JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp ute av regjeringen:

Advarsel til Solberg: Nå skal Frp føre egen politikk

Statsminister Erna Solberg (H) satser på fortsatt Frp-støtte i Stortinget. Flere saker kan imidlertid være i spill for regjeringspartiene.
Statsminister Erna Solberg og finansminister og Frp-leder Siv Jensen gir hverandre en klem før de deltar i Dagsnytt 18 på NRK

Statsminister Erna Solberg og finansminister og Frp-leder Siv Jensen gir hverandre en klem før de deltar i Dagsnytt 18 på NRK

Heiko Junge / NTB scanpix

Solbergs flertallsregjering levde i temmelig nøyaktig ett år. Mandag var det slutt da Fremskrittspartiet trakk seg fra samarbeidet etter en dag spekket med politisk dramatikk.

Både Solberg og Frp-leder Siv Jensen gir uttrykk for håp om videre samarbeid i Stortinget. Men en forsmak på hva som nå er i vente for mindretallsregjeringen med Høyre, Venstre og KrF, kom raskt.

– Vårt utgangspunkt er ikke å sette inn Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister, det har det aldri vært. Men det er opp til regjeringen å føre en politikk som Frp kan støtte, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

p

Hun understreker overfor NTB at partiet nå vil følge sitt eget partiprogram, noe også Jensen legger vekt på.

Granavolden

Solberg sier de tre regjeringspartiene fortsatt kommer til å legge Granavolden-plattformen fra i fjor vinter til grunn for sitt samarbeid. Hun håper Frp vil fortsette et «nært og konstruktivt» samarbeid i Stortinget.

Imidlertid er Frps behov for å markere seg sterkere enn partiet fikk til i et, ifølge Jensen, grått og kjedelig regjeringsprosjekt noe av grunnen til at partiet nå går ut av regjeringen. Det er derfor et åpent spørsmål hvor medgjørlig Frp blir i Stortinget.

Samtidig endres ikke Stortingets sammensetning. Der har fortsatt de fire borgerlige partiene flertall, i det minste fram til valget i 2021.

Flere saker i spill

Til tross for flertall betyr Frps løsrivelse fra Granavolden-plattformen at en rekke saker kan være i spill. Venstres store seier i plattformen, nemlig rusreformen, kan ryke med Frp ute av regjering. Frps primærstandpunkt er at de ikke støtter en avkriminalisering av narkotika.

Overfor Aftenposten nevner Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi også pelsdyrforliket som en Venstre-sak som står i fare når Frp forlater regjeringen. I tillegg trekker han fram tros- og livssynsmeldingen og bioteknologiloven, to saker som er viktige for KrF, og som ikke er ferdigbehandlet i Stortinget.

– Jeg sier ikke at vi endrer standpunkt i disse sakene, men dette er saker vi må se nærmere på, sier Limi til avisen.

Høydramatisk

Frps exit etter over seks år i regjering kom brått, og prosessen gikk raskt. Sist uke sprakk nyheten om at regjeringen har bidratt til å hente hjem en terrorsiktet kvinne og hennes to barn fra Syria, mot Frps vilje.

Beslutningen førte til opprørsstemning i Frp, også blant normalt regjeringstro partitopper. Alt tyder på at partiledelsen undervurderte opprøret i egne rekker, og det ble aldri grunnlag for å legge fram en formell kravliste for Solberg.

p

I stedet ble Solberg på et møte mandag formiddag orientert om at Jensen ville anbefale sitt landsstyre å gå inn for å forlate regjeringen senere samme dag.

Noen minutter over klokken 13.30 kunngjorde Jensen at Frps historie som regjeringsparti var over for denne gang.

Annonse
Annonse