutselig oppleve et politisk raid, så vi flyttet hele konferansen til Zambia der det er rolige forhold, sier hun.

Les også: – Hvis politiet vet vi skal ha møter eller demonstrasjoner, kommer de tidlig om morgenen og arresterer deg, banker deg opp og slipper deg ikke ut før seint på kvelden.

Zambia har hatt en jevn økonomisk vekst de siste årene, og blir nå kategorisert som et lavere middelinntektsland av Verdensbanken. Den økonomiske veksten har imidlertid ikke ført til mindre fattigdom. Fortsatt lever over 60 prosent av befolkningen under den nasjonale fattigdomsgrensa på 1.25 dollar dagen. Det blir anslått at nærmere 90 prosent av den arbeidsføre befolkningen jobber i uformell sektor. Særlig er det mange unge mennesker som nå er uten jobb. Dette er også tilfelle i flere andre afrikanske land som blir representert på konferansen denne uka.

Toppledere samlet

Partnerkonferansen, der toppledelsen i norsk LO deltar, arrangeres annethvert år. Her vil det være fokus på alle partnere, og de felles utfordringene de møter. Diskusjonen vil også gå rundt LOs prioriteringer i Afrika foran neste periode for å søke om midler fra NORAD. Den starter neste år.

Fra Norge stiller nestleder Tor Arne Solbakken i tillegg til flere fra Internasjonal avdeling i LO. Også landsorganisasjonene i Malawi, Mosambik, Swaziland, Uganda, Zimbabwe, Sør-Afrika, Tanzania, Ghana, Kenya, Etiopia og Nigeria stiller med topptunge delegasjoner. Det er meningen at alle organisasjonene skal bidra med eksempler fra egne land og dele med de andre.

I tillegg vil fagbevegelsen i Zambia (ZCTU) være representert med flere fra sin toppledelse. Også de regionale samorganisasjonene for Øst-Afrika (EATUC) og Sørlige Afrika (SATUCC), og en fra ITUC-Afrika og OATUU vil være på plass når partnerkonferansen starter i Livingstone på søndag.

I tillegg til politiske innledninger og utvekslinger vil det også være muligheter for å bli kjent på tvers av landegrenser gjennom sosiale arrangement som blant annet en tur med veterantog ved Victoriafallene på grensen av Zimbabwe.

Arbeidsledigheten er stor

Norsk LO har en lang tradisjon med engasjement i Afrika og har siden slutten av 70-tallet jobbet aktivt med å hjelpe sine partnere med å bygge sterke, demokratiske og innflytelsesrike fagorganisasjoner i ulike afrikanske land. Men det er fortsatt store utfordringer. På konferansen er det blant annet lagt opp til diskusjoner rundt utfordringer med å skape anstendige jobber og sysselsettingskrisen for ungdom.

Norsk LOs prioriteringer for solidaritetsarbeid vil også bli drøftet ifølge Bugge. Målet er å drøfte felles utfordringer og løsninger, samt stake ut retningen for det videre samarbeidet med LO.

Bugge sier at hovedutfordringen ligger i å skape nok arbeidsplasser men også hvordan regelverket skal sikre alle de som i dag er løsarbeidere i uformell sektor.

Topptung norsk delegasjon

I tillegg til Tor Arne Solbakken stiller følgende fra LOs internasjonale avdeling i delegasjonen til Zambia: Nina Mjøberg, Diis Bøhn, Tuva Bugge samt konsulenter i Afrika Alice Siame og Robinson H. Sikazwe (begge fra Zambia).

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse