JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forslag til ny tjenestemannslov:

Tillitsvalgt mener rettssikkerheten for jobbsøkerne svekkes med ny lov for statsansatte

Regjeringa vil ta fra de ansatte retten til å vurdere alle kandidater ved ansettelser i staten. – En katastrofe, mener NTL-tillitsvalgt Harald Langstad.
BEKYMRA: NTL-tillitsvalgt Harald Langstad er bekymra for ansettelsesprosessene i staten etter at regjeringa foreslo å gjerne innstillingsrådene og fjerne mindretallsanker.

BEKYMRA: NTL-tillitsvalgt Harald Langstad er bekymra for ansettelsesprosessene i staten etter at regjeringa foreslo å gjerne innstillingsrådene og fjerne mindretallsanker.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Ett av forslagene til statsråd Jan Tore Sanners (H) lov som skal erstatte tjenestemannsloven, er å fjerne innstillingsrådene.

I dagens lovverk slås det fast at rådene, som har representanter fra de tillitsvalgte, lager en prioritert liste over kandidatene til ledige jobber.

Lista går videre til tilsettingsråd, også det med ansattes representanter, som avgjør hvem som skal tilbys jobben.

Rause lønnstillegg for topplederne i stat og kommune

– Problematisk

I Sanners forslag er det første leddet kuttet, og det er nærmeste leder som skal prioritere kandidatene før tilsettingsrådet bestemmer. Dermed får ikke de ansattes representanter være med i den innledende utvelgelsen av kandidatene, og får heller ikke oversikt over alle.

Mangeårig tillitsvalgt i NTL NAV, Harald Langstad, synes dette er dypt problematisk.

– De tillitsvalgte må være med hele veien i ansettelser i staten. Når det gjelder offentlige stillinger, må det være «ordning och reda», sier han.

I sitt verv som tillitsvalgt i Nav jobber han mye med tilsettingssaker, og mener det er mye rot.

– Jeg ser mye rart med tilsettinger, og det bekymrer meg. Når tillitsvalgte sier i fra om at reglene ikke er fulgt, blir de uglesett, sier han.

Ti ting du må vite om tjenestemannsloven

Rettssikkerhet

Langstad mener det handler om rettssikkerhet at ansettelser behandles i to runder, der tillitsvalgte har innsyn og myndighet i begge ledd.

– Da våre kjære myndigheter lagde forvaltningsloven, som blant annet sier hvilke rettigheter du har når det gjøres vedtak, lagde de en rekke unntak når det gjaldt klage og anke i tilsettingssaker fordi de henviste til at tjenestemennenes representasjon i innstillingsråd og ansettelsesutvalg sikret rettighetene til den enkelte. Det skjer ikke lenger med dette forslaget, sier han.

Langstad avviser også at dagens system for ansettelser er for tidkrevende.

– Om man følger regelverket, tar det ikke lang tid. Det er når man gjør feil, det tar tid. Som tillitsvalgt, syns jeg dette forslaget er en katastrofe, og jeg tror det vil heve konfliktnivået. Selv kan jeg i tilsettingsrådet bare kreve at kandidat 17 og kandidat 22 må til nytt intervju før jeg bestemmer meg, sier han.

• Følg oss på Facebook

Inkludering

Langstad tror også det blir vanskeligere å inkludere flere i arbeidslivet med for eksempel redusert funksjonsevne, ettersom han ikke har noe tro på at lederne kommer til å prioritere dette spesielt høyt når de ansatte ikke får følge med.

– Staten blir fortsatt en «cowboyvirksomhet», oppsummerer han.

Regjeringen vil også fjerne systemet med mindretallsanke fra tilsettingsrådene. Den innebærer at mindretallet kan anke en ansettelse til et høyere organ, dersom de mener den ikke er riktig. Dette vil Sanner ha bort.

– Med dette tar regjeringen bort faktorer som garanterer for en god forvaltning i begge ender. Det de foreslår er tragisk, sier han.

– Forenklinger

Statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier deres lovforslag følger opp innstillingen fra et enstemmig lovutvalg, der også LO var representert.

Statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Anders Hauge-Eltvik

– Vi viderefører en ordning med totrinnsbehandling, og det vil fortsatt være et kollegialt organ med de ansattes representanter som beslutter hvem som skal ansettes, sier hun, men legger til:

– Vi gjør imidlertid noen forenklinger, ved at arbeidsgiver kan innstille hvem som skal ansette, og ved at ordningen med mindretallsanke fjernes. På denne måten har vi både fornyet og forenklet ordningen, samtidig som de ansattes innflytelse er godt ivaretatt. Prosesskravene ved ansettelser i staten vil fortsatt være mye mer omfattende enn i arbeidslivet ellers, sier Holm Jensen.

Hun peker også på at de lovfester kvalifikasjonsprinsippet, som sikrer at den best kvalifiserte ansattes.

– Flere stillinger vil kunngjøres offentlig, slik at vi får bred rekruttering til stillinger i staten. Dette er ikke å svekke søkernes rettsstilling, men vil tvert imot sikre en bedre ordning for ansettelser i staten fremover, sier statssekretæren.

Les mer:

LO mener ansattes uavhengighet rammes av ny lov for statsansatte
Ny midlertidig-lov for offentlig ansatte
Nå skal tjenestemannsloven evalueres
Slik gikk det i da Bondevik ville modernisere tjenestemannsloven

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse