JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem skal betale for ny Avtalefestet pensjon?

AFP-reformen må inn i tarifforhandlingene, mener LO-lederen

Spørsmålet om statens bidrag til finansiering av AFP kan bli et viktig spørsmål i valgkampen. LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil ta AFP-reformen inn i tariffoppgjøret.
– AFP-utredningen har tatt lang tid, nesten tre år, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som er glad for at den nå er klar.

– AFP-utredningen har tatt lang tid, nesten tre år, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som er glad for at den nå er klar.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er svært fornøyd med at AFP-utredningen er på plass.

– Det har tatt fryktelig lang tid, nesten tre år, sier hun.

Det er mange årsaker til at det har tatt så lang tid. For det første har spørsmålet vært komplisert. I tillegg har det kommet til en del forutsetninger underveis. For eksempel har regjeringen satt strengere krav til fonderingen av AFP-ordningen. Regjeringens bidrag til AFP-utredningen var at de skulle stille utredningskapasitet til disposisjon. På toppen av det hele kom koronapandemien som gjorde prosessen enda vanskeligere.

AFP-utredningen: Et skritt nærmere reformert AFP, men hvordan regninga skal deles er fortsatt et uløst spørsmål

Inn i tariffoppgjøret

– Nå har vi blitt enige om faktagrunnlaget, og en modell som vil tette alle hull i ordningen. Dette vil gjøre jobben lettere, sier LO-lederen.

Hun vil ikke forskuttere hvordan det videre løpet vil være. Det er det opp til LOs organer å bestemme, men det er snakk om at det må komme mer penger inn i ordningen og da må spørsmålet om den reformerte AFP'en tas inn i tariffoppgjøret.

– Det er altfor tidlig å si om dette kommer til å bli et spørsmål i neste års tariffoppgjør.

Hun har tro på at den nye ordningen vil være med på å øke organisasjonsgraden. I dag er det en del bedrifter som sier at tariffavtale med AFP er ikke noe for dem fordi de ansatte er så unge, og ikke vil nyte godt av ordningen.

Innsikt: AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak ordningen

Offentlig AFP kan tilpasses

– Med den nye ordningen vil alle år telle med, og da blir det nyttig med en tariffavtale, sier Hessen Følsvik.

Hun synes også at det er bra at det vil være mulig å ta med seg AFP fra offentlig til privat sektor og omvendt.

Da offentlig AFP ble revidert i 2018 ble den tilpasset dagens AFP-ordning i privat sektor. Med en reformert AFP vil det bli enklere å skifte sektor.

I avtalen som ble inngått i 2018 ligger det klausul om å kunne tilpasse offentlig AFP til en revidert AFP i privat sektor.

Statens bidrag

– NHO vil ha premiene bedriften betaler på samme nivå som i dag, LO vil beholde ytelsene på dagens nivå, men hva med staten. Er det noe håp om at staten kommer til å øke sitt bidrag?

– Dagens regjering har sagt klart i regjeringserklæringen at de ikke vil øke statens bidrag, men vi kommer til å stille spørsmål til alle partiene om hvordan de stiller seg til statens bidrag til AFP, sier Hessen Følsvik.

Allerede torsdag kommer LOs medlemmer til å få anledning til å høre hva de rødgrønne partiene mener om den saken. Da kommer partilederne Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken til LOs representantskap og de får anledning til å si noe om finansieringen av reformert AFP.

– Vårt mål er at staten viderefører sin andel. I dag bidrar staten med 1/3, og det håper vi at de fortsetter med selv om antall AFP-pensjonister øker, sier LO-lederen.

Annonse

Flere saker

Annonse