JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

74.500 personer mottar trygd i utlandet

20.000 utlendinger mottar norsk trygd uten noen gang å ha vært registrert bosatt i Norge

Til sammen mottar disse menneskene omtrent en milliard i norske trygdeytelser.
 Omtrent hver tredje krone som går fra den norske trygdekassen og ut av landet, går til våre naboer i øst.

Omtrent hver tredje krone som går fra den norske trygdekassen og ut av landet, går til våre naboer i øst.

Lise Åserud / NTB scanpix

stian.fyen@anb.no

At utlendinger som bor og jobber i Norge har rett på norske trygdeytelser, er ingen hemmelighet. Men av disse 70.000 er det 20.000 som aldri har vært registrert bosatt i Norge.

Nå er det ikke lenger lov å tvinge 67-åringer til å slutte på jobben

Flere grunner

– Det kan være flere grunner til at en person mottar ytelser fra Nav uten å ha vært bosatt i Norge. Noen eksempler kan være arbeidere på korttidsopphold, grensependlere eller offshoreansatte på norske plattformer eller skip. Disse jobber eller har jobbet i Norge og opparbeidet seg rettigheter til en gitt ytelse, men har aldri hatt fast bopel i landet, forklarer SSB-forsker Anne Berit Dalgard som står bak rapporten, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

• Følg oss på Facebook

Alderspensjon

For denne gruppa er det alderspensjon som står for det største beløpet på 313 millioner. Deretter finner vi barnetrygd, sykepenger, og dagpenger. Til sammen mottar disse 20.000 menneskene omtrent en milliard i norske trygdeytelser.

• 140 millionar mindre til NAV

Flest til Sverige

De to største gruppene som mottar norske trygdeordninger i utlandet er derimot ikke de som aldri har bodd her. Det er innvandrere som har flyttet ut (35 prosent) og nordmenn uten innvandrerbakgrunn som har bosatt seg i utlandet (35 prosent).

Nå øker skatten på kjøring med egen bil i jobben

Også barnetrygd

Den trygdeordningen som dominerer for folk bosatt utenfor Norge er alderspensjon, som i sum står for størsteparten av den norske trygdeeksporten. Etter pensjon er det barnetrygd og uføretrygd det eksporteres mest av.

Det vanligste oppholdslandet for mottakere av norsk trygd i utlandet er Sverige. Omtrent hver tredje krone som går fra den norske trygdekassen og ut av landet, går nettopp til våre naboer i øst.

Kronikere får skatteøkning fra 1. januar

Polen og Danmark

Etter Sverige er det Polen og Danmark som kommer på andre og tredjeplass. Deretter finner vi Spania og USA.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Slik unngår du AFP-smellen

• 25.000 utlendinger søkte om skattekort

Annonse
Annonse