JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Karin Andersen om Nav:

SV-politiker: Intensjonen var ikke at Nav skulle bli vanskeligere å bruke

Opprettelsen av Nav i 2006 skulle gjøre det enklere for vanskeligstilte å få hjelp. Nå går utviklingen i motsatt retning, mener SVs stortingsrepresentant Karin Andersen.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

– I stedet for å hjelpe de som tidligere kom til kort i møtet med offentlige etater, har man nå gjort det enda vanskeligere for dem, mener lederen av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

For hun har selv observert det samme som de tillitsvalgte i NTL NAV nylig har påpekt: Folk som er dårlige i data og norsk, sliter mer med å komme i kontakt med saksbehandlere i Nav etter at åpningstiden i publikumsmottakene ble begrenset.

Folk som er dårlige i data og norsk, sliter mer med å få hjelp av Nav, mener tillitsvalgte

Skulle hindre kasteballer

SV var med i Stoltenberg-regjeringen som i 2006 gjennomførte sammenslåingen av A-etat og sosialkontorer til det nye Nav, en prosess som var igangsatt av den borgerlige Bondevik-regjeringen. Den fremste intensjonen var å hindre at folk ble til kasteballer i et komplekst system av hjelpere. Senere har Nav også innført kanalstrategi, som har som hensikt å få flest mulig til å ta kontakt via data eller en sentralisert telefontjeneste før de eventuelt kan få en avtale med et menneske i kjøtt og blod. Selv mener Nav at dette er en stor forbedring av tilbudet. Seksjonssjef Ole Morten Pünther sier dette til FriFagbevegelse:

– Det at flere nå kan kommunisere med Nav via digitale kanaler, og færre trenger å ringe eller oppsøke Nav-kontoret, gjør at vi får frigjort tid til planlagte møter for god oppfølging av dem som trenger det. Planlagte møter gjør det jo mulig for Nav-veilederne å sette seg inn i hva saken gjelder på forhånd, slik at de kan gi bedre service til brukerne.

Pünter mener at samlet sett er Nav mer tilgjengelig enn noen gang.

– Skaper klasseskiller

Karin Andersen ser det absolutt ikke på samme måten.

– Mange trenger hjelp der og da. Da kan det ikke være noe krav om å lære seg data først eller ta kjentmannsprøven i byråkrati. Jeg har selv opplevd noen kast i livet, og typisk da er at hjernen står stille. Kravet om å benytte seg av data og telefon fører til et klasseskille, både sosialt og for aldersgrupper, mener SV-politikeren.

Nav-ansatte Tuva: – Vi kjenner til folk som bor ute, fordi de ikke orker å ha med Nav å gjøre

Hun forteller om en episode på Elverum for noen år siden, der hun så noen bli bedt om å gå på det lokale biblioteket for å få hjelp til å åpne den elektroniske korrespondansen fra Nav.

– Systemet er blant annet ment å hjelpe personer i krise. For mange er det helt avgjørende å nå frem til et mennesker, og det undervurderer Nav, hevder Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

SKUFFET OVER NAV: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener utviklingen i Nav går i feil retning når man gjør det vanskeligere å komme i kontakt med saksbehandlere i Nav.

SKUFFET OVER NAV: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener utviklingen i Nav går i feil retning når man gjør det vanskeligere å komme i kontakt med saksbehandlere i Nav.

Leif Martin Kirknes

Vanskelig på begge sider

Også de tillitsvalgte i NTL NAV har kritisert omleggingene som har skjedd de siste årene. Jan Rune Vikan, tillitsvalgt for NTL Nav i Oslo, mener endringene har gått spesielt hardt utover de mest ressurssvake. I tillegg har det vært vanskelig for mange av de ansatte å skulle avvise brukere.

– Ute i mottakene har de ansatte nærmest måttet iføre seg et usynlig panser og si «beklager, men jeg kan ikke hjelpe deg, du må nok ringe kontaktsenteret».

Kommunerevisjonen i Oslo, som jevnlig sjekker ved anonyme henvendelser om kommunens tjenester fungerer etter intensjonen, undersøkte i vinter hvordan det sto til i Nav. De konkluderte med at det er vanskelig å få svar, og de satt igjen med en følelse av å bli avvist og i noen tilfeller behandlet på en nedlatende måte.

Karin Andersen mener mange som trenger hjelp rett og slett kan bli syke når de ikke når frem og ikke skjønner hvordan de skal ordne ting.

– Nav må erkjenne at slike problemer finnes. Selv om tjenesten kanskje er blitt bedre for 80 eller 85 prosent av brukerne, må man også interessere seg for resten.

– Nav er blitt noe helt annet enn det som var intensjonen da etaten ble reformert i 2006, mener SVs stortingsrepresentant Karin Andersen. – I stedet for å hjelpe de som kom til kort i systemet, har man gjort det enda vanskeligere for dem.

SV-politiker om Nav: Det var ikke meningen at det skulle bli vanskeligere for brukerne

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

– Nav er blitt noe helt annet enn det som var intensjonen da etaten ble reformert i 2006, mener SVs stortingsrepresentant Karin Andersen. – I stedet for å hjelpe de som kom til kort i systemet, har man gjort det enda vanskeligere for dem.

SV-politiker om Nav: Det var ikke meningen at det skulle bli vanskeligere for brukerne