JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgte stiller seg undrende til Fagforbundets forslag om organiseringen av LO Stat

Et av de innkomne forslagene som fikk blodet til å bruse litt ekstra blant delegater fra statssektoren i dag, var Fagforbundets forslag om at LO Stats rolle som forhandlingskartell bør tydeliggjøres.
ORGANISASJON: Leder Jane B. Sæthre i Norsk jernbaneforbund har stor nytte av LO Stat, og ønsker ikke å redusere aktiviteten der.

ORGANISASJON: Leder Jane B. Sæthre i Norsk jernbaneforbund har stor nytte av LO Stat, og ønsker ikke å redusere aktiviteten der.

Eirik Dahl Viggen

nina.hanssen@lomedia.no

Fagforbundet, som er LOs desidert største forbund, mener at LO Stat i dag driver i for stor grad med fagligpolitisk arbeid. De vil at LO eller forbundene skal ivareta dette arbeidet. Fagforbundet frykter dette kan føre til uklare linjer og dårlig samordning innad i LO, og kan føre til at organisasjonen snakker med flere stemmer.

Forslaget ble ikke tiltrådt av sekretariatet, men ligger fortsatt inne blant forslagene som skal vurderes. Under organisasjonsdebatten tok flere tillitsvalgte til orde for å bevare og styrke LO Stats rolle.

Betyr mye for de små forbund

En av dem var Jernbaneforbundets leder Jane B. Sæthre.

– LO Stat betyr mye for flere av de mindre forbundene. Vi som holder hus med NFF og NOF i Møllergata 10, har et godt fellesskap og blir sterke sammen under LO Stat-paraplyen, sa hun.

Samtidig sier Sætre at også deres forbund alltid er beredt for å se hvordan de til enhver tid er i stand til å levere optimalt.

– De store forbundene tar mye plass i LO. Det undergraver små forbunds betydning og mulighet til å utøve innflytelse. De må passe seg for å definere hva som er best for oss, advarte hun.

Forbundslederen understreket at mangfoldet i LO er viktig og at hun mener slagordet «Større. Sterkere. Sammen.» er samlende. Hun sier at dersom de skal se på hvordan LO er organisert, for å styrke makte, bør det være en gjennomgang som omfatter både LO Stat og LO Kommune. Sætre minner om at representantskapet i LO Stat i fjor besluttet at LO Stat skal ta en gjennomgang av sin organisasjon.

– At nesten alle LOs forbund sitter i LO Stats styre virker lite effektivt. Det er også helt riktig av Spekter har vokst, og at organiseringen innenfor det området bør ses på i LO Stat, sier hun. 

Også forbundsleder Asle Aase i NFF og nestleder Ellen Dalen i NTL tok ordet under diskusjonen. Dalen mente det var viktig at også de lokale LO-ene blir hørt og deltar i en debatt om organisasjonen. Aase understreket også at forbundet deres skal være åpne for å tilpasse seg nye tider, men den diskusjonen vil han skal tas i LO Stat.

Spekter har vokst

LO Stats leder Egil André Aas sier i en kommentar at han oppfatter at det Fagforbundet foreslår allerede er svart ut, og viser til arbeidsgruppene som leverte rapporter på samme tema i 2016/17 før daværende kongress. Samtidig mener også han at utviklingen av LO Stat hele tiden må diskuteres, slik at de til enhver tid kan ivareta forbundene og deres medlemmer på best mulig måte. Aas minner også om at dette var tema på representantskapsmøtet i LO Stat i 2021.

– Jeg tenker at det viktigste nå for LO Stat er å gis anledning til å fokusere på organisasjonsutvikling, med bakgrunn i vedtak i de styrende organer, samt vedtaket på representantskapet og foreløpig ikke bruke tid på nye utredninger, sier Egil André Aas. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse