JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Studenter med funksjonsnedsettelse må få bedre tilrettelegging, krever NTL Ung-lederen

NTL Ung-leder Lone Lunemann Jørgensen blir rasende når hun leser i media når studenter med nedsatt funksjonsevne blir forskjellsbehandlet. Nå ber hun politikere og rektorer sørge for at alle som ønsker å studere får mulighet til å fullføre studiene.
Lone Lunemann Jørgensen, leder NTL Ung

Lone Lunemann Jørgensen, leder NTL Ung

Nina Hanssen

Akkurat nå er Jørgensens hjertesak å sørge for at alle studenter som skal starte på studiested om en måned får en god studiehverdag.

– Jeg har nylig lest en rapport fra Bufdir som engasjerte meg. Her sier studenter med nedsatt funksjonsevne at de fortsatt opplever hemmende barrierer i studieløpet. Det kan vi ikke ha noe av i Norge anno 2018, sier hun. Og viser til rapporten som sier at folk med nedsatt funksjonsevne møter en rekke ulike barrierer i høyere utdanning.

– De fleste som svarer av de 767 studentene som er med i undersøkelsen sier at de må jobbe hardere enn andre studenter og at studieprogresjonen reduseres. Mange mener at bedre tilrettelegging kunne redusert problemene. Det må vi ta på alvor, sier hun.

Selv har Jørgensen vært opptatt av dette lenge før hun ble leder av NTL Ung.

Israelsk domstol vil konfiskere og selje norsk hjelpebåt

Ble nektet utveksling

– Jeg husker ennå den saken om psykologistudenten Karina Harkestad i Bergen som i 2015 ble nektet å dra på studentutveksling til USA. Den gang var det Bergen kommune som nekter henne å ta med assistansen utenfor bygrensen – selv om det ikke koster dem noe ekstra. Jeg ble opprørt av det, sier hun.

Og da denne Bufdir-rapporten kom skjønte hun at dette fortsatt er en stor utfordring. Selv om det kanskje ifølge henne er små ting som kan gjøre store forskjeller for den enkelte.

– Bare en sånn ting at det som skjer i forelesningssalen blir tilgjengelig for alle via lydopptak er et eksempel, sier hun.

I tillegg mener hun rapporten viser også at en er nødt til å ta individuelle hensyn for å legge til rette.

– Da må utdanningssystemet være fleksibelt nok for det, sier hun.

Handler om inkludering

Ifølge Jørgensen handler dette om inkludering, både på studiestedet og i arbeidslivet. NTL Ung har nedfelt i sitt prinsippprogram at de skal jobbe for nåde et inkluderende arbeidsliv men også en inkluderende studiehverdag.

– For oss er det en selvfølge at alle som ønsker å studere får de samme mulighetene som alle andre på like vilkår. Det er uverdig hvis barrierer hindrer unge mennesker å fullføre for eksempel en Bachelorgrad, sier hun. Også blant NTL UNGs medlemmer er det flere studenter med nedsatt funksjonsevne og derfor opprører forskjellshandlingen lederen.

– Som rapporten sier så er det ikke nødvendigvis så mye som skal til når det gjelder tilrettelegging for studenter med nedsatt funksjonsevne, sier hun.

41 prosent av dem som deltok i undersøkelsen til Bufdir oppgir at de har redusert studieprogresjon som følge av funksjonsnedsettelsen.

– Jeg synes det er et veldig høyt tall. I verste fall ender en opp som ung ufør fordi en ikke får fullført utdanningsløpet sitt. Dette er jo arbeidskraft og kompetanse som samfunnet trenger, sier hun. Og mener også politikerne må ta dette på alvor. Hun minner om at det ikke er lenge til studiestart, og nå håper hun at denne rapporten kan skape endring fra høsten.

– Vi kan ikke bare sitte og se på at unge folk faller utenfor bare fordi de har en funksjonsnedsetting, sier hun litt morskt.

Desse yrka har gått ned i løn

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse