JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020:

– Jeg er stolt av resultatet i lønnsoppgjøret, sier HK-lederen

HK-leder Christopher Beckham ber medlemmene stemme ja til lønnsoppgjøret i varehandelen.
FORNØYD: Selv om HK ikke fikk gjennomslag for full lønn under sykdom, mener HK-leder Christopher Beckham at helheten i meklingsresultatet er bra.

FORNØYD: Selv om HK ikke fikk gjennomslag for full lønn under sykdom, mener HK-leder Christopher Beckham at helheten i meklingsresultatet er bra.

Erlend Angelo

lene.svenning@lomedia.no

Det er seks dager siden Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke gikk ut av Riksmeklerens kontor, etter å ha kommet til enighet om lønnsoppgjøret i varehandelen.

I mellomtiden har fire tillitsvalgte i forhandlingsdelegasjonen oppfordret medlemmene til å stemme nei til resultatet.

Forbundsleder Christopher Beckham har merket seg kritikken, men han ber medlemmene stemme ja til resultatet, som han mener er svært godt. Her oppgir han grunnene til det.

Bakgrunn: Deltidsansatte i butikk får lønnshopp. Her er resultatet i lønnsoppgjøret

Urokkelige

– Jeg er fryktelig stolt over at vi beholdt garantilønnsordningen. I forhandlingene ønsket Virke å gjøre endringer i den, men der var vi urokkelige. Ordningen har gitt medlemmene stor økonomisk uttelling i år etter år, sier han til HK-Nytt.

Denne bestemmelsen i tariffavtalen sørger for at minstelønna i tariffavtalen for de ansatte i varehandelen holdes på et visst nivå.

Butikkansatte raser mot hemmelig avtale som sikrer lederne full lønn under sykdom: – Vi har blitt ført bak lyset

– I år har garantilønnsordningen gitt 75 prosent av medlemmene en årslønnsvekst på 10.000 kroner, sier Beckham.

1. februar gikk lønna til butikk- og lageransatte opp med mellom 5,74 og 7,32 kroner i timen.

– Dette er den største seieren i dette oppgjøret. Den andre store seieren er at vi kvittet oss med 12-timersregelen, sier han.

Denne regelen sier at deltidsansatte som jobber mindre enn 12 timer i uka ikke får ekstra tillegg for å jobbe på kvelder og i helger. Ifølge Beckham har regelen også ført til at deltidsansatte ikke har fått jobbe flere timer fordi bedriftene har spart penger på det. I stedet for å gi deltidsansatte større stillinger, har bedriften ansatt folk i mange små stillinger for å unngå disse tilleggene.

– Nå har ikke bedriftene motivasjon til å holde folk nede i små stillinger. Nå kan vi jobbe for å få til en heltidskultur i varehandelen, og folk kan få en lønn og leve av, sier forbundslederen.

Historisk: Forrige storstreik i handelen var i 1961. 4.000 butikkansatte marsjerte ut i gatene – for 60 kroner mer i måneden

Kostbart å ha åpent på søndager

Tilleggene for arbeid på lørdager og søndager har også blitt endret – til det bedre, mener Christopher Beckham: Satsen går opp 10 kroner i timen fra klokka 15–16 lørdag, til 55 kroner, ned 35 kroner i timen til 55 kroner mellom klokka 16 til 18, opp 20 kroner til 110 kroner fra klokka 18 og utover, og opp 14 kroner, til 110 kroner i timen hele søndag. Selv om satsen går ned to timer lørdag ettermiddag, har HK fått mye igjen for det, mener han.

– Vi har klart å «ramme» inn søndagen. Nå blir det fryktelig kostbart for bedriftene å holde åpent fra lørdag klokka 18 og hele søndagen. Det er et skritt på veien for å få bedriftene til å holde stengt på søndager, sier han, og minner om at det er en viktig sak for forbundet.

Beckham trekker også fram tariffavtalens nye tekst om bærekraftig utvikling som en viktig seier for medlemmene. Her slås det fast at tillitsvalgte bør få være med og diskutere tiltak som kan redusere bedriftenes miljø- og klimapåvirkning.

– Nå kan vi som tillitsvalgte være pådrivere i dette spørsmålet. De lokale partene skal diskutere ulike miljø- og klimatiltak på bedriftene. Det setter HK i front i dette spørsmålet, sier forbundslederen.

