JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi tok for lett på det etter 22. juli, innrømmer Ap-lederen

Jonas Gahr Støre sier tiden er kommet for å ta et oppgjør med den norske ekstremismen.
Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Støre ble tatt imot med taktfaste Jonas-rop da han talte til AUFs sommerleir på Utøya fredag.

– Lyset på Utøya trumfer det mørke nettet, sa han, men innrømmet samtidig at han er bekymret for utviklingen.

Støre pekte på at prisen for økte forskjeller er et mer ekskluderende samfunn der folk faller utenfor. Det mener han har ført til at ytterfløyene i politikken har vokst fram.

– Den type ekstremisme er farlig, når det vokser fram på yttersiden i politikken med enkle løsninger. Vi har erfart det også her. Dette har vi hatt i Norge i mange år, med det desidert mørkeste punktet 22. juli friskt i minne, sa Jonas Gahr Støre til Utøya-deltakerne.

Støre ser ikke for seg flertall for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja

– Sammenheng mellom holdning og handling

– Kanskje var vi for forsiktige i etterkant. For forsiktige med å si at dette var et holdningsmønster som var ute i det norske samfunnet. Kanskje var vi for opptatt av å hegne om den veldig viktige verdien om at her står vi sammen på tvers av partier, og slår ring om hverandre. Det var det nødvendig å gjøre.

– Men det er nødvendig å si fra at det er en sammenheng mellom holdning og handling. En mann var ansvarlig for handlingene. Men veldig mange kvinner og menn deler holdningene. Tiden er kommet for å si at nok er nok. Det må vi si tydeligere enn før. Her går streken. Samfunnet sier at slik vil vi ikke ha det, sa Støre til applaus fra leirdeltakerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1000 ungdommer deltar på AUFs sommerleir.

1000 ungdommer deltar på AUFs sommerleir.

Helge Rønning Birkelund

– Tilliten er en viktig ressurs

Overfor FriFagbevegelse.no viser han til boken sin fra 2014, hvor han skrev om sosialdemokratiets overlevelse etter attentatet. Han står fortsatt inne for innholdet.

– Men hvis jeg skulle skrevet noe i dag, ville jeg vært enda tydeligere for å utfordre det politiske Norge, sier han.

– 22. juli-generasjonen fikk mye igjen for at de stolte på det politiske Norge, på tvers av partiene. Den tilliten er en veldig viktig ressurs. Men det vi har fått i vår, er at noen stiller spørsmål ved denne tilliten når vi ser at det kommer påstander om at Arbeiderpartiet drar 22. juli-kortet, eller at noen poster Facebook-meldinger som gjør dem redde, sier Jonas Gahr Støre.

Annonse
Annonse