JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021:

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Frps industripolitikk har aldri vært egnet til å bygge landet. Det vil ikke endre seg dersom Sylvi Listhaug blir valgt til ny leder i Frp, advarer lederen av Manifest Tankesmie.
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

Siv Jensen går av som Frp-leder etter 15 år i posten, og Sylvi Listhaug er utpekt som ny partileder av den avtroppende sjefen. Det utløser reaksjoner på venstresida.

– Listhaugs pene ord om oljebransjen er ikke til for å bygge industri, men for å bygge en politisk karriere, hevder Magnus Marsdal, forfatter av Frp-koden og leder for Manifest Tankesmie, overfor FriFagbevegelse.

Les hva Listhaug svarer lenger ned i saken

Industri som akilleshæl

Marsdal registrerer at Sylvi Listhaug forsøker å fri til industriarbeiderne, men påpeker samtidig at hun har en akilleshæl i Frps industripolitikk. Den har aldri vært egnet til å bygge landet, mener han.

– Dette er partiet som ville ta abort på hele norsk oljeindustri ved å selge oljen til utlandet midt på 1970-tallet. Prisen var 10 milliarder kroner, sier Marsdal, og sikter til da Carl I. Hagen sa følgende fra Stortingets talerstol 5. november 1975:

«Vi foreslår derfor å selge rettigheter som Statoil har blant annet i Statfjord-feltet til andre. Så vidt vi har undersøkt, er det i dag ikke noe problem å selge rettigheter for 10 milliarder kroner. Da får vi en reell inntekt fra et reelt salg som vi ikke kan gjøre om selv om oljeprisen går nedover».

Les også: Sylvi Listhaug: Vi vil ikke være med på kappløp om «drømmesosialismen»

Trenger handlekraftig politikk

Dagen etter at Siv Jensen hadde annonsert sin avgang som Frp-leder, snakket Listhaug om å skape arbeidsplasser over hele landet. Virkemiddelet er «fortsatt å satse på olja». Frp vil tilrettelegge for økt olje- og gassvirksomhet i sitt nye partiprogram.

– Hun tror hun blir industriarbeidernes beste venn ved å kle seg ut som oljearbeider på Facebook-profilen og si pene ting om ting om oljebransjen. Men det industrien trenger er handlekraftig politikk, ikke innsmigrende retorikk, mener lederen for Manifest Tankesmie.

Havvind, hydrogen og en miljøvennlig skipsfart. Det er den grønne omstillingspakken som stadig flere innen oljeindustrien mener vi må utvikle hvis industristedene langs kysten skal overleve i framtida.

– Da kan ikke de samme ingeniørene og fagarbeiderne låses fast til olje og gass, en næring som går ut på dato. Vi må få til en overgang, påpeker Marsdal.

– Å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, kjører norsk industri rett i fjellveggen rundt neste sving. Da er det ikke Listhaug som mister jobben. Det er industriarbeiderne, føyer han til.

Ap-nestleder: En sterk fagbevegelse vil bli like viktig for det grønne skiftet som den var for byggingen av velferdssamfunnet

Ikke arbeidernes parti

Overfor Dagbladet i 2018 hevdet Sylvi Listhaug at Frp var mye mer et parti for arbeidere enn hva Arbeiderpartiet var. Da ville hun framheve «alle arbeiderne i Norge som var med på å bygge veier og hus, eller sto for søppeltømmingen for den saks skyld.»

– Det har vært en holdning i Norge om at det å ta fagbrev ikke er fint nok. Det må vi bort ifra. Alle kan ikke bli leger, advokater og ingeniører, sa hun.

Tankesmie-sjefen, forfatteren og debattanten Marsdal fester ikke lit til påstanden om at Frp er arbeidernes parti.

– Frp forsøker nå å fri til grupper partiet tråkket på i regjeringsposisjon, sier han, og sikter til sakene om feriepenger på dagpenger og pensjon fra første krone.

– Jeg tror ikke dette vinner så mange velgere. Men det fjerner en akilleshæl, noen særlig synlige usosiale kutt, før partiet skal gå etter arbeidervelgere med andre saker, sier han.

Kommentar: «Frp stjeler fra de unge», skriver Kjell Werner

Slik svarer Listhaug

Marsdal hevder Frps strategiske rolle er å hente inn velgere med lav inntekt til en politisk koalisjon for skattekutt til de rike og mer makt til milliardærene.

– Det viktigste virkemiddelet her er polarisering i den såkalte verdipolitikken. Det være seg antall flyktninger, religiøse motsetninger eller straffenivå, sier Magnus Marsdal.

Sylvi Listhaug synes det «er interessant at Marsdal med bakgrunn fra kommunistpartiet Rød Ungdom mener han har bedre oversikt over olje- og gassnæringens behov og framtidsutsikter enn hva næringen og industrien selv har».

– Virkeligheten er at den globale etterspørselen etter olje og gass vil være betydelig i tiårene som kommer, uansett hva Marsdal eller andre oljemotstandere skulle mene om saken, sier Listhaug til FriFagbevegelse.

– Dette er jo årsaken til hvorfor næringen selv er krystallklar på at den må ha forutsigbare rammevilkår framover. På den måten kan vi fortsette oljeeventyret som sysselsetter titusener av arbeidsfolk og som gir velferdssamfunnet vårt uerstattelige inntekter. Vi er snart i den absurde situasjonen at det kun er Frp igjen som står støtt på denne industrivennlige linja, føyer hun til.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

(Saken fortsetter under bildet)

Virkeligheten er at den globale etterspørselen etter olje og gass vil være betydelig i tiårene som kommer, mener Frps Sylvi Listhaug.

Virkeligheten er at den globale etterspørselen etter olje og gass vil være betydelig i tiårene som kommer, mener Frps Sylvi Listhaug.

Jan-Erik Østlie

Viktige politiske avgjørelser

Ifølge Frps nestleder er de politiske avgjørelsene som tas nå, og som vil få konsekvenser for framtida til norsk industri og tusenvis av arbeidsplasser, som betyr noe.

– Regjeringen jobber nå for å tredoble CO2-avgiften på norske arbeidsplasser. Det kan bidra til å flagge ut disse arbeidsplassene og elektrifisere norsk sokkel. Det vil koste 50 milliarder kroner, men ikke redusere utslippene i verden. Det vil kun presse opp prisene for vanlige folk og kraftkrevende industri på fastlandet, mener hun.

– I verste fall kan det også bety at tusenvis av vindmøller vil ødelegge norsk natur. Flere partier vil også sette sluttdato for oljenæringen, Norges desidert viktigste næring.

Les også: Listhaug mener venstresiden henger ut bedrifter i krise

Sier bastant nei

Frp er det eneste partiet som sier et tydelig nei til en dyr symbolpolitikk på klimaområdet, hevder Listhaug. Hun mener en slik politikk vil ramme norsk industri og flytte norske arbeidsplasser og utslipp til andre land.

– Jeg synes det er flott hvis industrien selv utvikler nye løsninger og grønn industri som kan stå på egne bein slik at vi får utviklet enda flere arbeidsplasser. Forskjellen er at Frp mener at vi får til dette uten å tvinge avgifter, forbud og påbud ned på industrien samtidig som vi forventer at næringen skal utvikle nye løsninger, sier hun.

Kommentar: «Her ser vi Fremskrittspartiets sanne ansikt»

Annonse

Flere saker

Annonse