JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Print- og Kopibransjens fagforenings årsmøte:

– Det viktigste for oss er best mulig lønns- og arbeidsvilkår, derav heving av minstelønnssatser, slik at vi får en riktig grunnplanke og noen kjøreregler alle i bransjen må forholde seg til, sier Øystein Smestad

Neste store prosjekt i Print- og Kopibransjens fagforening: å få på plass tariffavtale i Canon.
NESTLEDER: Øystein Smestad fra Ricoh ble valgt til nestleder i fagforeningens styre.

NESTLEDER: Øystein Smestad fra Ricoh ble valgt til nestleder i fagforeningens styre.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Jeg ønsker meg et godt generelt tilbud til alle, med heving av minstelønnssatser og gode lavlønnstillegg, herunder fokus på likelønn, sier Øystein Smestad, nyvalgt nestleder i Print- og Kopibransjens fagforening i EL og IT Forbundet.

De hadde årsmøte på fredag, og fikk lørdag gått i gjennom hva de tenker om årets lønnsoppgjør, som da Nettverk tok praten med Smestad stadig var til mekling hos Riksmekleren.

EL og IT om lønnsoppgjøret: – Hadde gjerne sett en noe høyere lønnsramme

– Det viktigste for oss er best mulig lønns- og arbeidsvilkår, derav heving av minstelønnssatser, slik at vi får en riktig grunnplanke og noen kjøreregler alle i bransjen må forholde seg til, sier Smestad.

Reallønnsnedgang

I likhet med mange, er det flere av deres medlemmer som de senere år har opplevd at prisstigningen har vært høyere enn lønnstillegget, og at det har endt med reallønnsnedgang.

– Vi har medlemmer på IKT-overenskomsten, både med Virke og NHO, og begge de har bestemmelser om minstelønn. Vi ønsker å videreutvikle det og en generell heving av lønn til alle i bransjen, sier Smestad.

Fagforeningen er rundt 170 medlemmer, et ganske stødig tall, der noen nye medlemmer kommer til, mens andre slutter i bransjen eller går av med pensjon. Store bedrifter i bransjen er Konica-Minolta, Ricoh, Canon og Neisa.

Noe av det viktigste fagforeningen har vært involvert i, har vært arbeid med å kreve tariffavtaler i Neisa og Canon. I Neisa har de lykkes med å få på plass tariffavtale, mens i Canon er dette av flere årsaker ikke på plass.

På årsmøtet forrige fredag ble Smestad (Ricoh) valgt til nestleder, mens Tor Olav Brueland (Konica-Minolta) ble leder. I praksis holder Smestad oppsyn med Oslo-traktene, mens Brueland holder til i Stavanger og følger med i de trakter.

Tariffavtaler

Fagforeningen har et mål om å verve flere medlemmer i Canon, for å få til en tariffavtale også der. Som en av de store virksomhetene i bransjen, mener Smestad det er viktig for både medlemmer og bedriften at en tariffavtale kommer på plass i Canon.

Det er også et mål om å prøve å organisere de mindre bedriftene og få på plass tariffavtale der.

– Hva går vanligvis jobben i for deres medlemmer ut på i disse dager?

– Våre arbeidsoppgaver går i hovedsak på installasjon, drift og vedlikehold av multifunksjonsutstyr ute hos kunder, som printere, kopimaskiner, scannere og andre løsninger som tilpasses hos forskjellige kunder. Alt som har med dokumentbehandling å gjøre i en eller annen form, forklarer Smestad.

Han legger til at det fortsatt er marked for papirbasert teknisk utstyr, men understreker også at bransjen har beveget seg langt inn i løsninger som håndterer dokumenter i digital form. De jobber også med interaktivt møteromsutstyr i forskjellige former. Da det er vertikale overenskomster, har de også medlemmer som driver med ting som salg, logistikk, ordre og fakturabehandling.

Hågensen

Lørdag snakket fagforeningen om lønnsoppgjør, før LO-legende Yngve Hågensen dukket opp for å holde foredrag om fagbevegelsen sett i et historisk perspektiv.

Der hyllet Hågensen tillitsvalgte, stusset sterkt over at regjeringen har uttalt at de vil beskytte de uorganiserte («Samtidig skal de ha trepartssamarbeid. Da sier jeg: med hvem da?») og langet ut mot bruk av midlertidig ansatte i settinger der det burde vært snakk om fast ansatte – og la til at han «blir forbanna» hvis tillitsvalgte bare blindt finner seg i dette i sin bedrift.

Han etterlyste en større tilstedeværelse av fagbevegelsen i samfunnsdebatten.

– Før vedtok vi uttalelser når vi var uenige. Satte det inn i lokalavisen og fortalte hva vi mente. Det ser jeg ikke så mye av lenger. Vi godtar mer nå, mener Hågensen.

Medlemmene i ryggen

– Snakker vi om det? Snakker vi om det? Snakker vi om hvorvidt vi er enige i at jernbanen skal selges til utlandet? Hvorfor skal den egentlig det? Jeg blir så forbanna på sånt, sa den tidligere LO-lederen, som tror det til stadighet er levelige lønns- og arbeidsvilkår og trygge arbeidsplasser som er viktigst for folk.

Hågensen mener det er viktig å snakke med medlemmene om hva som er konsekvensene av arbeidsgivernes tiltak, hvordan arbeidstakere kan ta igjen og hvorfor arbeidstakere skal ta igjen.

– De gangene LO har vunnet frem i tariffoppgjør der det har vært fare for streik, har vi vunnet fordi vi har offentliggjort hvorfor vi gjør ting. Som med den femte ferieuka, der arbeidsgiverne tapte fordi de ikke har klart å argumentere godt nok imot, sa han.

– Vi har fått det så godt at folk sier «hva mener du, vi er jo verdens beste land å bo i». Ja det er mulig vi er verdens beste land å bo i, men det har ikke kommet av seg selv og vil ikke stå på en påle av seg selv hvis vi ikke forsvarer og fornyer det, sa Hågensen.

MEDLEMMER: Disse møtte opp på Olavsgaard i helga.

MEDLEMMER: Disse møtte opp på Olavsgaard i helga.

Leif Martin Kirknes

HÅGENSEN: "Jeg blir så førbanna"

HÅGENSEN: "Jeg blir så førbanna"

Leif Martin Kirknes

I PRAT: Noen konferansedeltakere i dialog.

I PRAT: Noen konferansedeltakere i dialog.

Leif Martin Kirknes

KOPIMASKIN: Andeas Pedersen fra Ricoh setter opp nye kopimaskiner hos LO Media (Nettverk, Frifagbevegelse m.fl.) timer før landsmøtet til Print- og Kopibransjens Fagforening.

KOPIMASKIN: Andeas Pedersen fra Ricoh setter opp nye kopimaskiner hos LO Media (Nettverk, Frifagbevegelse m.fl.) timer før landsmøtet til Print- og Kopibransjens Fagforening.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse