JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solenergi kan bli en bro til fremtiden

ARENDAL: Solenergi ble et tema på Broen til framtiden-arrangementet under Arendalsuka. – Potensialet er enormt, mener Norsk Solenergiforening.
SOL: Ragnhild Bjelland Hanley fra Norsk Solenergiforening argumenterer for satsing på solenergi.

SOL: Ragnhild Bjelland Hanley fra Norsk Solenergiforening argumenterer for satsing på solenergi.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Det var fullt i lokalet som LO hadde leid under Arendalsuka, da forbundsleder Mette Nord fra Fagforbundet åpnet seminaret for Broen til framtiden.

De som holdt foredrag var Rolf Røtnes fra Samfunnsøkonomisk analyse, Ragnhild Bjelland Hanley fra Norsk solenergiforening, forbundsleder Jan Olav Andersen fra EL & IT og nestleder i HK Christopher Beckham.

Prislapp: 4100 milliarder. Forskere har regnet på hva det vil koste å stanse all oljeleting

Blant publikum var det representanter både fra fagbevegelsen, miljøbevegelsen, kirken og forskermiljøet som er opptatt av å bygger en klimaløsning nedenfra.

Målet med samarbeidet er at de vil ha et krafttak for klima og arbeidsliv, samtidig som de mener landet har et ansvar å kutte i petroleumsutvinningen.

Kvinner tenker på kloden

Fagforbundets leder Mette Nord mener det er avgjørende at alle nå tenker på hvordan vi kan klare å skape et nullutslippsamfunn. Da holder det ikke bare med elbilsatsing.

– Vår velferd er ikke avhengig av oljeutvinningen, så vi trenger ikke frykte for denne overgangen. Blant befolkningen nå, er det et flertall for å skape et mer bærekraftig samfunn og det er et lite skille her. Det virker som at middelaldrende menn er mer opptatt av hva vi skal leve av, mens kvinner mener det nå er viktigst at vi har en planet å leve på, sa hun i sin innledning.

Nord mener det er store muligheter for å skape nye grønne arbeidsplasser. Dette bekreftet også Rolf Røtnes, som presenterte rapporten de utga tidligere i år, og ikke minst generalsekretær Ragnhild Bjelland Hanley i Norsk solenergiforening.

MDG-Hansson: – Det er MDG som tar ansvar for de oljeansattes framtid

Nok sol i Norge

– Først vil jeg si at det ER nok sol i Norge til at vi kan utnytte solenergi i mye større skala. Blant annet kan dette brukes i flere bygg slik at dette frigjør energi som kan brukes til noe annet, sa hun.

Hanley mener det er viktig at man bygger opp et godt hjemmemarked for dette, som igjen kan skape mange arbeidsplasser. I tillegg kommer enda flere arbeidsplasser i knyttet til teknologi rundt solenergi.

– Det vi må huske på, er at hjemmemarked kan bli et springbrett til eksport til utlandet. Allerede nå er mange norske bedrifter involvert i solenergi og vi har høy kompetanse. Dette bør flere politikere merke seg, sier hun.

Hun synes det virker som dette glir mer og mer inn i bevisstheten til norske politikere, selv om hovedfokus fortsatt er på olje og gass.

– Potensialet vekst for solenergi er enormt og jeg er superglad for at vi diskuterer dette her i dag, sier hun.

Styrt omstilling - eller crashlanding

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender (FIVH) var fornøyd med seminaret som viser gode alternativer til oljeutvinning.

– Jeg blir glad og optimistisk når jeg hører på dere. Det viser at det er fagforeninger i Norge som tar ansvar og som er med å lete etter den beste broen til framtiden. Det er flott at dere har laget en rapport med tall som viser hvordan dette kan påvirke oss. Vi i FIVH har kanskje blitt sett på som litt uansvarlig, fordi vi ikke har sett på løsninger og kostnader knyttet til en gradvis nedtrapping. Dere har vist at dette er fullt mulig å gjennomføre. Petroleumsindustrien går mot en avvikling uansett. Så spørsmålet er egentlig om vi vil at omstilling skal være styrt - eller crashlande, sier hun og roser samarbeidet i alliansen.

Anja Bakken Riise, Framtiden i våre hender

Anja Bakken Riise, Framtiden i våre hender

Nina Hanssen

– Jeg håper vi finner veikartet sammen. Solindustri er ett område, men det er også flere andre ben å stå på. For to år siden mobiliserte vi 3400 mennesker i Oslos gater og mange tusen i landet. 2. september i år samles vi på nytt i Oslo.

– Jeg håper å se mange her i toget men også at man andre steder klarer å finne lokale konstellasjoner på tvers av fagbevegelse, trossamfunn og miljøbevegelse. Vi må stå sammen for å bygge en solid bro til framtiden, sa hun.

LO samlet seg om Arbeiderpartiets oljevedtak

Elekstrifisering

Jan Olav Andersen, Forbundsleder i EL & IT Forbundet, har tro på at man satser mer på fornybar energi for å skape arbeidsplasser.

– Hvis vi skal booste økonomien raskt, så er det noen områder vi bør se på med en gang. Det er elektrifisering. Vi kan elektrisere kystflåter, ferjer, fiskeflåten, havner og deler av sokkelen. Dette vil skape arbeidsplasser og redusere utslippene raskt, sier han.

– I tillegg kan man gjøre mye med transportsektoren, med blant annet massiv satsing på jernbane og fortsette elektrifisering av bilparken, sier han.

HK vil ha mer sirkulær økonomi

Christopher Beckham, Nestleder Handel & Kontor, lovte at HK skal gjøre sitt til å bidra til et grønt skifte slik at folk får et mer bærekratfig forbruk.

– Vi kan ikke regne med inntekt fra fossil energi i fremtiden. Nå må vi skape grønne jobber og betale mer over skatteseddelen. Vi må alle bidra. Også de som har rike døtre i Sveits, sa han.

Han trakk fram flere bedrifter som har gjort store grønne investeringer i Norge. Blant annet Plantasjen som har spart masse på sin avfallssortering, Clas Ohlson som selger reservedeler til appparater som er ødelagt og til Hennes og Mauritz som tar imot gamle klær i butikken.

– Vi trenger å sette fokus på sirkulær økonomi basert på gjenbruk, reparasjon, oppussing/forbedring og materialgjenvinning i et kretsløp hvor færrest mulig ressurser går tapt. Dette vil være også et viktig tema for Broen for fremtiden, sier han.

HK har sammen med LO og Virke laget veiledere for bedrifter for hvordan de kan være en del av sirkulær økonomi og vi tror vi skal klare å skape 10.000 nye arbeidsplasser innen 2030.

DEBATT: Noen av debattantene på Broen til framtiden-seminaret i Arendal:  Fra venstre: Rolf Røtnes (Samfunnsøkonomisk analyse), Christopher Beckham (HK) og Jan Olav Andersen (EL & IT Forbundet).

DEBATT: Noen av debattantene på Broen til framtiden-seminaret i Arendal: Fra venstre: Rolf Røtnes (Samfunnsøkonomisk analyse), Christopher Beckham (HK) og Jan Olav Andersen (EL & IT Forbundet).

Nina Hanssen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse