JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hurdal:

– Vi har et solid klimaavtrykk, mener Støre

Som Arbeiderpartiet har vært enig med både med LO og AUF om: Utslippene skal kuttes med 55 prosent mot 2030. – Det må gjøres en innsats på tvers av hele samfunnet, mener Jonas Gahr Støre.
Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Tri Nguyen Dinh

helge@lomedia.no

Jonas Gahr Støre mener Hurdalsplattformen har et solid klimaavtrykk.

– Vi sikter mot å kutte 55 prosent mot 2030 som et delmål på veien mot nullutslipp i 2050 slik Arbeiderpartiet la fram for et år siden, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Budsjett

– Vi skal ha en klimabudsjettering som følger statsbudsjettets gang. Et klimaregnskap. Så skal det gjøres en innsats på tvers av hele samfunnet. Vi skal lage klimapartnerskap med industri, bygg og landbruk. Alle sektorer. Også er det veldig viktig at vi lykkes med industrien, som er viktig for å få utslippene ned i industrien. Også fordi de som jobber i industrien sitter med svaret på hvordan du skal produsere med lavt utslipp, sier Jonas Gahr Støre.

– Når du snakker om å produsere stål uten kull i Sverige, og aluminium i Norge med begrenset kull er vi på vei til en stor omveltning som Norge kan ta ledelsen i, legger han til.

Hurdalsplattformen

Ap-leder Jonas Gahr Støre har nettopp stått på scenen utenfor Hurdalsjøen hotell for å presentere Hurdalsplattformen, sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

I seks kalde varmegrader foran alt som kan krype og gå av norsk presse opptatt av politikk, synes landets kommende statsminister innholdet i plattformen varmet. Selv om man - og han inkludert - måtte ha ullundertøy for ikke å fryse.

Kutt

På grunn av klimaet er det imidlertid to - ikke tre - partier som skal regjere sammen på denne plattformen. Men det skal fortsatt kuttes. Utslippene fra olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel skal kuttes med 50 prosent innen 2030, og til netto null i 2050.

For å nå klimamålene må det til raske utslippskutt. Og det skal etableres ny grønn industri. Blant annet gjennom vindkraft til havs.

– Vi må ha mer fornybar kraft. Betydelig mer for å nå våre mål. Det må komme gjennom en samlet plan for vind til havs, vind på land og vannkraft. Og v ønsker to anlegg for karbonfangst- og lagring (CSS), både i Brevik og på Klemetsrud. Så må vi søke best mulig finansieringsløsninger i kombinasjon med EU på det, sier Jonas Gahr Støre.

Leting etter olje

Det skal likevel fortsatt letes etter olje i nye områder, fastslår de to partiene i den såkalte Hurdalsplattformen. Samtidig fastslås det at leting i denne stortingsperioden hovedsakelig skal skje gjennom forutsigbar tilgang på leteareal gjennom tildeling i allerede forhåndsdefinerte områder – såkalte TFO-runder.

Arealtilgangen skal styres slik at hensynet til fornybare næringer, klima og miljø veier tungt, og klima og miljø skal vurderes mer helhetlig i TFO-rundene.

Fellesforbundet

For forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, ble det presentert en plattform som gjorde ham opprømt.

– Etter åtte år med Erna Solberg er dette en historisk dag for norske arbeidstakere. Nå er det virkelig arbeidsfolks tur. Her er det full pott i forhold til et tryggere arbeidsliv. Nå skal det bli mye tøffere å være useriøs og kriminell. At regjeringen fjerner adgangen til midlertidige ansettelser er også viktig. Og at kollektiv søksmålsrett gjeninnføres er ekstremt viktig, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Grønne verdikjeder

Han er også strålende fornøyd med at regjeringen ønsker å utvikle, ikke avvikle denne næringen.

– For å få til det grønne skiftet må du få til batterifabrikker og piloter for hydrogen. Og for å få til et grønt skifte må Staten være aktiv. Vi ønsker en næringspolitikk for å sikre etablering av grønne verdikjeder. Det kan ikke markedet styre, mener Jørn Eggum.

Taxi

Som forbundsleder for transport er han også glad for at regjeringen rydder opp i frislippet i drosjenæringen. Og han er også svært glad for satsingen på yrkesfag og Fagskoler.

– Dette har jeg etterlyst i flere år. Et nasjonalt senter for yrkesfag er kjempeviktig, mener Jørn Eggum.

Han brenner også for utviklingen av en nasjonal plan for reiselivet og mener det er ekstremt viktig for forbundets medlemmer innen hotell- og restaurant.

Han nevner også Norgesmodellen for gjennomføring av et mer seriøst arbeidsliv. Og et heltidsløft i offentlig sektor, ferietillegg for permitterte og pensjon fra første krone allerede fra neste år som grunner til at han er opprømt.

Statlig eierskap

Også leder i Industri Energi, Frode Alfheim, mener regjeringsplattformen lover bra. Han ser mye bra næringspolitikk i plattformen. Er glad for at det legges opp til et mer aktivt statlig eierskap, klare satsinger på batteriproduksjon, hydrogen, en forsterkning av karbonfangst- og lagring, og er glad for at man igjen etter fokus på nordområdepolitikken.

– Dette er en erklæring for hele landet. Det er et godt utgangspunkt om alt realiseres. Derfor vil vi være aktive mot både regjering og Stortinget for å sikre at det blir gode løsninger. Mye haster, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Tre tap

Jonas Gahr Støre innrømmer tre tap i forhold til partiets 100-dagersplan. Det gjelder innleie, skolefritidsordning og abort.

Ap ville forby innleie som fortrenger faste ansettelser, men i plattformen står det at regjeringen skal «sette i gang et lovarbeid for å begrense bemanningsbransjens omfang og rolle».

Ap ville også innføre fem timers gratis kjernetid i skolefritidsordningen (SFO) for alle førsteklassinger. I plattformen står at regjeringen gradvis vil innføre gratis SFO for alle førsteklassinger.

Og i 100-dagersplanen sa Ap at de vil «oppheve de siste årenes innskrenkinger i kvinners rett til selvbestemt abort».

I plattformen skal det settes ned «et utvalg som skal se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner som tar abort, og alternativer til dagens abortnemnder. Regjeringspartiene står fritt til å søke flertall i Stortinget for sine standpunkter om abortloven».

Annonse

Flere saker

Annonse