JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Arbeidsgiverne får bukta og begge endene

– Regjeringens arbeidslivsreform gir meg et skremmende flashback til 30-åra og til «dagsen», der folk køet for å få en strøjobb, sier Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen.
Fagforbundets nestleder, Odd Haldgeir Larsen fornemmer et gufs fra en fortid han ikke ønsker seg tilbake til i regjeringens forslag til arbeidslivsreform.

Fagforbundets nestleder, Odd Haldgeir Larsen fornemmer et gufs fra en fortid han ikke ønsker seg tilbake til i regjeringens forslag til arbeidslivsreform.

Per Flakstad

per.flakstad@fagforbundet.no

Han mener regjeringens arbeidslivspolitikk følger trenden fra andre land i Europa med borgerlig styre, der arbeidsgiverne får stadig mer makt på bekostning av arbeidstakerne.

Med uttalt støtte fra Venstre, er det flertall i Stortinget for de endringene som regjeringen nå foreslår.

– Ut fra det de blåblå partiene og Venstre gikk til valg på i fjor høst, er dette ikke overraskende. Men det er en svært bekymringsfull situasjon, og du kan godt skrive at jeg er forbannet på vegne av arbeidstakerne, sier Larsen.

Flere midlertidige

Regjeringen vil ha slutt på at midlertidig kan ansettes bare når det er snakk om arbeid som adskiller seg fra det som ordinær utføres i bedriften eller virksomheten. Nå skal arbeidsgivere få mulighet til å ansette i ni eller tolv måneder uten vilkår.

I tillegg ønsker regjeringen å fjerne regelen og at du er å betrakte som fast ansatt etter fire år som midlertidige.

– Én ting er at de brutaliserer arbeidslivet ved å gi større mulighet for å ansette folk midlertidig. Verre – og stygt – synes jeg det er når regjeringen skyver utsatte grupper som ungdom, funksjonshemmende og fremmedkulturelle foran seg i sin argumentasjon.

– Jeg har ennå ikke møtt en eneste arbeidstaker som har bedt om bli midlertidig ansatt. Derimot har jeg snakket med mange som har ett stort og inderlig ønske, og det er en fast jobb, sier Larsen.

– Du kan vel tenke deg selv hva som skjer hvis du går i banken og ber om et boliglån med en ettårs jobbkontrakt, legger han til.

Flytter makt

Regjeringen ønsker å utvide rammene for overtid og gjennomsnittsberegning av arbeidstiden. I tillegg vil den fjerne de sentrale arbeidstakerorganisasjonenes mulighet til å si nei til for eksempel langturnuser og flytte den beslutningen til de enkelte arbeidsplassene med Arbeidstilsynet som kontrollinstans.

– Jeg synes det er fornuftig å lytte til de ansatte som ønsker mer fleksibilitet og vil jobbe mer når de er på jobb og ha lengre fri, sa arbeidsminister Robert Eriksson da han la fram reformen i dag.

– Budskapet er pent pakket inn, men det er ingen tvil om hvem som er den sterke og den svake parten når turnuser og overtid skal avtales på hver enkelt arbeidsplass uten at de ansatte har sine organisasjoner i ryggen. Dette handler ikke om noe annet enn å flytte makt over fra arbeidstakerne og over til arbeidsgiverne. De har allerede mye makt i kraft av sin styringsrett, nå får de bukta og begge endene, sier Odd Haldgeir Larsen.

Utvikling av ansatte

Han stiller også spørsmål om arbeidsgiverne virkelig ønsker seg en utvikling mer flere vikarer og midlertidige.

– De snakker jo ofte om at de ansatte er deres største ressurs. Hvordan her de tenkt å skape gode arbeidsfellesskap og sørge for en god og kontinuerlig kompetanseutvikling i bedrifter og virksomheter – rett og slett forvalte den ressursen som de ansatte representerer – når de må forholde seg til at folk hele tiden kommer og går.

– Er det virkelig slik de vil ha det, spør Odd Haldgeir Larsen.

Annonse
Annonse