JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi følte oss diskriminert

De polske arbeiderne hos Brødrene Langset følte seg lurt og presset til å jobbe på dårligere vilkår enn norske og svenske kollegaer på verftene.
Slawomir Szczebaniak og Piotr Brodzki fortalte i retten at de følte seg presset til å godta og skrive under på nye arbeidskontrakter.

Slawomir Szczebaniak og Piotr Brodzki fortalte i retten at de følte seg presset til å godta og skrive under på nye arbeidskontrakter.

Eline Lønnå

eline@lomedia.no

– En dag ble vi innkalt til møte med direktøren. Han sa at det var oppstått en krise i arbeidsmarkedet, og at for å overleve måtte bedriften innføre noen midlertidige begrensninger i sine utgifter. Vi måtte skrive under på et tillegg til arbeidsavtalen. Fra den dagen fikk vi ikke lenger utenbystillegget.

Slik forklarte den polske platearbeideren Slawomir Szczebaniak i går Arbeidsretten hvordan de ansatte i bemanningsselskapet Brødrene Langset over natta ble fratatt sitt utenbystillegg på 20 prosent av timelønna, samt dekning av kost og hjemreise. Etter denne hendelsen i 2010 har de ikke lenger fått utgiftsdekning og utenbystillegg, men i stedet ansettelseskontrakter på lokale avdelinger av bedriften på de verftene der de har arbeidsoppdrag.

Saken i Arbeidsretten er en viktig prinsippsak om hvordan reglene for reisedekning og bortetillegg skal praktiseres. Forbundssekretær Jørn Eggum i Fellesforbundet mener framtida til alle norske reisebedrifter står på spill: Godtas Brødrene Langsets praksis vil det ikke være mulig å vinne oppdrag på normale, norske vilkår.

LES OGSÅ: EN MODELL FOR Å SLIPPE Å BETALE

LES OGSÅ: NHO: FRIVILLIGE PENDLERE SKAL IKKE HA BORTETILLEGG

Omgåelse eller tilpassing?

Har Brødrene Langset lagt opp praksisen med lokalkontorer som en bevisst strategi for å omgå tariffavtalens reisebestemmelser?

Ja, mener LO og Fellesforbundet. Nei, mener NHO og Brødrene Langset selv.

– Vi har ikke skodd oss, men har forsøkt å tilpasse oss markedet, sa Langsets konsernsjef Jan-Tore Langset.

Diskriminert

Slawomir Szczebaniak forklarte at de norske og svenske kollegene avslo bedriftens oppfordring om å skrive under på nye arbeidskontrakter med dårligere vilkår.

– De syntes tilbudet var latterlig. På møter ble de bedt om å la være å fortelle det til polakkene, for ikke å skape uro. Men etter noen måneder fortalte de det likevel, sa Szczebaniak.

Da de polske arbeiderne oppdaget forskjellsbehandlingen reagerte de med sjokk, og en spontan arbeidsnedleggelse. Da direktøren kom for å snakke med dem fortalte han på ny at det var krise, og at arbeiderne måtte hjelpe til.

Situasjonen roet seg, men etter dette var det vanskelig å finne ut hva andre på verftene tjente. Ingen ville si noe lenger.

NHOs advokater har i Arbeidsretten poengtert at det er en frivillig sak om man vil undertegne skiftende kontrakter på arbeidsstedene. Men Slawomir Szczebaniak, som etter hvert ble hovedtillitsvalgt på Brødrene Langset, og hans kollegaer fikk et klart inntrykk av at å undertegne var nødvendig for å beholde jobben.

Diskriminert og degradert

Også Piotr Brodzki, tidligere tillitsvalgt ved klubben til Brødrene Langset Fosen, fortalte om en sterk følelse av å bli presset til å godta og skrive nye arbeidskontrakter.

– Jeg var engstelig for å miste arbeidet. Det ble lagt fram som at dersom jeg ikke signerte, ville det skje. Jeg er veldig avhengig av arbeid, fortalte Brodzki – som har familie med to barn hjemme i Polen.

– Vi følte oss diskriminert. Det ble et vendepunkt da vi i 2013 bestemte oss for å organisere oss i Fellesforbundet. Da vi kom tilbake fra juleferiene i januar, presenterte den lokale representanten oss for nye kontrakter der vi var degradert fra fagarbeidere til hjelpearbeidere. Vi kunne ikke lenger fortsette å bli dårlig behandlet, sa Brodzki.

Kjenner seg ikke igjen

Brødrene Langsets konserndirektør Jan-Tore Langset forklarte seg også i Arbeidsretten, og understreket at bedriften aldri har førsøkt å lure seg unna tariffavtalen.

– Det går på sjela mi når jeg hører slikt. Vi har forsøkt å ta vare på de ansatte, og det har ikke vært noen tvang hos oss.

Langset fortalte at i møte med den økende konkurransen fra utenlandske bemanningsselskaper hadde de lett med lys og lykte etter muligheter. En slik mulighet var å opprette avdelinger og ansette folk der.

– Jeg hører vitneutsagn her i retten som jeg ikke kjenner oss igjen i. LO forsøker å svekke vår troverdighet. Ja, vi har hatt noen rutinesvikter, men det skal vi rydde opp i, sa Langset.

Saken fortsetter i Arbeidsretten torsdag, og blir trolig avsluttet fredag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse