JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AAP-forlengelse løper ut: – Mange vil havne på sosialhjelp eller ingenting, sier Nav-forsker

Flere hundre arbeidssøkere på AAP fikk i vår en koronaforlengelse – nå faller stønaden bort. De fleste har ikke rett på dagpenger.
– Det arbeidsmarkedet vi har i dag gjør det ikke lett for noen å finne jobb, men det er enda vanskeligere for dem som har helseutfordringer, sier Nav-forsker.

– Det arbeidsmarkedet vi har i dag gjør det ikke lett for noen å finne jobb, men det er enda vanskeligere for dem som har helseutfordringer, sier Nav-forsker.

Tormod Ytrehus

aurora@lomedia.no

Flere hundre som mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) som arbeidssøkere i våres, fikk som del av koronatiltakene forlenget stønadsperioden. Nå løper forlengelsen ut for samtlige.

– Vi anslår at det er mellom 500 og 1000 personer som vil bli berørt av at de midlertidige forlengelsene avsluttes 31. oktober, sier Haakon Hertzberg, assisterende direktør i kunnskapsavdelingen i Nav, i en epost til FriFagbevegelse.

Han legger til at tallene er usikre, og vil kunne endre seg.

De fleste har ikke rett på dagpenger

AAP-stønaden til arbeidssøkere gis normalt i maksimalt seks måneder, og skal sørge for en inntekt til dem som er ferdig avklart, til de har fått arbeid eller tilbud om arbeid, forklarer Hertzberg.

– Hva vil det ha å si for deres økonomi at stønaden nå opphører?

– Betydningen på de berørtes økonomi vil være ulik fra sak til sak, men arbeidsavklaringspengene vil altså falle helt bort, svarer han.

Fått med deg denne? 350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger

For dem som ikke har arbeidsinntekt, vil det kunne være aktuelt med dagpenger og/eller sosialstønad mens de søker jobb. Men AAP gir i seg selv ikke grunnlag for dagpenger, forklarer Hertzberg.

– De færreste som avslutter perioden med arbeidsavklaringspenger har opparbeidet seg rett til dagpenger under arbeidsledighet, men noen vil kunne søke om dagpenger, typisk hvis de har hatt tilstrekkelig arbeidsinntekt ved siden av arbeidsavklaringspengene.

De som har fått denne koronaforlengelsen, har vært registrert som ordinære arbeidssøkere både i seksmånedersperioden og i forlengelsen.

– De bør absolutt fortsette jobbsøkeaktivitetene for å komme seg raskest mulig tilbake til arbeidslivet, understreker Hertzberg.

Regjeringen strammer inn: – Ikke gi oss dagpengekutt i julegave, sier permitterte Magne

Enda vanskeligere med helseutfordringer

Men det å komme seg tilbake i jobb kan vise seg å bli lettere sagt enn gjort.

Nav-forsker Inger-Cathrine Kann beskriver situasjonen denne gruppen står overfor som tøff.

– Det arbeidsmarkedet vi har i dag gjør det ikke lett for noen å finne jobb, men det er enda vanskeligere for dem som har helseutfordringer, sier forskeren til FriFagbevegelse.

I 2016 skrev Kann og kolleger en artikkel i tidsskriftet Arbeid og velferd om overgangen fra arbeidsavklaringspenger til arbeid. Her kommer det blant annet fram at overgangen til arbeid går ned når arbeidsledigheten øker.

Denne skaper debatt: Nav anklager lege for å legge til rette for trygdemisbruk

Sosialhjelp eller ingenting

Dårligst stilt er gruppen som ikke har hatt nok inntekt ved siden av AAP til å ha krav på dagpenger, når de fra 1. november står som arbeidssøkere uten AAP.

– På grunn av sykdom, har de ikke hatt mulighet til å opparbeide seg inntekt, og da har de ikke rett på dagpenger, sier Kann.

– Hvis de ikke får en forlengelse, er det derfor mange som vil havne på sosialhjelp eller ingenting. Det er mange som ikke har rett på sosialhjelp, for eksempel hvis de har en ektefelle med inntekt, fortsetter hun.

En hån, mener Lysbakken: Fra nyttår får permitterte og arbeidsledige flere tusen kroner mindre å leve av i måneden

Kan på sikt gi flere på uføretrygd

Også seniorforsker Simen Markussen ved Frischsenteret har forsket på hvilken virkning lokal etterspørsel etter arbeidskraft har på overgang fra AAP til jobb, sosialhjelp eller varig uføretrygd.

– Når arbeidsmarkedet nå er spesielt vanskelig på grunn av korona, kan det bety at færre enn vanlig som har mottatt AAP, vil komme i jobb, og at flere sannsynligvis vil ende opp med varig uføretrygd. Men vi har studert virkninger på treårs sikt. Hva som vil skje akutt med denne gruppen, vil ikke vår studie si noe om, sier forskeren til FriFagbevegelse.

I studien så Markussen og kollegene på overgang fra ledighet – altså folk som mottar sosialhjelp eller dagpenger – til jobb, AAP og uføretrygd. Og de så på overgang fra AAP til jobb, sosialhjelp eller varig uføretrygd.

– Det vi fant var at etterspørselen i arbeidsmarkedet har en god del å si for hvor de havner.

Ikke overraskende, er det flere arbeidsledige som går over i jobb hvis det blir mer etterspørsel i markedet, men da går de også sjeldnere over til helseytelser, viser studien.

– Det sier oss at det er en viss overgang fra arbeidsledighet til helseytelser, sier Markussen.

De som var i AAP-gruppen, med midlertidig uførhet, kom også lettere ut i jobb og sjeldnere over i varig uføretrygd når arbeidsmarkedet var godt.

Mye lest: Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

Skarpt skille mellom helse og ledighet

Markussen forklarer at de ordningene vi har for å sikre inntekt, skiller ganske skarpt mellom helse og ledighet.

– Studien vår, og mange andre studier, viser at de skillene ikke er så åpenbare som man kanskje skulle tro.

Forskeren viser til at noen studier har vist at når bedrifter går konkurs og ansatte mister jobben, øker også risikoen for uførhet, selv om det ikke var helseproblemer som forårsaket at man mistet jobben.

– Kanskje blir man syk av å miste jobben, eller kanskje skyldes det at man ikke har noe sted å gå på sikt. Dagpenger kan du bare motta i et par år, sier Markussen og legger til:

– Personlig mener jeg at man skiller for skarpt mellom helse og ledighet i dag.

Mye delt: Krever kartlegging av selvmord blant uføre og ledige som strakstiltak

Diskutert av mange

Nav-forsker Inger-Cathrine Kann mener det er viktig å diskutere hva som skal være kravet for å få ytelser ved arbeidsledighet, og hvilke følger det har dersom helseytelser benyttes når problemet er mangel på arbeid.

– Denne problematikken rundt AAP og ledighet er diskutert av mange, sier Kann.

Hun påpeker at det i dag er mange av de arbeidsledige i Norge som ikke har dagpenger.

– Det gjelder alle som har vært i utdanning, og alle som av andre årsaker ikke har arbeidet de siste årene. Disse har ikke rett på trygdeytelser ved arbeidsledighet, og dette utgjør en relativt stor andel av de arbeidsledige.

– I noen land har man ledighetstrygd også for dem som ikke har tidligere inntekt, sier Nav-forskeren til FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse