JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feriepenger på dagpenger

– Det var ikke dette et enstemmig storting vedtok om feriepenger

Frps Erlend Wiborg reagerer på at regjeringen legger flere begrensninger til utbetalingen av feriepenger på dagpenger.
Leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp).

Leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp).

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Et enstemmig Storting vedtok en midlertidig ordning med feriepenger på dagpenger i to år. Fredag la regjeringen fram en proposisjon som la mange begrensninger på utbetalingen, som nå vil koste 1,7 milliarder kroner i 2021.

– Hva har egentlig regjeringen imot folk flest som har mistet jobb og inntekt, sier leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp), til FriFagbevegelse.

Omkamp fra regjeringen

Da Stortinget behandlet den siste krisepakken i februar foreslo Frp en midlertidig ordning for 2020 og 2021, fordi situasjonen er ekstraordinær. Forslaget ble til slutt enstemmig vedtatt l i Stortinget.

Men Wiborg mener regjeringen ikke følger opp vedtaket godt nok.

– Regjeringen ser ut til å glemme vanlige folk. Under pandemien har mange folk mistet jobb og inntekt. At regjeringen nå foreslår at man skal vedta ytterligere kutt er uakseptabelt. Regjeringen er en mindretallsregjering og må forstå at Stortinget har bestemt og vedtatt dette, sier Wiborg.

Han mener det er svært viktig at også de som har vært hardt rammet ved å gå lenge uten jobb, kan sikres inntekt i feriemåneden.

Wiborg mener Frp fikk gjennomslag for at arbeidsledige og permitterte skulle få tjene opp feriepenger av dagpengene på lik linje med arbeidstakere under pandemien. Det at regjeringen nå prøver seg på en omkamp og vil redusere utbetalingene til de som sliter mest er uakseptabelt, mener Wiborg.

Han forventer at regjeringen forholder seg til Stortingets vedtak.

– Jeg førte selv forslaget i pennen og det var krystallklart. De som har mottatt dagpenger i 2020 og 2021 skal få opptjent feriepenger av dette på lik linje med lønnsmottakere slik at de har en inntekt å leve av til sommeren.

Bakgrunn: Mottok du dagpenger i 2020? Se om du kan få feriepenger til sommeren

Uklare rammer

I fredagens proposisjon legger regjeringen inn flere begrensninger:

* Bare de som har vært ledige mer enn åtte uker får feriepenger.

* Bare dagpenger mottatt i april til desember gir rett til feriepenger.

* Maksimal utbetaling er 25 000 kroner i feriepenger. De som har vært ledige lengst taper 8000 kroner på dette.

I vedtaket i Stortinget heter det at feriepenger skal gis til «de som ikke etter det ordinære regelverket vil ha rett til å ta ferie med dagpenger». Ut over dette er det ikke angitt rammer for utforming av ordningen, svarte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på et skriftlig spørsmål til nettopp Erlend Wiborg for en stund siden.

Mye lest: Ett år siden Norge stengte ned – slik har koronapandemien rammet arbeidsmarkedet

Aasrud overrasket

Det er imidlertid lite trolig at dette får flertall i Stortinget.

Arbeiderpartiet og de rødgrønne partiene mener feriepenger for dagpenger skal være en permanent ordning. Så sent som i januar stemte Frp ned et forslag om å gi feriepenger på dagpenger på permanent basis.

I begynnelsen av februar kom partiet på glid og forslaget som Wiborg henviser til ble presentert. Forslaget ble utarbeidet uten at regjeringen var involvert. Men under avstemningen i Stortinget ble forslaget enstemmig bifalt.

Denne skaper debatt: 15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker

Nestleder i arbeids- og sosialkomiteen, Rigmor Aasrud (Ap), synes det som kom var overraskende.

– Det er ingen tvil om at det vi har foreslått er langt bedre. En langt dårligere ordning for folk som har vært ledige, sier Ap-politikeren.

– Vi kommer fortsatt til å foreslå at feriepenger på dagpenger blir en permanent ordning, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse