JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valla støtter fornuftsekteskapet mellom Ap og LO

Det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Arbeiderpartiet er et fornuftsekteskap som begge parter er tjent med, mener Gerd-Liv Valla.
 Arbeiderpartiet og LO har sammen vokst seg sterke på et felles verdigrunnlag, sier tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla.

Arbeiderpartiet og LO har sammen vokst seg sterke på et felles verdigrunnlag, sier tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla.

May Berg

may.berg@lomedia.no

NTL Forskningsinstitutter har flere ganger sendt inn forslag til NTLs landsmøte om å bryte det fagligpolitiske samarbeidet med Arbeiderpartiet – uten særlig hell. Også årets landsmøte skal behandle et forslag fra landsforeningen om å gjøre NTL partipolitisk uavhengig.

– En vanskelig sak å vinne, sier landsforeningens leder Pål Kjærstad.

Det fagligpolitiske samarbeidet ble viet oppmerksomhet på høstens representantskapsmøte, da tidligere LO-leder og NTL-medlem Gerd-Liv Valla var invitert til å snakke om temaet. Landsforeningen fikk ikke støtte fra det holdet for sitt standpunkt.

Valla støtter det fagligplitiske samarbeidet. Hun ble omvendt etter å ha tjent hos Gro Harlem Brundtland på statsministerens kontor på 90-tallet.

– Jeg har sett hvor mye det betyr å ha denne nære kontakten mellom LO og Arbeiderpartiet, sa Valla, som siterte sin gamle sjef på at uansett hvor vanskelig dette samarbeidet kan være, er det viktig for Arbeiderpartiet å ha disse tusenvis av lyttepostene i LO, som utgjør partiets kontakt med grasrota. Og omvendt, er det viktig for LO å beholde innflytelsen over partiet som fagbevegelsen deler historie og verdigrunnlag med.

– Uten dette samarbeidet ville Arbeiderpartiet fjerne seg fra fagbevegelsen, og fagbevegelsen ville miste denne viktige kanalen til innflytelse. Motstanderne argumenterer for at samarbeidet er et hinder for rekruttering til LO, men jeg mener fortsatt at samarbeidet er viktig for å få gjennomslag for våre synspunkter, sier Valla, som selv har sittet i Arbeiderpartiets sentralstyre i sin tid som LO-leder.

Forutsetter åpenhet

Valla er imidlertid tilhenger av at de to samarbeidende partene skal være åpne om hva man er uenige om.

– Det er den åpne, politiske diskusjonen som mobiliserer folk. Hvis diskusjonene tas på "bakrommet", dør diskusjonen og interessen for politikk, sier Valla.

Som kjent praktiserte hun denne holdningen til fagligpolitisk samarbeid da hun var LO-leder, og luftet uenighetene med Jens Stoltenberg om endringer i sykelønnsordningen i full offentlighet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse