JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Student

Studentsamskipnadene ser studenter som sliter med økonomi og å få et sted å bo: – Nå trengs det action

Leder Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene ser at mange studenter har det tøft for tiden. Hun etterlyser blant annet åpning for at samskipnadene kan bygge flere studentboliger.
BEKYMRET: Lederen av NTL Studentsamskipnaden er bekymret for studentenes helse og økonomi.

BEKYMRET: Lederen av NTL Studentsamskipnaden er bekymret for studentenes helse og økonomi.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Samtidig som mange studenter deltar i fadderuka på sine studiesteder, er deler av den politiske eliten, næringslivstopper og store deler av organisasjonslivet samlet på Arendalsuka.

LO og flere av forbundene deltar også på de mange arrangementer som er åpent for alle i sørlandsbyen.

De som faller utenfor

I Arendal ble en undersøkelse om studenters velferd lagt fram. Det var ifølge Synnøve Bakken en nedslående rapport, da den viser at hele fire av ti av norske studenter har få eller ingen venner på studiestedet sitt.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og leder Maika Marie Godal Dam i Norsk Studentunion hadde en samtale om hva disse tallene betyr for studentene og samfunnet, og Bakken, som representerer ansatte i studentsamskipnadene, er bekymret.

Hun vet at mange ungdommer sliter allerede med en trang økonomi og utfordringer med å få et sted å bo. Av de yngste studentene (18-20 år) svarte hele 44 prosent at de hadde få eller ingen venner, og av studentene i alderen 29-35 år svarte enda flere (53 prosent) det samme i undersøkelsen som Studentsamskipnadene SiO, Sit og Sammen har stått bak og som er gjennomført av Folkehelseinstituttet (FHI).

Levekårsundersøkelsen som ble lagt frem torsdag, viste at mange studenter også bor ganske dårlig. De har ganske enkelt ikke råd til å bo i trygge, gode boliger hvor sikkerhet og helse er ivaretatt. 

Spekulativt leiemarked: Helene (27) om boligjakten i Oslo: – En kjip prosess

Mer ensomhet blant de unge

Bakken håper at politikerne tar med seg denne undersøkelsen og tar noen grep for at de kan bygge flere studentboliger slik at det kan bli lettere for studenter å få et godt bosted.

– Vi ser at vi mangler minst 15.000 boliger og Studentsamskipnadene er klare, så nå håper vi at politikerne legger til rette for dette, sier hun.

Bakken sier at det er viktig at det også tilbys boliger på det private markedet, men de kan som regel ikke matche samskipnadene når det kommer til bokvalitet og bomiljø. I tillegg går overskuddet tilbake til studentene til mer og bedre studentvelferd.

Overskuddet ble under pandemien brukt til å holde serveringssteder åpne og bidro til samlingssteder for studentene som eller ville ha sittet i ensomhet på de trange studenthyblene sine. Hun mener studentboligene legger mer til rette for at studentene kan få venner da hun nå ser at mange sliter med den mentale helsa og en trang økonomi som tvinger mange til å jobbe ved siden av.

– Undersøkelsen, som er besvart av nær 60.000 studenter, viser at det står veldig dårlig til. Men viser også at de som deltar i frivillig arbeid trives bedre og får venner, men det er mange som dropper dette fordi de er avhengig av å jobbe ved siden av studiene. Da får de lite tid til å være sosiale med venner fordi de bruker all tid på studier og jobb.

– Er dette en utvikling vi ønsker? Spør hun.

Bakken tror mange merker at det er tøffere tider for studentene.

– For noen år siden gikk de rundt 4000 kroner i minus hver måned. Nå er det 6000 kroner i minus, som betyr at de er nødt til å jobbe flere timer ved siden av.

Hun viser til den bratte kurver i utviklingen:

– På 70-tallet brukte studentene rundt 15 prosent til boutgifter. I 2020 viser det seg at studentene bruker 50 prosent til boutgifter. Tenk deg det, fortsetter hun.

Kommentar: «Statsråd og studentsamskipnader synes mer opptatt av å skylde på hverandre enn å løse boligmangelen»

Skriker etter flere boliger

Nå etterlyser hun konkret handling og ikke bare ord fra politikerne.

– De har lenge sagt at de har full forståelse for den vanskelige situasjonen til studentene, men nå trengs det action. Hev kostnadsrammen og la oss bygge flere boliger, sier hun.

Bakken sier at de trenger 15.000 nye boenheter i Norge for å oppnå 20 prosent dekning av studentboligene.

– Det er viktig at samskipnadene har en stor nok markedsandel, både fordi dette gir flere boliger med lav pris og god kvalitet, men også fordi det presser prisen i det private markedet ned. Statsråd Ola Borthen Moe sier at vi skal bruke vår egenkapital til å bygge, men dette er jo studentenes egenkapital, så vi vil heller at politikerne skal flytte kostnadsgrensen så vi får bygget de boligene regjeringen allerede har satt av penger til. Det koster ikke staten noe, sier hun. 

Avhengig av støtteapparat

Bakken sier at i dag blir mange unge avhengig av foreldre som kan stille opp økonomisk og det er det ikke alle som har.

– Vi ser at mange sliter for å få endene til å møtes og studentene selv forteller at flere dropper ut fra sine studier. Det er ikke bra, sier hun.

Bakken håper at det nå kommer tydelige tiltak fra regjeringen for å lette situasjonen for de ung.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse