JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Arbeidsmiljøloven er ikke problemet

Oslo universitetssykehus brøt Arbeidsmiljøloven 32.000 ganger i fjor. Foretakstillitsvalg Bjørn Wølstad-Knudsen mener problemet ikke bør løses ved å endre loven. Se heller på grunnbemanningen og planleggingen, er hans råd.
- Brudd på arbeidsmiljøloven handler om grunnbemanning og planlegging, ikke om at arbeidstidsreglene må endres, mener foretakstillitsvalgt Bjørn Wølstad-Knudsen ved Oslo universitetssykehus.

- Brudd på arbeidsmiljøloven handler om grunnbemanning og planlegging, ikke om at arbeidstidsreglene må endres, mener foretakstillitsvalgt Bjørn Wølstad-Knudsen ved Oslo universitetssykehus.

Nils Fredrik Hansen

per.flakstad@fagforbundet.no

Mandag kom det fram at Oslo universitetssykehus brøt arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid over 32.000 ganger i fjor. Ifølge Øyvind Skraastad som leder akuttavdelingen er dette nødvendig.

Vil endre loven

– Jeg ønsker ikke å bryte norsk lov, men det må jeg gjøre for å drive denne virksomheten forsvarlig, sier han til Dagsavisen. Han stiller også spørsmålet om alt i loven er hensiktsmessig, og mener den ikke er tilpasset behovene i dagens sykehusdrift.

Dette ble fulgt opp av arbeidsgiverforeningen Spekter, som i lang tid har argumentert for at arbeidstidsbestemmelsene i loven må endres. Blant annet mener spekter at ansatte og arbeidsgivere bør kunne bli enige om arbeidstid, uten å søke dispensasjon fra arbeidstidsbestemmelsene hos arbeidstakerorganisasjonene sentralt.

Dette er statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Kristian Dahlberg Hauge (Frp), helt enig i.

– Kanskje det hjelper å gi mer makt til den enkelte arbeidsplass, slik at det blir enklere å gå de nødvendige rundene for å få hjulene til å gå rundt, sier han til Dagsavisen.

Regjeringen har varslet at den vil sette ned et arbeidstidsutvalg, som blant annet skal se på hvordan dagens regler fungerer når det gjelder å få unntak fra arbeidstidsbestemmelsene.

Grunnbemanning og planlegging

– Dette er å snu saken på hodet, mener Bjørn Wølstad-Knudsen. Han er foretakstillitsvalgt for de ansatte ved Oslo universitetssykehus som er organisert i Fagforbundet.

Han mener moderne sykehusdrift slett ikke er så uforutsigbar som det er blitt framstilt de siste dagene.

– Det går an å planlegge driften bedre, og det bør heller ikke være noen uoverkommelig oppgave å ta høyde for uforutsette hendelser i planene. Grunnlaget ligger der allerede. Vi vet for eksempel at antall akuttoppdrag stiger med mellom fem og sju prosent i året, det har det gjort stabilt i flere år. Vi vet også at mennesker med multitraumer som kommer til akuttmottaket ligger noenlunde stabilt.

– Antall behandlinger ligger også omtrent på samme nivå fra år til år, mens antall ansatte er blitt skåret ned med noen tusen i løpet av de siste årene.

Ansvarsfraskrivelse

– Derfor mener jeg at dette handler mer om god ledelse og bedre planlegging, og ikke minst om å ha en grunnbemanning som gjør det mulig å ta høyde for uforutsette hendelser og sykdom blant ansatte, sier Wølstad-Knudsen.

– Arbeidsmiljøloven og arbeidstidsbestemmelsene er ikke problemet når årsaken er at vi rett og slett er for få folk på jobb, legger han til.

Han mener det er en ansvarsfraskrivelse fra sykehusledelsen å skylde på lovgivningen for de massive bruddene på arbeidsmiljøloven.

– Som tillitsvalgt er jeg veldig glad vi har arbeidsmiljøloven med dagens arbeidstidsbestemmelser. Det gir oss i hvert fall en viss beskyttelse mot en sykehusledelsen som virker som om den ønsker at folk skal jobbe døgnet rundt, sier Wølstad-Knudsen.

Støtte fra LO-lederen

Han får full støtte fra LO-leder Gerd Kristiansen:

– Arbeidsgivere har både rett og plikt til å organisere arbeidet slik at de ansattes helse- og arbeidsmiljø bli ivaretatt. Arbeidsgivere som fraskriver seg dette ansvaret kan ikke være arbeidsgivere, sier hun.

Som tillitsvalgt er jeg veldig glad vi har arbeidsmiljøloven med dagens arbeidstidsbestemmelser. Det gir oss i hvert fall en viss beskyttelse mot en sykehusledelsen som virker som om den ønsker at folk skal jobbe døgnet rundt.

Bjørn Wølstad-Knudsen, foretakstillitsvalgt

Annonse
Annonse