JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helgejobbing

Viktig seier for 2.700 luftfart-ansatte i Arbeidsretten

Ansatte i Avinor får nå forutsigbarhet på hvilke helger de skal jobbe eller ha fri.
– En stor lettelse, sier leder i NTL Luftfarten, Ørjan Kvalvåg.

– En stor lettelse, sier leder i NTL Luftfarten, Ørjan Kvalvåg.

Eirik Dahl Viggen

nina.hanssen@lomedia.no

edv@lomedia.no

Tirsdag falt dommen i saken der Norsk Tjenestemannslag (NTL) har kjempet for ansatte i Avinor.

Med et knapt flertall fikk forbundet gjennomslag for at endring fra arbeidshelg til fritidshelg, skal være kjent for arbeidstakere minimum 13 uker.

– En stor lettelse, sier leder i NTL Luftfarten, Ørjan Kvalvåg.

– Jeg må innrømme at noen kolleger og jeg måtte ta en liten feiring og noen bobler etterpå, forteller Kvalvåg.

Får 13-ukers varsel

For utfallet var ikke gitt på forhånd selv om NTL mente at endring fra oppsatt arbeidshelg til fritidshelg, der arbeidstiden flyttes med kortere frist enn 13 uker, var tariffstridig.

Dette var flertallet i Arbeidsretten enige i, og nå må arbeidsgiver innrette seg etter dette.

Mindretallet mente at ulempen for den enkelte, ved å ikke følge forutsigbarhet på helgefri, var av liten betydning opp mot lovgivers intensjon om å gi mest mulig fri på helg.

– Dette er en viktig seier for våre medlemmer og vi er fornøyde med at Arbeidsretten slår fast at vår forståelse av den aktuelle bestemmelsen i tariffavtalen er rett. Nok en gang ser vi hvor viktig det er å være organisert og ha tariffavtale på arbeidsplassen, sier forbundsleder i NTL Kjersti Barsok.

Tøffere tider og mindre forutsigbarhet

Kvalvåg merket seg at det var noen som ikke støttet dem, men er nå veldig fornøyd med utfallet. Dette betyr at alle medlemmer som jobber skift og turnus skal ha 13 uker forutsigbarhet på helg.

– Folk er jo like opptatt av arbeidstiden som det å kunne planlegge fritiden sin, særlig er dette viktig for folk med familie. Bestemmelsen gjelder alle 2.700 ansatte i Avinor-systemet som jobber skift, sier Kvalvåg.

Han innrømmer at det er ekstra meningsfylt å være tillitsvalgt når de kan kassere inn slike seire.

– Det å få gjennomslag gir en skikkelig boost og viser bare at når vi jobber seriøst og våre krav er godt fundamentert, så vinner vi fram, legger Kvalvåg til.

Mange av medlemmene i luftfarten har opplevd at det knipes inn og endrede rutetilbud, åpningstider og andre endringer har påvirket turnus og skift og gitt arbeidstakere større uforutsigbarhet.

– Nå har vi tatt denne forutsigbarheten tilbake, sier Kvalvåg.

– Folk er jo like opptatt av arbeidstiden som det å kunne planlegge fritiden sin, særlig er dette viktig for folk med familie, sier Ørjan Kvalvåg.

– Folk er jo like opptatt av arbeidstiden som det å kunne planlegge fritiden sin, særlig er dette viktig for folk med familie, sier Ørjan Kvalvåg.

Eirik Dahl Viggen

Klapp på skuldra

Når seieren er feiret skikkelig, starter kampen om arbeidsdagens lengde og andre ting i avtalene som de er uenige med arbeidsgiver om, i tillegg til lønnskamp, kompetanse i det nye arbeidslivet og andre ting på agendaen til den travle tillitsvalgte.

Men i dag skal bare leder i NTL Luftfarten Ørjan Kvalvåg klappe seg og sine kolleger på skuldra og si; vel blåst!

Forbundssekretær Renate Swensen i NTL er også veldig fornøyd med seieren:

– Det er et paradoks og kanskje dessverre også litt i tiden at vi i fagbevegelsen, selv med så klar ordlyd i tariffavtalen som: «Arbeids- og fritidshelg skal være kjent for minimum 13 uker», må gå så langt som til Arbeidsretten for å få medhold i at bestemmelsen faktisk er klar og tydelig. Men vi er veldig glade for at dommen i Arbeidsretten gikk i vår favør, sier Swensen. 

Viktig forutsigbarhet for de ansatte

LO Stat-sekretær Renee Rasmussen har hatt ansvar for saken fram til Arbeidsretten.

Hun poengterer at bestemmelsen om 13 uker forutsigbarhet på arbeid- og fritidshelg har vært viktig for de ansatte i Avinor i mange år.

Da de var statsansatte gikk de i rullerende turnus og hadde en lang forutsigbarhet på både arbeids- og fritidshelg. Da Avinor ble opprettet og det skulle lages en ny avtale var forutsigbarhet på arbeidstid svært viktig.

Kravet om 13 ukers forutsigbarhet på arbeid- og fritid i helg var derfor et av kravene som førte partene til mekling i 2002.

Rasmussen mener de ikke kunne akseptere arbeidsgivers syn der de ansatte ble satt opp på arbeid i helg med 13 ukers varsel for så å få fri, og ta arbeidstiden igjen i ukedagene.

– Det gir mindre forutsigbarhet på arbeidstiden og fritid, samt tap av tilleggene man får ved å arbeide i helg. Det var spesielt å måtte ta en så, etter vårt syn klar tekst i overenskomsten til Arbeidsretten, sier Rasmussen, og legger til at de var spente på om budskapet deres hadde nådd fram.

– Vi er kjempeglade for å ha fått bekrefta at ordlyden vi synes var veldig tydelig ikke betyr noe annet enn slik du leser den, sier Rasmussen om avgjørelsen som ikke kan ankes.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse