JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler tøffere innsats mot useriøse arbeidsgivere

Sosial dumping og faglige rettigheter sto høyt på dagsorden under SAMAK-årsmøtet.
Danskenes LO-leder, Hans Børsting og svenskenes LO-leder, Karl-Petter Thorvaldsen er enige om å skjerpe kampen mot useriøse arbeidsgivere

Danskenes LO-leder, Hans Børsting og svenskenes LO-leder, Karl-Petter Thorvaldsen er enige om å skjerpe kampen mot useriøse arbeidsgivere

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Den økonomiske krisen har rammet de fleste land i Europa og i USA, men fortsatt står de nordiske landene sterk i forhold til mange. På årets SAMAK-årsmøte i København sto faglige rettigheter og kamp mot sosial dumping høyt på dagsorden.

I en felles uttalelse slår SAMAK fast at tøffere innsats må til mot sosial dumping og useriøse arbeidsgivere.

I uttalelsen heter det at

«Alt taler for at den beste beskyttelsen mot kriser er samspillet med trygge mennesker og et sterkt avtaleverk som grunnleggende fundament. Dette har gitt oss den fleksibiliteten og det samarbeidet som har vært en styrke under den økonomiske krisen».

Samtidig svarer SAMAK med at det er store utfordringer både på arbeidsmarkedet og for vår velferd. Krisen har bidratt til å klargjøre hvilke ytre og indre press som oppleves på velferdsmodellen.

I SAMAKS uttalelse står det også at den frie bevegelsen i EUs indre marked er en forutsetning for vekst og arbeid, men at det må være en forutsetning at faglige rettigheter er på plass.

«Et antall dommer i EUs domstoler har vist at bedrifters økonomiske overskuddsinteresse går foran våre kollektive rettigheter. Derfor må EUs kompletteres med et sosialt protokoll som garanteres likebehandling av arbeidstakere og at faglige rettigheter slik at ikke virksomhetene sidestiller dette».

En annen utfordring er nordiske arbeidsgivere, som har stemplet ILOS tolkning av vilkårene i streikeretten som ugyldig og hevdet at det derfor ikke finnes en internasjonal rett til å streike etter ILO-kongresssen 2013.

Svensk 10 punkts-plan

En av dem som har drevet lobbyvirksomhet mot ulike statsledere, er den svenske LO-lederen Karl-Petter Thorvaldsen.

Sammen med den svenske sosialdemokratiske lederen, Stefan Løfven har han laget en 10 punkts plan som de vil ha gjennomslag for både i Sverige og i Europa.

– Jeg er veldig glad for at også SAMAKs årsmøtets hovedtema er sosial dumping og faglige rettigheter. Vi trenger støttespillere for at fagbevegelsen skal få tilbake den formelle styrken som er svekket under vår borgerlig regjering i Sverige. Når vi vinner valget i høst, vil sosialdemokratene jobbe for å få til en lovendring som sikrer arbeidstakernes rettigheter både i Sverige og EU. I Sverige må vi ha majoritet i parlamentet eller en folkeavstemning for å få dette igjennom. Vi satser på få flertall for et forslag om sosial protokoll som sikrer arbeidstakere rettigheter ovenfor arbeidsgivere, sier han.

Etter besøk hos flere kolleger i Europa, er han overbevist om at de vil få gjennomslag fra flere land.

NordMod 2030 er viktig

Danskenes LO-leder, Hans Børsting synes det er viktig at SAMAK nå har prioritert arbeidet med NordMod-prosjektet, som har om mål å analysere og identifisere velferdsmodellens utfordringer og modellens drivkrefter.

Hvert land presenterer sine egne landsstudier, som ser på utviklingen fra 1990 og fram til i dag. Spesielle utfordringer som alle sliter med blir presentert gjennom ulike temanotater på arbeidsliv, velferd, unkludering og integrering, innovasjon og næringspolitikk, demokratiutfordringer og klimautfordringer. Likestillingsspørsmål inngår også i disse notatene.

Slutterapporten skal legges fram i November i år.

Les også: LO-optimisme i København | Ny global allianse for velferd og trepartssamarbeid | Nordisk modell på SAMAK-årsmøtet

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse