JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

5 års arbeidserfaring i snitt

Den nye regjeringen har mye politisk erfaring. Erfaring fra det upolitiserte arbeidslivet er det så som så med.
Erna Solbergs mannskap har veldig mye politisk erfaring. Fra det tradisjonelle arbeidslivet er erfaringen desto mindre.

Erna Solbergs mannskap har veldig mye politisk erfaring. Fra det tradisjonelle arbeidslivet er erfaringen desto mindre.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

At politikere blir mer og mer politikere, og har mindre og mindre arbeidserfaring utenfor politikken, er ingen nyhet. Det vises også i den nyutnevnte regjeringen.

Statsministeren og hennes 17 statsråder har veldig mye politisk erfaring – både som folkevalgte og som ansatt i partiapparatene. Men fra det tradisjonelle arbeidslivet er erfaringen knappere.

Til sammen har de 18 toppolitikerne 92 års arbeidserfaring utenfor politikken. Det blir i snitt drøyt fem år på hver enkelt av dem – i tillegg til noen sommerjobber og deltidsarbeid i forbindelse med studiene.

Noen deltidsjobber

Minst erfaring utenfor den politiske sfæren, har kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner.

På stortingets biografisider står 48-åringen fra Høvik i Bærum oppført med «noen deltidsjobber innen salg og tjenesteyting» under studietiden.

På den andre siden har han en bunnsolid politisk bakgrunn, med 21 år og 133 dager på Stortinget – i tillegg til seks år som varamedlem i Bærum kommunestyre.

Heller ikke helseminister Bent Høie kan slå i bordet med lang arbeidserfaring. Den hotellutdannede 42-åringen fra Stavanger hadde «diverse jobber ved Sola Strand Hotell» samtidig som han tok sin utdannelse.

Han ble i høst valgt inn til sin fjerde stortingsperiode.

Arbeid på CV-en

Noen politikere har derimot kombinert både arbeid og politikk – og drar opp gjennomsnittet kraftig.

Tine Sundtoft, den nyutnevnte klima- og miljøvernministeren, er den statsråden som har mest arbeidserfaring utenfor de politiske korridorene.

46-åringen fra Lillesand har vært fylkesrådmann i Vest-Agder fylkeskommune siden 2005. Før det, jobbet hun i ti år som regiondirektør i NHO i Agder.

Thorhild Widvey hører til de statsrådene som både har relativt mye, og variert, arbeidserfaring.

57-åringen fra Karmøy gikk, på midten av 70-tallet, på Idrætshøjskolen i Århus i Danmark. Etter det har hun sju år som idrettsleder ved en HVPU-institusjon, to år som prosjektleder i Karmøy kommune, og to år som markedskonsulent ved Rica-hotellene i Haugesund.

Også Vidar Helgesen har, i denne sammenheng, noen år borte fra politikken. Den 45 år gamle statsråd ved statsministerens kontor har til sammen ni år som spesialrådgiver i det internasjonale Røde Kors i Genève og som generalsekretær i International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA), i Stockholm.

To år

De to regjeringspartienes partiledere, statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen, har omtrent like mye arbeidserfaring. Solberg har to år som sekretær for Operasjon Dagsverk, mens Jensen har to år som salgskonsulent i Radio 1.

Annonse
Annonse