JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fafo-undersøkelse:

Statsansatte fikk teste utvidet fleksitid. Slik gikk det

Fafo har evaluert forsøket med utvidet fleksitid i staten. Flertallet sier seg fornøyd med prøveordningen.
FLEKSITID: 60 prosent av de statsansatte har benyttet seg av de utvidede rammene for fleksitid. Over halvparten vil beholde prøveordningen.↔

FLEKSITID: 60 prosent av de statsansatte har benyttet seg av de utvidede rammene for fleksitid. Over halvparten vil beholde prøveordningen.↔

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

1. januar 2018 startet prøveordningen innenfor statens fleksitidsavtale, som utvidet tidene på døgnet der man kunne bruke fleksitid. Rammene ble flyttet fra kl. 7 om morgenen til kl. 6, og fra kl. 20 til kl. 21 på kvelden.

Fafo har nå evaluert ordningen, basert på intervjuer med ansatte, tillitsvalgte og ledere – samt data fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).

Bakgrunn: Mer fleksitid for statsansatte under koronakrisen

Bygger opp timer

Fafo finner at 60 prosent av de ansatte har brukt de nye tidene for fleksitid. De fleste gjør det noen ganger i måneden eller sjeldnere. Den tidlige starten er mer populær enn timen fra 20 til 21.

Samtidig oppgir flere at de også brukte disse timene til jobb før rammene ble utvidet.

Når det gjelder årsaker til å benytte seg av de nye grensene for fleksitid, oppgir flest at det er for å tilpasse seg krevende arbeidsperioder. Det er også en del som oppgir omsorgsoppgaver for barn og reisevei til jobb som årsaker til å bruke den utvida fleksitida. Videre er det «ganske utbredt» å jobbe ut mot yttergrensene for å opparbeide seg tid til avspasering av hele dager.

Samfunnsøkonom: Hvis vi ikke stoler på fellesskapet, kan vi begynne å handle mot vårt felles beste. Konsekvensen er at viruset spres fortere

For lite hvile

En fjerdedel av arbeidstakerne som har svart, sier at de har opplevd å få mindre enn elleve timer hvile mellom arbeidsøktene.

Fafo finner også at det er «noe» uenighet mellom ledere og tillitsvalgte om hvor grensa mellom fleksitid og overtid går. Det er riktignok få som sier dette skjer ofte. Fafo finner ikke at utvidelsen av fleksitiden har gitt et generelt press på å utføre arbeid som burde ha vært overtidsbetalt som fleksitid. Samtidig er det noen som mener utvidelsen av rammene i seg selv skaper et slikt press.

Pandemiforsker: – Det er alltid de som har minst fra før, som rammes hardest under kriser

Ganske fornøyde

Både ansatte, tillitsvalgte og ledere sier seg rimelig fornøyde med prøveordningen. I disse gruppene sier mellom 56 og 58 prosent seg «svært» eller «ganske» fornøyde med endringene i avtalen.

Dette viser seg igjen i spørsmålet som går på om ansatte og ledere vil beholde prøveordningen, utvide den eller gå tilbake til den opprinnelige ordningen. Over halvparten av både ledere og ansatte vil fortsette med prøveordningen, og 14 prosent av dem vil utvide denne. Blant de ansatte sier 4 prosent at de vil tilbake til vanlig ordning. 7 prosent av lederne sier det samme.

En del av prøveordningen var også å få et bedre system for å ta ut plusstimer. Fafo finner ikke at dette har fungert. Men Fafo ser likevel et potensial for forbedring her, blant annet for å hindre at ansatte får slettet plusstimer dersom de har for mange ved overgang til en ny periode.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse