JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Jeg er forbannet

LO-lederen i full krig med arbeidsministeren.
LO-leder Gerd Kristiansen tordner mot regjeringen og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

LO-leder Gerd Kristiansen tordner mot regjeringen og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

Jan-Erik Østlie

– Dette var mye verre enn jeg hadde kunnet se for meg. Regjeringen gir en generell åpning for bruk av midlertidige ansettelser. De vil ha en gjennomsnittsberegning av arbeidstid, og mulighet for å pålegge mer overtid. De fjerner den kollektive søksmålsretten, og uthuler vår innstillingsrett på turnuser og arbeidstidsordninger. Jeg er forbannet.

Det slår LO-leder Gerd Kristiansen fast overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tirsdag ettermiddag gikk et lenge etterlengtet toppmøte i arbeidslivet av stabelen, da arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd trådte sammen. Her er både myndighetene og de store arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene representert.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) var allerede i forrige uke ute i ulike medier med en av sakene som var tema på møtet, nemlig at det skal sterkere lut til mot arbeidslivskriminalitet. Grove brudd på loven skal straffes med fengsel.

Men selve krigserklæringen mot fagbevegelsen, med endringene i arbeidsmiljøloven, har han ikke villet kommentere til nå. Disse skal han legge fram onsdag, etter å ha varslet partene i arbeidslivet på tirsdagens møte.

Det er på det rene at det kan dreie seg om relativt store endringer i arbeidsmiljøloven, med blant annet mer bruk av midlertidig ansatte, nye overtidsregler, og også nye forslag om søndagsjobbing og aldersgrenser i arbeidslivet.

Begrunnelsen fra regjeringen for mer bruk av midlertidig ansatte, er blant annet at utsatte grupper skal kunne komme inn i arbeidslivet.

– De bruker såkalt utsatte grupper som brekkstang for å slå hull på arbeidsmiljøloven, tordnet LO-sjefen på LOs representantskapsmøte tirsdag.

Kristiansen er overfor ANB fullstendig sjokkert over at regjeringen kommer med dette rett før sommerferien, og rett etter et krevende hovedoppgjør.

– Jeg er opprørt. Regjeringen slår store kiler inn i trepartssamarbeidet, som er kjernen i den norske modellen. Vi var villige til å diskutere enkeltsaker, men de har ikke spurt oss engang. Vi er på full fart inn i løsarbeidersamfunnet, der folk må stå med lua i hånda, raser Kristiansen.

– Jeg tror ikke det er tilfeldig valgt tidspunkt å plutselig varsle om en så stor endring i norsk arbeidsliv. Det er like etter et tariffoppgjør og like før sommerferien. Dette forslaget burde vært behandlet mer grundig hvor også partene i arbeidslivet ble involvert, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB. Han kaller framgangsmåten for et bakholdsangrep. (ANB)

Annonse
Annonse