JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Departementene trenger flere ansatte, ikke færre

NTL avviser påstander om overbefolkning i departementene og mener flere bør ansettes for å bedre effektiviteten.
DEPARTEMENTENE: Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen er tydelig på at effektiviseringen av departementene blir best om de ansatte får bidra.

DEPARTEMENTENE: Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen er tydelig på at effektiviseringen av departementene blir best om de ansatte får bidra.

Martin S. Festøy

anders@lomedia.no

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) vil effektivisere departementene, og setter ut oppdraget til et privat konsulentselskap.

Han forteller dette til Aftenposten, som har fått tall som viser at det er like mange ansatte i de norske departementene som i de svenske.

Poenget til Aftenposten er at det er dobbelt så mange innbyggere i Sverige.

* Les også: Sanner skal rydde i eget hus

Lettvint

NTL Sentralforvaltningen og leder Bjørn Halvorsen synes dette blir vel lettvint, og avviser at man bare kan regne ut hvor mange ansatte man trenger i departementene ved å se hvor mange innbyggere et land har.

– Å gå ut fra at det skal være en proporsjonal sammenheng mellom antall innbyggere og antall departementsansatte er feil.

For eksempel er det de samme kravene til lovutarbeidelse, enten loven omfatter 100 eller 1000 personer, sier Halvorsen.

Han peker også på at det ikke er færre spørsmål fra Stortinget enn fra Riksdagen, fordi Norge har færre innbyggere.

Halvorsen minner om at departementsansatte ikke er hele forvaltninga, og at en seriøs analyse også ville omfattet oppgavefordeling mellom ytre etater som stat, kommune og fylke.

– Og så er det selvsagt enkelte politikkområder som krever mer i Norge. Landbruksområdet er et eksempel, der det naturlig nok trengs en mindre forvaltning i Sverige siden det knapt er gårdsbruk i store deler av landet og det ikke finnes et forhandlingsinstitutt, sier Halvorsen.

Dialog

Sanners effektivisering har Halvorsen klare formeninger om:

– Vi forutsetter at dette blir en prosess som foregår i nær dialog med de tillitsvalgte. For å unngå ineffektivitet bør det heller bli flere og ikke færre ansatte i departementene. Vi har nok av folk som jobber langt mer enn de bør, stryker timer og jobber gratis. Med større kapasitet er det lettere å finne bedre måter å jobbe på internt, sier Halvorsen.

Han mener også bestiller-utfører-modellene som er innført skaper mer byråkrati, siden saker som tidligere bare kunne ordnes «over bordet» nå er mer kompliserte.

– Dessuten er det jo en stor tidstyv i departementene at media og opposisjonen skal ha svar med en gang på alt mulig, noe som fører til at det som haster og det som er viktig, ikke nødvendigvis blir det samme, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: – Her er tidstyvene, Sanner!

Annonse

Flere saker

Annonse