Tillitsvalgte ber butikkansatte streike for å få full lønn under sykdom

Et skritt på veien til full lønn under sykdom

Ett av forbundets viktigste krav i dette lønnsoppgjøret var å få full lønn under sykdom. Det innebærer at bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte og selv får refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger. I tillegg må bedriftene betale feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og sykepenger av lønn over 6G (ca. 600.000 kroner). Det får de ikke refundert fra Nav.

Men HK nådde ikke fram med kravet overfor Virke. I stedet ble de enige om en formulering som gjelder forskuttering av sykepenger, ett element i kravet om full lønn under sykdom: «HK og Virke vil anbefale lokale parter å gjennomgå grunnlaget for forskuttering av sykepenger der dette ikke gjøres. Bedriftene har ikke adgang til å forskjellsbehandle arbeidstakere i bedriften hva gjelder forskuttering av sykepenger.» Formuleringen er den samme som Fellesforbundet og Norsk Industri ble enige om i det såkalte frontfaget.

– Dette er en forbedring for mange. Det sto ingenting om forskuttering av sykepenger i landsoverenskomsten. Dette betyr at bedriftene ikke har lov til å gi ledere forskuttering av sykelønn uten å gi de andre ansatte det samme. Det er et skritt på veien til full lønn under sykdom, sier Beckham.

Få butikkansatte har blitt smittet av korona: – Vi har lyktes svært godt med smitteverntiltakene

Skjønner skuffelsen

– Før lønnsforhandlingene startet sa du at HK ville ta sine medlemmer ut i streik hvis dere ikke fikk gjennomslag for kravet om full lønn under sykdom. Hvorfor gikk dere ikke til streik da?

– Jeg mener helheten i meklingsresultatet er så godt at vi ikke hadde grunnlag til å gå ut i konflikt. Dette resultatet er bra, sier han.

Forbundslederen har merket seg at en del medlemmer og tillitsvalgte har vært kritiske til meklingsresultatet på sosiale medier.

– Jeg skjønner at medlemmene er skuffet over at vi ikke fikk gjennomslag for kravet vårt om full lønn under sykdom. Men i forhandlingene var Virke like urokkelige i dette spørsmålet som vi var når det gjaldt garantilønnsordningen. Vi kunne ikke «selge» garantilønnsordningen for å få full lønn ved sykdom, sier han.

Butikkansatte og renholdere får ikke godkjent korona som yrkesskade. Her forklarer regjeringen hvorfor

– Alt blir satt i spill

Christopher Beckham synes den siste uka har vært krevende.

– Det har vært mange negative tilbakemeldinger. All negativiteten har gått inn på meg – jeg er bare et menneske. Men jeg opplever at vi har et levende demokrati i HK. Jeg vil aldri slå ned på tillitsvalgte som har en annen mening enn meg, sier han.

Beckham advarer imidlertid mot å stemme ned resultatet i uravstemningen.

– Jeg vil at alle skal skjønne konsekvensen av å stemme nei. Hvis flertallet gjør det, går vi ut i streik. Da har vi ingenting av det vi oppnådde under meklinga, da blir alt satt i spill. Det vil bli en svært krevende situasjon, sier han.

Men én ting lover forbundslederen:

– Hvis medlemmene stemmer ned resultatet, kommer jeg til å være den beste streikelederen, sier han.

Debatt: «76 øre mer i timen – skal jeg le eller gråte?»

Økonomisk svært godt resultat

Forbundslederen mener HKs forhandlingsutvalg har gjort en svært god jobb, oppsummerer han.

– Vi har beholdt garantilønna, vi har avskaffet 12-timersregelen, og vi har gjort det kostbart å ha folk på jobb på søndager. Økonomien i oppgjøret er svært god. Vi har gått langt utover frontfagets ramme på 1,7 prosent. Vårt oppgjør tilsvarer en økning på 3 prosent. Ingen andre kommer til å få et så godt resultat i år. Derfor står jeg rak i ryggen inne for dette oppgjøret, sier Beckham.

– Stem ja, oppfordrer han.

Uravstemning

Meklingsresultatet er sendt ut på uravstemning. 26.000 HK-medlemmer som er omfattet av landsoverenskomsten, kontoroverenskomsten og lederoverenskomsten med Virke skal stemme. Fristen er 1. oktober. HK må melde fra til Riksmekleren om medlemmene har godkjent meklingsresultatet eller ei innen mandag 5. oktober klokka 14. Blir det et ja-flertall, er resultatet godkjent. Blir det et neiflertall, blir det streik. Når det eventuelt vil skje, er ikke avklart.

Annonse
Annonse