JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SSB: – Prøver å finne løsninger for overtallige

– Vi gjør det vi kan for å finne løsninger som ivaretar den enkelte midt i en krevende situasjon, sier SSB-sjef Torbjørn Hægeland.
17 av de eldste ansatte i SSB på Kongsvinger er utpekt som overtallige.

17 av de eldste ansatte i SSB på Kongsvinger er utpekt som overtallige.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Hægeland har siden januar vært midlertidig tilsatt som administrerende direktør i SSB, da Hans Henrik Scheel sluttet for å bli finansråd i Finansdepartementet. I en mail til NTL-magasinet sier Hægeland at han har stor respekt og forståelse for eldre arbeidstakere som sier at det føles sårt og bittert å bli overtallig et par år før pensjonsalder.

– Jeg har stor respekt og forståelse for at dette er vanskelig. Vi gjør nå det vi kan for å finne løsninger som ivaretar den enkelte midt i en krevende situasjon, herunder å finne andre passende stillinger i SSB.

– Utgangspunktet i fjor var at SSB hadde behov for en kompetanseendring. Dere skulle si opp 100 og ansette 50 med nødvendig, ny kompetanse. Nå har det kokt ned til at 17 av bedriftens eldste, lavtlønte og med liten utdannelse, er definert som overtallige. Er du fornøyd med omstillingsprosessen?

– Utgangspunktet da SSB satte i gang en omstillingsprosess i fjor høst, var dels å kartlegge arbeidsoppgaver det ikke lenger er behov for at SSB utfører, dels å redusere et kompetansegap i organisasjonen, begge deler innenfor strammere budsjettrammer. Det har aldri vært et mål å si opp noen, snarere tvert imot. Det er nå arbeidsoppgaver tilsvarende om lag 50 årsverk som har falt bort. Om lag halvparten av disse løses gjennom naturlig avgang. Den andre halvdelen fordeler seg på medarbeidere som har takket ja til tilbud om sluttvederlag, og medarbeidere som er såkalt internt overtallige. SSB forsøker nå å finne løsninger for denne gruppen med medarbeidere så raskt som mulig. Målet er at ingen skal bli sagt opp. Vi er samtidig i gang med nyansettelser, og vil fortsette med det utover høsten.

– Tillitsvalgt Elin Såheim Bjørkli mener omstillingen er svakt begrunnet og at SSB har fått lite igjen for en ressurs- og tidkrevende omstillingsprosess. Kommentar?

Jeg er uenig i det. Begrunnelsen for omstillingen ligger i SSBs vedtatte strategi, hvor SSB skal bygge opp prioriterte statistikk- og forskningsområder, investere i ny teknologi, effektivisere, styrke metode- og analysekompetansen og være beredt på å tåle kutt i budsjettene. Alt dette medfører også at oppgaver faller bort.

– Når man først setter i gang med en omstillingsprosess, er det viktig at det brukes tilstrekkelig med tid og ressurser på det, ikke minst av hensyn til berørte.

– Har SSB gjort en for dårlig jobb i å kartlegge de økonomiske konsekvensene for den enkelte av å ta sluttpakke?

– Det er viktig for SSB at medarbeidere har oversikt over konsekvensene av ulike alternativer. Vi har en arbeidsdeling mellom SSB som arbeidsgiver og Statens pensjonskasse (SPK) som pensjonsansvarlig. Pensjon er komplisert, og SSB vil aldri kunne være på høyden med SPK når det gjelder alle relevante pensjonsbestemmelser. Derfor formidler SSB kontakt til SPK og betaler for kostnadene knyttet til individuell veiledning, slik at medarbeidere kan få hjelpen de trenger.

Vi ønsker selvsagt ikke at ansatte etter lang og tro tjeneste kommer dårlig ut økonomisk.

– NTL mener at SSB bør tilby sine ansatte omskolering i stedet for sluttpakke, slik man alltid har gjort. Er det aktuelt å finne andre varige løsninger for overtallige som ikke har lyst til å ta imot sluttpakke og gjerne vil stå i jobb arbeidslivet ut?

– Vi jobber som sagt med å finne løsninger for den enkelte, andre passende stillinger i SSB kan være en mulig løsning, sier Hægeland.

Statistisk Sentralbyrå (SSB)

SSB under underlagt Finansdepartementet, og har hovedansvaret for offisiell statistikk i Norge og har også en omfattende forsknings- og analysevirksomhet.

SSB har i underkant av 900 ansatte i Oslo og Kongsvinger.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Statistisk Sentralbyrå (SSB)

SSB under underlagt Finansdepartementet, og har hovedansvaret for offisiell statistikk i Norge og har også en omfattende forsknings- og analysevirksomhet.

SSB har i underkant av 900 ansatte i Oslo og Kongsvinger.