JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

7.500 til sak mot rederne

Industi Energi og SAFE har tatt ut gruppesøksmål mot rederne for å få nattillegget som en del av pensjonsgrunnlaget.
PENSJON: De ansatte på flyteriggen godtar ikke arbeidsgivernes utregning av pensjonsgrunnlaget. Industri Energi og SAFE har gått til sak for at også nattillegget skal regnes med.

PENSJON: De ansatte på flyteriggen godtar ikke arbeidsgivernes utregning av pensjonsgrunnlaget. Industri Energi og SAFE har gått til sak for at også nattillegget skal regnes med.

Martin Guttormsen Slørdal

torgny@lomedia.no

I løpet av våren kommer Industri Energi og SAFE til å møte Norges Rederiforbund i retten. Fagforbundene vil møte med 7.500 medlemmer i ryggen i et gruppesøksmål. Tvisten dreier seg om nattillegget skal være en del av pensjonsgrunnlaget eller ikke.

De to forbundene har allerede møtte Rederiforbundet i retten ved flere anledninger. Arbeidsgiverne har benektet at fagforbundene har rett til å gå til sak på vegne av sine medlemmer i et gruppesøksmål. Industri Energi og SAFE tapte først i tingretten, saken ble anket på saksbehandlingsfeil. Da fikk de to forbundene, og i neste runde i tingretten ble det slått fast at det var anledning til å bruke gruppesøksmål.

Rett skal være rett

For det enkelte medlem er det ikke så enorme summer det dreier seg om. Hvis en legger til nattillegget i pensjonsgrunnlaget, vil pensjonsgrunnlaget øke med rundt 50.000 kroner i året. Minstesatsen for Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) er 2 prosent. I så fall vil pensjonsutbetalingen øke med rundt 1.000 kroner i året.

– Rett skal være rett, sier forbundssekretær Gro Losvik i Industri Energi.

– Hvis hver enkelt skal gå til sak for et slikt beløp dekker det ikke saksomkostningene en gang, sier Losvik til LO-Aktuelt.

Hun mener at forbundet har en god sak. I Tjenestepensjonsloven som regulerer OTP er det definert at nattillegg skal med i grunnlaget. Grunnen til at arbeidsgiverne ikke gir seg på dette er at denne pensjonsavtalen med Rederiforbundet er regulert i tariffavtale, og der er uttrykket «regulativlønn» brukt.

Gruppesøksmål

– Vi mener at «regulativlønn» også inneholder nattillegg. Men uansett så mener vi at det vil være lovbrudd hvis ikke nattillegget er med i pensjonsgrunnlaget, sier Losvik.

Derfor blir ikke dette behandlet som en arbeidsrettssak, men som en sivil sak i Tingretten. Hadde det vært brudd på tariffavtalen så hadde saken hørt hjemme i Arbeidsretten. Men siden det er et lovbrudd det dreier seg om, hører den hjemme i Tingretten, mener Industri og SAFE.

Gruppesøksmålet er organisert etter avmeldingsalternativet. Det innebærer at alle som er omfattet og har rettigheter i pensjonsordningen er med. Det vil si rundt 7.500 mennesker. Alle blir kontaktet via sine tillitsvalgte. De som ikke vil være med må da aktivt si i fra at dette vil jeg ikke være med på.

Fullmakt til forbundene

Men hvis du ikke har sagt nei, er du med, og da har du ikke mulighet til å reise søksmål ved en seinere anledning. Du gir også fullmakt til forbundene til å inngå et forlik hvis det skulle bli aktuelt.

Nøyaktig tidspunkt for når saken kommer opp i Stavanger tingrett er ennå ikke fastsatt, men Losvik regner med at saken kommer opp i løpet av første halvår 2014.

Annonse
Annonse