JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Arbeidsmiljøloven er fleksibel nok

Arbeidsgivere har få problemer med å avtale arbeidstid som fraviker fra arbeidsmiljøloven, fastslår en ny Fafo-rapport.
FLEKSIBEL: En fersk Fafo-rapport viser at mange virksomheter har fravik fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

FLEKSIBEL: En fersk Fafo-rapport viser at mange virksomheter har fravik fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

Colourbox.com

simen.aker.grimsrud@fagforbundet.no

– Det er lite som tyder på at det er vanskelig for arbeidsgiver å avtale lokalt med fagforeninger. Få virksomheter gir inntrykk av at det er vanskelig å komme til enighet, sa Fafo-forsker Åsmund Arup Seip da han presenterte en fersk rapport om arbeidstid og fleksibilitet onsdag.

Last ned: Fafo-rapporten Arbeidstid og fleksibilitet

– Storm i vannglass fra arbeidsgiverne

Den ferske Fafo-rapporten viser at kun et mindretall som har lokale fravik, har hatt vanskeligheter med å komme fram til en avtale med den lokale fagforeningen eller den tillitsvalgte på arbeidsplassen.

– Ut fra debatten som har gått de siste årene, skulle vi tro at det er komplett umulig å komme til enighet. Denne undersøkelsen viser at det har vært storm i et vannglass fra arbeidsgiversida. Det er fleksibelt nok i dag, mener Fagforbundets leder, Mette Nord.

Hun får støtte av LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen:

– Undersøkelsen bekrefter det vi har hevdet i lang tid. Dagens system virker og er fleksibelt. Vi mistenker at tilnærmingen til høyresiden er noe annet, nemlig å slippe kompensasjon. Men det er viktig å kompensere for å hindre at lovens yttergrenser blir normalen, mener Gabrielsen.

Les også: – Bløffer om arbeidsmiljøloven

Halvparten gjennomsnittsberegner arbeidstiden

Seip har skrevet rapporten sammen med tre kollegaer. Grunnlaget er en undersøkelse som er gjennomført i 2000 norske virksomheter i privat og offentlig sektor. Alle virksomhetene som hadde skift-, turnus- eller en annen arbeidstidsordning, altså utover ordinær dagtid (06-18), fikk spørsmål om de hadde fravik fra hviletidsbestemmelsen eller om arbeidstida ble gjennomsnittsberegnet – og hvorvidt det er inngått avtaler om fravik lokalt.

I offentlig sektor svarer 51 prosent av virksomhetene at de gjennomsnittsberegner arbeidstiden. Gjennomsnittsberegning åpner for en annen fordeling av arbeidstida, slik at ansatte i perioder kan jobbe mer enn grensa for alminnelig arbeidstid, mot tilsvarende mindre i andre perioder, uten å få overtidsbetalt. Dette brukes mest av virksomheter med natt- og/eller helgearbeid. I de øvrige bransjene svarer i overkant av 30 prosent at benytter gjennomsnittsberegning.

Fagforbundet frykter for sikkerheten

Også når det gjelder fravik fra hviletidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, er det mest vanlig for virksomheter i offentlig sektor. Blant offentlige virksomheter med mer enn 50 ansatte oppgir nesten halvparten at virksomheten har fravik fra hviletidsbestemmelsene.

– Jeg mener undersøkelsen viser at de grepene arbeidsgiversida og regjeringa ønsker, ikke er nødvendige. De har tydeligvis laget et kjempestort problem ut av noe som ikke er et problem, sier Mette Nord, som gir uttrykk for at hun syns tallet for fravik fra arbeidsmiljøloven i offentlig sektor virker høyt.

– Vi må passe på at det unormale ikke blir regelen. Mange av våre medlemmer driver med tungt stell, og jeg vet ikke om jeg ville bli pleiet av en som har jobbet 13¬–14 timer i strekk. Det handler om helse, miljø og sikkerhet, og at folk skal kunne stå i jobben i 40 år, fortsetter Fagforbundets leder.

Skal opprette arbeidstidsutvalg

Det er Arbeidsdepartementet som har bestilt rapporten fra Fafo. Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) var på plass under lanseringen, og sa at funnene viser at det allerede i dag er vilje til å finne løsninger mellom arbeidsgivere og arbeidstakere.

– Men det er for mange som jobber deltid og er midlertidig ansatt. Dessuten har regjeringen sagt at vi skal jobbe for å få flere funksjonshemmede inn i arbeidslivet. Men den borgerlige regjeringen ser behovet for mer fleksible ordninger. Derfor skal vi sette ned et arbeidstidsutvalg som skal se på det, sa Sættem.

Spekter peker på utfordringer

Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter har vært en tydelig stemme i debatten om arbeidstid, og har presset på for mer fleksibilitet. Spekter peker på at rapporten viser at det har vært utfordringer med å etablere lokale avtaler om arbeidstid blant annet i helseforetakene.

– Vi mener det ikke er storm i et vannglass, sier fagsjef Anne Turid Wikdahl i Spekter, og fortsetter:

– Rapporten viser at det fortsatt er utfordringer med å etablere avtaler lokalt, spesielt i helseforetakene. Vi opplever at vi har et system hvor det ikke bare er krav om vernehensyn, men også andre krav som hindrer å få på plass lokale avtaler.

– Men rapporten viser at få arbeidsgivere mener det er vanskelig å komme til enighet lokalt?

– Mange må godta de kravene som kommer for å få på plass arbeidsplanene. Blant annet kan det være krav om at de ansatte bare skal jobbe hver tredje helg, selv om hovedregelen i loven tillater hyppigere helgearbeid, sier Wikdahl.

Hun understreker at Spekter ikke har tatt til orde for å endre yttergrensene i arbeidsmiljøloven. Wikdahl mener imidlertid at arbeidsgiverne må ha siste ord når helt ordinære arbeidsplaner skal fastsettes.

– Arbeidsgiverne, som har det strafferettslige ansvaret for at arbeidsplanen er forsvarlig, må ha hånda på rattet, mener hun.

Annonse

Flere saker

Annonse