JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT-leder Jan Olav Andersen om Statsbudsjettet:

– I grell kontrast til fagre ord om grønt skifte og satsing på fornybarnæring

– Selv om krafta er fornybar og evigvarende, er ikke kraftanleggene evigvarende, sier Jan Olav Andersen, som frykter skatteøkning på vannkrafta vil bremse sårt trengt opprustning.
KOMMENTERER: EL og IT-leder Jan Olav Andersen om foreslått statsbudsjett.

KOMMENTERER: EL og IT-leder Jan Olav Andersen om foreslått statsbudsjett.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Det er håpløst og veldig dumt at de øker skatten på vannkraft, som allerede i utgangspunktet er hardere beskattet enn for eksempel oljenæringa. Det står i grell kontrast til fagre ord om grønt skifte og satsning på fornybarnæring, mener Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet, etter å ha saumfart forslaget til statsbudsjett som ble lagt frem i går.

Han mener det kommer til å bli et alvorlig hinder for rehabilitering og opprustning av landets kraftanlegg.

– Selv om krafta er fornybar og evigvarende, er ikke kraftanleggene evigvarende. Mange av dem begynner å bli gamle og det er behov for opprustning, sier Andersen.

En opprustning mener han ville vært en vinn-situasjon på flere plan. Det vil skape arbeidsplasser, øke produksjonen og skape mer langsiktighet i produksjonen av fornybar energi.

– Skatteøkningen som legges inn nå, uten at skjermingsfradrag økes, vil rett og slett stå i veien for slike investeringer. I tillegg økes elektrisitetsavgifta. Vi mener det er lite i dette budsjettet som peker frem mot fornybarsatsning og det å legge til rette for og prioritere fornybar energi, og det er ufattelig dumt, sier Andersen.

Elbil-engangsavgift også på servicebiler

Han trekker videre frem det nye avgiftsregimet for elbiler, der det legges opp til en engangsavgift for tunge el-kjøretøy.

– Det har vært populært å omtale det som Tesla-avgift, slik at det fremstår som en rikmannsavgift. Det er for så vidt ikke den mest negative konsekvensen. Problemet er at dette også vil gjelde varebiler, sier Andersen.

Han påpeker at det er et viktig klimatiltak å få varetransport over på el, deriblant inkludert servicebiler som mange av forbundets medlemmer benytter mens de kjører fra oppdrag til oppdrag.

– Tidligere har rekkevidden på elbilene vært et problem, og derfor har det ikke vært så mye satsning. Men de problemene er i ferd med å bli løst nå som det finnes biler med kapasitet til å holde en hel dag som servicebil. Å svare med avgiftsskjerpelse, mener jeg er dumt. Det står i veien for å erstatte fossil energi med fornybar energi innenfor transportsektoren, ifølge Andersen.

NHO-organiasjoner enige

Han får støtte i mye av dette fra Nelfo og Energi Norge.

«Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 er skuffende lesning for alle som er opptatt av grønn vekst, reduserte klimagassutslipp og økt fokus på energieffektivisering. Til tross for konkrete løfter i regjeringsplattformen og partiprogrammer, evner ikke regjeringen å levere på viktige områder for grønn verdiskaping,» skriver Nelfo i sin oppsummering.

«På tross av store ord i energimeldingen og lovnader i valgkampen går regjeringen inn for å svekke Norges største grønne konkurransefortrinn – vannkraften,» skriver Energi Norge

– Det er svært skuffende at regjeringen ikke følger opp sin egen energimelding og sine nylig vedtatte partiprogrammer. I stedet for å revitalisere selve motoren i Norges grønne skifte – den regulerbare, store vannkraften – velger regjeringen å svekke fornybarnæringens konkurranseevne med nok en skatteskjerpelse, sier administrerende direktør i Energi Norge, Oluf Ulseth.

Kutter i bredbåndstiltak

Av andre ting synes Jan Olav Andersen det er dårlig at tilskuddsordningen for bredbåndsbygging i distriktene halveres. Det er en ordning for å bygge ut bredbånd i områder der det ikke er kommersielt lønnsomt for næringslivsaktørene å bygge ut, typisk steder med lav befolkning og kanskje store avstander.

– Den ordningen er viktig for å sikre like tjenester i hele landet. Å redusere ordningen virker mot dette og er sånn sett distriktsfiendtlig. Det er ikke snakk om et stort kutt, men det er et kutt som peker i feil retning, sier Andersen.

(Artikkelen forts. under bildet)

STATSBUDSJETT: Ble lagt frem i går.

STATSBUDSJETT: Ble lagt frem i går.

Leif Martin Kirknes

At det ikke er lagt penger i utjevningsordning for nettleie synes han også er dumt, da han ser behov for utjevning og harmonisering av nettleie via midler over statsbudsjettet. Han finner ikke minst argumentasjonen for å ikke legge dette inn i statsbudsjettet «ganske spesiell».

– De argumenterer med at heller ønsker å stimulere til en utvikling mot færre og større nettselskap og på den måten få en utjevning av nettleia. Det har vi ingen tro på. De store enhetene har ikke de laveste nettleiene. Det er ikke størrelsen som har størst innflytelse på effektivitet og pris, sier Andersen.

– Vi mener man her tar penger ut av utjevningsordningen for å drive frem en strukturendring i bransjen som ikke er nødvendig og som det heller ikke er dokumentert at fungerer.

– Smålig

Kuttet i arbeidsledighetstrygda mener Andersen virkelig illustrerer regjeringens politiske karakter.

– Det er smålig og ekstremt usosialt. Man fortsetter en skattelettepolitikk som helt åpenbart gir mest til dem som har mest fra før, og så kutter man 700 millioner i dagpenger til arbeidsledige. Mer tydelig kan det vel ikke illustreres hvilken retning denne regjeringen går i.

Forbundet har også en gruppe medlemmer som berøres av endringene i pendleres skattefradrag for kost.

– Det er en god del av våre medlemmer som blir berørt, der dette blir en skatteskjerpelse. Det viser igjen hvem som skal betale for skattelettelsene som blir gitt til dem som har mest fra før, sier Andersen.

Forbundet mener også arbeidslivet har blitt friskmeldt for tidlig, og at det dermed også er for tidlig å kutte i tiltak ment for å få flere i jobb.

Annonse
Annonse