JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unio støtter LO om arbeidstid

Unios leder Anders Folkestad mener at organisasjonene forvalter sin «vetorett» i arbeidstidsspørsmål på en god måte, og avviser utspillet fra Høyres Arve Kambe.
UNIO-leder Anders Folkestad mener Høyrepolitiker Arve Kambe, leder i Stortingets Arbeids- og sosialkomite, opptrer som en populist

UNIO-leder Anders Folkestad mener Høyrepolitiker Arve Kambe, leder i Stortingets Arbeids- og sosialkomite, opptrer som en populist

Erlend Angelo

may.berg@lomedia.no

– Unio er i hovedsak enig med LO i hovedstandpunktet: Organisasjonene skal ha denne retten til å si nei også i fortsettelsen. Vi støtter verken en lovendring eller at avgjørelsen skal overlates til Arbeidstilsynet, sier Folkestad.

Unios leder synes at Arve Kambe, leder i Stortingets Arbeids- og sosialkomite, med sitt utspill i Dagens Næringsliv bevisst velger å overse at forbundene i de fleste tilfeller er fleksible og innvilger dispensasjonssøknader.

Han mener Kambe bruker konkrete enkeltsaker til å angripe forbundene.

– En populist.

– Han opptrer som en populist, særlig når han sier at denne saken skal behandles uavhengig av arbeidstidsutvalget. Unio er innstilt på at det kommer et slikt arbeidstidsutvalg, men med sitt utspill slår Kambe beina under utvalget. Det er lite respektfullt å ta en så sentral bit ut fra en utredning og så presentere det som en kjensgjerning. Det er så dumt at jeg ville bli overrasket om regjeringen og Erna Solberg tillot det, sier Folkestad.

Folkestad mener at organisasjonene lever opp til sitt ansvar; de har en rolle som verneaktør, men tar også ansvarlige og godt besluttede beslutninger.

– Her er en dimensjon av ansvar som Kambe ikke ser eller ikke vil se, som jeg mener organisasjonene forvalter godt. Det er rom for fleksibilitet, men av og til setter man ned foten.

– Finne fornuftig balanse.

– Er du med på å justere organisasjonenes praksis?

– Jeg synes nok at organisasjonene må finne en fornuftig balanse. Hvis situasjonen utvikler seg dit at det blir stor avstand mellom lokale og sentrale ledd, har vi et problem. Men jeg opplever ikke at det er hovedbildet. Det er å snu sakene på hodet.

– Kan det likevel være fornuftig å gjøre en taktisk vurdering sett ut fra holdningene til den nye regjeringen?

– Det er et element, men vi kan ikke legge oss flate av den grunn. Vi må ha medlemmenes situasjon fremst, og balansere hva som er bra for medlemmene mot arbeidsplassens behov. En del av disse sakene illustrerer at det kan være spenn og at man må finne gode løsninger i balansen mellom prinsipp og praksis, sier Anders Folkestad.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse