JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Føler seg ekskludert

LO i Bergen får stadig meldinger om nordmenn som mener utenlandske arbeidere svekker arbeidsmiljøet.

Nå frykter de norsk flukt fra håndverkeryrkene.

– Det siste året har vi mottatt ti formelle klager på arbeidsmiljøet fra misfornøyde nordmenn. Uformelt hører vi om dette ukentlig, sier Mads Kleven, leder av Union Fagforening i Bergen og Bergen LO.

Klagene kommer fra norske arbeidere som har havnet i mindretall, skriver Bergens Tidende.

– De føler at de blir ekskludert fra den sosiale biten av arbeidet. De kan ikke lenger komme på jobb og fortelle hva de gjorde i helgen. De går på jobb, sitter og spiser, for så gå hjem, sier Kleven til avisen.

Fagforeningslederen forteller om et delt arbeidsmiljø.

– De norske sitter i en del av brakken, mens de polske samler seg i den andre delen. Hvis det er sånn det skal være fremover, så er det flere som sier de vil vurdere å finne noe annet å gjøre, forteller Kleven.

Han frykter at de unge skal finne seg noe annet å gjøre og at man er i ferd med å miste en generasjon unge håndverkere.

– På alle håndverksfagene, ikke minst innen bygg, opplever jeg en stigende bekymring. Malerbransjen var tidligst ute med å bruke mye utenlandsk arbeidskraft. Da er det den bransjen som først får merke det. Det har vi sett ved at malerlinjene legges ned på skolene. Ungdommen velger ikke lenger det yrket, sier Kleven.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse