JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraft og strømpriser

Å bygge ut mer kraft kan koste 200–300 milliarder kroner, ifølge Fornybar Norge

Energikommisjonen mener det er behov for et taktskifte i norsk energipolitikk. Fornybar Norge har regnet på den gigantiske prislappen.
Onsdag overleverte Energikommisjonens leder, Lars Søgård, rapporten til olje- og energiminister Terje Aasland.

Onsdag overleverte Energikommisjonens leder, Lars Søgård, rapporten til olje- og energiminister Terje Aasland.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

Politikerne har sovet i timen – og noen sover fortsatt – i forhold til å investere i fornybar kraft, uttalte nylig administrerende direktør i Fornybar Norge, Åslaug Haga til FriFagbevegelse.

Nå registrerer hun at Energikommisjonen har gitt en klar marsjordre til regjeringen.

Bakgrunn: Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030

Lagt debatten død

– Jeg kunne ønske meg at rapporten var enda mer konkret. Men jeg håper nå at vi virkelig har lagt diskusjonen død om hvorvidt vi trenger mer kraft i Norge eller ikke, sier Åslaug Haga.

Hvis politikerne ikke velger å bygge ut mer fornybar energi, kan det bety høyere kraftpriser og at Norge ikke når klimamålene sine, mener hun.

Men det vil kreve store investeringer. Et grovt regnestykke viser at 40 THw vil koste mellom 200 og 300 milliarder kroner i investeringer, ifølge Fornybar Norge.

En liten forklaring: Én TWh tilsvarer strømforbruket til 50.000 vanlige norske husstander.

Tidligere Sp-statsråd, Åslaug Haga, mener regjeringen har fått en klar marsjordre fra Energikommisjonen.

Tidligere Sp-statsråd, Åslaug Haga, mener regjeringen har fått en klar marsjordre fra Energikommisjonen.

Helge Rønning Birkelund

– Det er et stort spenn, men mange mener vi har lagt oss i det lavere spekteret med dette regnestykket, sier Åslaug Haga.

Samtidig hersker det liten tvil om at det vil føre penger inn i kassa også, ifølge Haga.

– Er det noe Europa trenger framover er det mer energi. Å bygge ut havvind skal vi gjøre av mange grunner. Vi trenger blant annet mer energi på land. Vi trenger det med tanke på å bygge opp en leverandørindustri og at vi skal ha noe å leve av etter oljen. Men vi trenger også inntekter til landet gjennom eksport, sier hun.

– Men da er det viktig at man lager et skatteregime som bidrar til investeringsevne. De skatteendringene som kom i høst, bidro til at det ble skapt en usikkerhet om skatteregimet i Norge, mener Haga.

Aktuelt: Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser

Ambisiøs plan

Det hersker ingen tvil om at Energikommisjonens rapport er en ambisiøs plan. Det hevder også olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Men på et direkte spørsmål fra salen om ambisjonen er realistisk, svarte han verken ja eller nei.

– Jeg er overbevist om at vi skal bygge ut mye mer kraft og at vi har gode muligheter for å få til mer fornybar kraft, svarte han.

Kommisjonens leder, professor Lars Søgård, har ikke lagt skjul på at han mener planen er for ambisiøs – og stiller seg ikke bak tallfestingen av målene om behovet for ytterligere 40 THw og 20 THw energieffektivisering fram til 2030.

Åslaug Haga synes det er synd at det allerede snakkes om at planene kan være for ambisiøse.

– Det er mulig å gjennomføre dette. Næringen står rede til å gjøre det som er nødvendig om man får rammebetingelser som er til å leve av. Jeg skulle heller ønske at man snakket om konsekvensen ved å ikke bygge ut denne kraften, sier Åslaug Haga.

Få med deg denne: Ramona sov med ulver i soveposen

– Ingen uenighet

Kommisjonsmedlem Anniken Hauglie fra NHO avviser at det er en uenighet i kommisjonen, selv om lederen står i en mindretallsmerknad.

– Det er enstemmighet i kommisjonen om en retning. Det er mange særinteresser representert i kommisjonen. Men altså ingen uenighet om retningen, sier hun til FriFagbevegelse.

Tidligere Høyre-statsråd Anniken Haugli representerte NHO i Energikommisjonen.

Tidligere Høyre-statsråd Anniken Haugli representerte NHO i Energikommisjonen.

Jan-Erik Østlie

LO-sekretær Are Tomasgard, som også har vært medlem av kommisjonen, poengterer at man er enig om en retning.

– Lederen legger vekt nå at kraftbehovet som skal dekkes skal være samfunnsmessig lønnsomt. Det å ikke ha et mål er ikke nødvendigvis et lavere mål, mener han.

Han er heller ikke redd for at dette skal koste for mye.

– Ja, dette vil koste mye for samfunnet. Men det koster også å ikke ha kraft. Vi har bygd ut kraftverk, som i lange perioder har gått med underskudd. Men i det langsiktige perspektivet kommer vi til å tjene penger. Vi må tenke langsiktig, ikke kortsiktig, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.

Annonse

Flere saker

Annonse