JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Trenger ingen ekspertgruppe

Sp-politiker Anne Tingelstad Wøien tror ekspertgruppa som skal gjennomgå yrkesfagene på videregående skoler er et skalkeskjul.

– Jeg frykter rett og slett at kunnskapsministeren har tapt kampen om pengene til fylkeskommunene, som finansierer videregående opplæring. Han setter ned ekspertgruppa for å utsette pengebruken, sier Anne Tingelstad Wøien til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LES Vil røske opp i yrkesfagene

Sp-representanten fra Oppland synes det er oppsiktsvekkende at man setter ned en ekspertgruppe når det allerede har vært gjennomført en forskningsbasert gjennomgang av erfaringene etter innføringen av kunnskapsløftet.

– Det virker som om folk har glemt at det ble gjort store endringer i forhold til yrkesfagene så sent som i fjor. Nå blir det som å begynne på nytt selv om man har svarene. Det er ikke ekspertvurderinger som trengs. Det er handling, mener hun.

Både kommunalminister Jan Tore Sanner og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen møter i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag.

Anne Tingelstad Wøien regner med at saken kan bli et tema. Bakgrunnen er at kunnskapsministeren varsler en omfattende gjennomgang av yrkesfagene på videregående skoler. Sviktende rekruttering, dårlig kompetanse og et stort frafall underveis gir grunn til uro, mener Røe Isaksen.

Samtidig viser han til at bedriftene i større grad vil ha høyt utdannede med yrkesutdanning og praktisk erfaring framfor unge med bare teoretisk opplæring.

Tingelstad Wøien skjønner ikke hvorfor det må nok et utvalg til for å finne opp kruttet som allerede er på markedet.

– Vi har allerede hatt en gjennomgang av dette, og Stortinget gjorde mange enstemmige vedtak så sent som siste sommer. Problemet for regjeringen er at de tiltakene som er vedtatt og som bør gjennomføres koster penger. Det er fint at statsråden nevner at man vil gi muligheten for påbygg etter yrkesfag. Det ble vedtatt allerede i sommer. Men det er også vedtatt en vekslingsmodell med spesialisering hvor du kan gå ut i lære som 16-åring. Utfordringen med det er at det koster penger. Og har man ikke penger må man utsette det, poengterer Sp-representanten.

Anne Tingelstad Wøien var sentral i arbeidet med stortingsmeldingen som ble vedtatt i Stortinget sist sommer, og er andre nestleder i kirke- forsknings og utdanningskomiteen.

De aller viktigste endringene bestod av rett til påbygg etter fullført fagbrev, og større mulighet til å veksle mellom opplæring i skole og opplæring i bedrift. (ANB)

Annonse
Annonse