JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalpolitiker bekymret for de rødgrønne:

– Venstresiden oppfører seg som en familie hvor man krangler om hvem som skal ta oppvasken

Under LOs regionskonferanse for Nordland kom lokalpolitiker John Helmersen fra Andøya med en bønn om at fagbevegelsen må samle venstresida.
Lill Tove E. Jakobsen og John Helmersen representerte LO i Vesterålen på regionkonferansen til LO i Nordland.

Lill Tove E. Jakobsen og John Helmersen representerte LO i Vesterålen på regionkonferansen til LO i Nordland.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Han har vært lokalpolitiker for SV siden midten av 70-tallet, og er leder for LO i Vesterålen. Fra sin yrkesaktive karriere var han medlem i NTL fra 1974 og til dags dato som pensjonist. Han har opplevd alle LO-ledere fra Tor Aspengren og til dagens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

John Helmersen har opplevd et politisk jordskjelv i hjemkommunen Andøy i Nordland. Der har Senterpartiet nærmest tatt rent bord, økt fra to til 13 representanter i kommunestyret og konsolidert maktbalansen på Høyre-siden i lokalpolitikken.

Stortingsvalget: Fra 0 til 48 prosent på 10 måneder. Sp har tatt kampen mot Ap i Finnmark

De lange linjene

Kommunen er blitt et forsterket bilde av hele Nord-Norge. Senterpartiet tjener på nedleggelse og flyttinger av sentrale virksomheter. Det startet med flytting av flystasjonen fra Bodø til Ørlandet og fortsatte med at Andøya skulle bli lagt ned og frigitt til sivile formål. I tillegg er Kystvaktledelsen flyttet til Bergen.

Summen er at Arbeiderpartiet halverte sin oppslutning fra fire til to stortingsrepresentanter i Nordland for tre år siden. Senterpartiet fikk like mange. Optimismen foran valget om et snaut år er heller ikke stor.

Nå vil Helmersen ha en samling på venstresiden.

– Slutt å kjegle. Vi må heller se den lange historien og hva vi kan samles om, sier han til FriFagbevegelsen.

Fra talerstolen på regionkonferansen til LO i Nordland, ga han klart uttrykk for dette.

Mer fra regionkonferansen: Streikende vektere fikk stående applaus: – Dette varmer våre hjerter

Mindre lydhøre for fagbevegelsen

Han er bekymret for utviklingen på den rødgrønne siden. Og over at et lokalt blåfarget Senterpartiet går fram på bekostning av venstresiden.

– Det er liten tvil om at Senterpartiet er to forskjellige partier lokalt og nasjonalt. I vår kommune styrer Senterpartiet sammen med Høyre. Mange har også meldt overgang fra Høyre til Senterpartiet. Dermed er det blitt et Høyre-light. Slik er det mange steder, sier John Helmersen til FriFagbevegelse.

Det får også konsekvenser:

– Langsiktig merker vi at det føres en annen politikk lokalt. De er mindre lydhøre for hva fagbevegelsen kjemper for. Samtidig har kommuneøkonomien blitt forverret. Det gjør det ikke lettere, sier han.

– Nå må vi slutte å kjegle om bagateller i den store sammenhengen. Venstresiden oppfører seg som en familie hvor man krangler om hvem som skal ta oppvasken. Nå må vi starte valgkampen tidlig. LO lokalt må involvere partiene på venstresiden og jobbe sammen. Så må vi sette oss sammen og diskutere hvordan vi skal klare å bidra til et regjeringsskifte, sier Helmersen.

Reportasje fra Båtsfjord: For mye fisk blir fisket for tidlig på året – det får June og kollegene i fiskeindustrien svi for

Annonse
Annonse