JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spente på uravstemningen

NTLerne ved Skatt Vest er spent på om medlemmene sier ja til meklingsresultatet. Eli Aasen er usikker på hva hun skal stemme.
AVVENTENDE: Tina Benjaminsen (t.v.) og Eli Aasen ved Skatt Vest Stavanger er spente på resutlatet av uravstemninga.

AVVENTENDE: Tina Benjaminsen (t.v.) og Eli Aasen ved Skatt Vest Stavanger er spente på resutlatet av uravstemninga.

Anders Hauge-Eltvik

anders@loemdia.no

Meklingsresultatet er gjenstand for diskusjon blant NTLere rundt om i virksomhetene. Eli Aasen og Tina Benjaminsen i Skatt Vest i Stavanger vurderer resultatet, og er langt i fra ekstatiske.

– Jeg tror forhandlerne fikk til det som var mulig å få til. Nå har vi med noen helt andre å gjøre enn ved forrige regjering, og dermed vurdere på en annen måte hva som er mulig å oppnå, konstaterer Aasen.

Benjaminsen skulle gjerne fått tatt igjen noe av etterslepet.

– Jeg skulle ønske vi fikk 3,8 prosent, som vi forlangte. Jeg kunne godt ha streike for det, men når det blei som det blei er det greit at vi i alle fall fikk det samme som frontfaget, sier hun.

Spenning

Aasen lurer på hvordan arbeidsgiver vil fordele de lokale pottene, siden det ikke kom noen føringer fra sentralt hold.

– Vi vet ikke helt om regionen kommer til å legge noen føringer eller ikke. Det kan bli et greit oppgjør for mange av oss om regionen selv legger føringer som sikrer at alle får en lønnsutvikling. Jeg er ikke fornøyd, men det var vel det beste vi kunne oppnådd, sier hun.

De er begge spente på hvordan medlemmene vil stemme i uravstemningen.

– Mange er misfornøyde med ramma på 3,3 prosent, men tida vil jo vise hva de stemmer. Det er i alle fall viktig å bruke stemmeretten sin, sier Benjaminsen.

Aasen er i tvil om hva hun skal stemme.

– Selv om jeg ikke tror de kunne oppnådd noe mer i meklinga, vet jeg ikke om jeg kommer til å stemme ja. Det går an å sende et signal til forhandlere og arbeidsgiver. Men ejg lurer fryktelig på hva vi skal gjøre om det blir et klart nei-resultat, sier Aasen.

Roper ikke hurra

Leder Torill Nustad for NTLerne ved Norges arktiske universitet i Tromsø roper heller ikke hurra for resultatet.

– Jeg er glad for at forhandlingssystemet er bevart og at det ble mest penger sentralt. Men det ble alt for mye til lokale forhandlinger, og jeg er skuffa over at det ikke ble gitt mer til sentrale justeringsforhandlinger. Jeg syns også det generelle tillegget har en for dårlig sosial profil, sier hun.

Men hun er klar på at hun håper på et «ja» i uravstemningen:

– Jeg er klar over at de som var i LO Stats forhandlingsdelegasjon slåss for en bedre profil. At det ikke ble det henger sammen med motparten og styrkeforhold. Jeg håper folk nå tenker seg godt om og bruker stemmeretten sin. Og så håper jeg ikke det blir et nei-flertall, sånn at vi må begynne å streike ved St. Hans-tider. Det tidspunktet rammer bare oss selv, sier hun.

Nustad bemerker også at hun er redd lønnssystemet er i ferd med å bli undergravet innenfra, siden forskjellene innad i systemet øker. Og hun forventer flere tøffe tak i kommende oppgjør:

– Én ting er åpenbart med dagens regjering og Akdemikerne i frammarsj: Hvis hovedtariffavtalen syker, og vi skal slåss mot hverandre, vil vi stå mye svakere enn vi gjør i dag. Det er det farligste, sier hun.

RIksmekleren skal ha beskjed om resultatet i uravstemningen 20 juni, klokka 12.00.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse