JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Agenda-leder Trygve Svensson: – Det foregår en ekte drakamp om samfunnsretningen

Trygve Svensson, snart sjef for tankesmien Agenda i et halvt år, har en ganske allsidig yrkesbakgrunn. Men nå er han endelig kommet hem.
FRAMTIDA ER NÅ: Trygve Svenssom var med å arrangere frokostmøte i regi av  Agenda og LO Stat.

FRAMTIDA ER NÅ: Trygve Svenssom var med å arrangere frokostmøte i regi av Agenda og LO Stat.

Jan-Erik Østlie

14.03.2019
08:37
21.08.2023 17:14

jan.erik@lomedia.no

– God dag alle sammen, velkommen! Har dere det bra? Trygve Svensson har gjort som Bjarne Haakon Hanssen for noen år siden sa vi skulle gjøre, brettet opp ermene og stått tidlig opp om morran.

Vi er på Kulturhuset i Oslo, klokka er 08.00. Agenda og LO Stat arrangerer frokostmøtet med tittelen «Framtiden er nå». Svensson er ordstyrer, gjester er Agendas egen fagsjef Sigrun Aasland og de to tidligere politikerne Kjell Magne Bondevik (KrF) og Kristin Halvorsen (SV). I salen er det stinn brakke.

En intellektuell fra Bergen

Agendas sjef siden 1. oktober 2018 er kledd i tettsittende dressjakke, blendahvit skjorte med en åpen knapp i halsen, olabukse og svarte sko over hvite sokker.

– Hva er det som bekymrer dere mest? sier han og myser bort på Halvorsen. De tynne brillene er sklidd nesten halvveis ut på nesa sånn det sømmer seg for en intellektuell fra den regntunge byen mellom de sju fjell – han er klar for å gripe dagen.

Saken fortsetter under bildet.

DIALOG: Trygve Svensson (t.v) på Kulturhuset i Oslo sammen med fagsjef i Agenda Sigrun Aasland, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og direktør i Cicero Kristin Halvorsen.

DIALOG: Trygve Svensson (t.v) på Kulturhuset i Oslo sammen med fagsjef i Agenda Sigrun Aasland, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og direktør i Cicero Kristin Halvorsen.

Jan-Erik Østlie

Så presenteres et urovekkende negativt scenario om framtidas utfordringer og bekymringer. Helt til klokka 08.50 – det er ti minutter igjen av frokostmøtet. Da mener ordstyrer Svensson det er tid for å snu litt på flisa.

– Ka ska til? spør han.

Handler med ord

Og det lurer jeg også på – hva skal til for å søke jobben som sjefen for tankesmien Agenda?

– Dette er jo drømmejobben min. Jeg elsker å stå med begge bena i det praktiske liv her og nå, samtidig vil jeg forske, studere og tenke lange tanker, sier han.

I 2007 kom han fra Bergen til Tøyen i Oslo, for seinere å flytte til Nesodden, med en doktorgrad fra Universitetet i hjembyen i skulderveska og ei bergenspalestinsk kone i hånda. Han har jobbet som fisker, bossmann, lærer, assistent i det psykiske helsevernet, kommunikasjonsrådgiver hos Geelmuyden Kiese og medietrener og politisk rådgiver i Arbeiderpartiet. Siste jobb utenfor akademia var som statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet. Han har forsket på retorikk, konfliktløsning og på bysbarnet Ludvig Holberg. Og jaggu har han ikke også vært rådgiver for konsernsjef Eldar Sætre i oljeselskapet som nå heter Equinor.

Agenda i offentligheten

Da Agenda ble etablert, og LO gikk inn med en solid økonomisk støtte, manglet det ikke på skeptikere. Tankesmien Manifest eksisterte jo, og den ble støttet av flere fagforeningsklubber i LO.

Så hva skjer’a? Svensson var ikke med da, men nå er det jobben hans å hive seg ut i det.

– Jeg er glad ikke Agenda er den eneste tenketanken på venstresida. Manifest har masse kule bøker og pamfletter, sier han og mener altså at det er rom for dem begge. Han er likevel mest opptatt av at Agenda skal ende opp med konkrete forslag til sentrum-venstre-orientert politikk.

– På hvilken måte klarer Agenda å sette dagsorden?

– Det er lett for oss som er i offentligheten og mediene flere ganger i uka å tenke at vi er kjempetydelige, men jeg er ydmyk. Det skal mye til for å prege dagsorden i dag. Vi lever i en tid der alt er veldig fragmentert, vi må være mer kreative enn noensinne.

– Men hva tilfører dere den offentlige samtalen som ikke er der allerede?

– En bevissthet om at det foregår en ekte drakamp om samfunnsretningen, at kunnskap ikke er noe nøytralt. For motsetningen mellom arbeid og kapital, venstre og høyre – den fins, og det er en reell interessemotsetning hvor begge sidene i den norske modellen har innflytelse.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ JOBBEN: Med hele verden i ryggen skal agendasjef Trygve Svenssom ut å prege norsk offentlighet.

PÅ JOBBEN: Med hele verden i ryggen skal agendasjef Trygve Svenssom ut å prege norsk offentlighet.

Jan-Erik Østlie

I sentrum

– Jeg kommer fra et småbruk på Voss, typisk arbeiderfamilie. Mor var sykepleier, de fleste stemte Arbeiderpartiet i alle valg siden krigen, forteller han.

Likevel var han to år i SV under studietida, men fant ut at det var sosialdemokrat han ville være – han ville være med i et folkeparti.

Men når han får spørsmålet om hvor han plasserer seg sjøl i Arbeiderpartiet på en venstre-sentrum-høyre-akse, blir han noe så sjeldent for en bergenser som svar skyldig. Taus som en østers. Isteden legger han armene kjekt i kors over brystet og mumler noe om delprivatiseringen av Statoil og Telenor som han var for, EU som han var imot i 1994, Arbeiderpartiet som en politisk arbeidshest som på sitt beste kompromisser seg fram til de beste løsningene på tidas store spørsmål. Samtidig nikker han anerkjennende til spørsmålet og vil antagelig med det signalisere at han forstår problemstillingen. Han svarer:

– Rettferdig, grønt skifte – det må Arbeiderpartiet klare, dette må ikke bli et eliteprosjekt. Og så må vi bevare de små forskjellene i samfunnet vårt.

– Men det var ikke det jeg spurte deg om?

– Ok, jeg er vel i sentrum da! sier han.

Les også: Mina Gerhardsen vil hjelpe tillitsvalgte å prege samfunnsdebatten. Hun har også et par tips for hva du aldri må gjøre

KrF en tapt mulighet

I oktober, første måneden som agendasjef, brukte Svensson mesteparten av den trykksverten han hadde til rådighet på om Knut Arild Hareides venstreradikale linje skulle vinne i Kristelig Folkeparti (KrF) eller ikke. Med seier for Hareide, så han en lys framtid i møte for norsk politikk. En allianse mellom kirkebevegelsen, bondebevegelsen, miljøbevegelsen og arbeiderbevegelsen – det kan ikke bli bedre for Svensson. Sånn gikk det som kjent ikke, Hareide tapte ved et rått og kynisk maktspill og ble ifølge Svensson et kristentkonservativt parti for sørvestlandet.

– En tapt mulighet, men ikke et valg for evigheten, sier han og mener at den kraften i KrF som ville til venstre ikke vil forsvinne. At det er stemmer på venstresida som ikke så poenget med å ha Hareide og hans likesinnede i KrF med på det venstrepolitiske laget, er han klar over, men parerer det på følgende vis:

– Skal du få til noe, må du være villig til å samarbeide med folk du ikke er enig med i ett og alt.

Svensson mener at ved siden av klimaspørsmålet er debatten om ulikhet det viktigste spørsmålet nå. I tillegg mener han at den politiske venstresiden aldri må glemme å peke på det som går riktig vei – for eksempel kampen mot avskaffelsen av den globale fattigdommen.

EØS og handlingsrommet

– Hva mener du med sånne poetiske utsagn som at vi trenger en høyere himmel over politikken og en mer faktabasert offentlig samtale?

– De lange linjene, det positive som skjer når vi samarbeider, at målet med fellesskap og god fordelingspolitikk gir hver enkelt mer frihet til å leve det livet de ønsker å leve. Livet er jo på en merkelig måte lett og lyst, og samtidig den vanskeligste oppgaven vi har. Det er dette spennet vi lever i.

Etter at Hareide abdiserte, og et mulig regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet ble knust, skiftet Agenda og Svensson kurs. Nå er det forsvaret av EØS-avtalen som tar store deler av tida. Så langt må det vel være lov å si at agendasjefen tråkker i kjente ja-argumenter sjøl om han forteller at han har stor respekt for Fellesforbundets Roar Abrahamsen som nylig har skiftet standpunkt fra ja til nei. Svensson innrømmer at debatten ikke er lett. Nå har også LO-forbundet Industri Energi gitt Agenda penger for å lage en rapport om handlingsrommet i EØS-avtalen og arbeidslivet.

– Har ikke du og dere allerede på forhånd konkludert?

– Skal arbeidet vårt ha legitimitet må det være balansert. Så ingenting er spikret, svarer han.

Bedre og bedre dag for dag

Vi tar en tur til Aker Brygge for å kjøpe reker til lunsjen. Sola titter fram, hovedstaden byr på varmegrader og nærmest snøfrie gater.

– Har Trygve Svensson det bra?

– Ja, jeg har det kjempebra. Denne jobben blir bare bedre og bedre for hver dag som går, sier den nye agendasjefen.

Les også: Hvordan kan vi løse problemer i arbeidslivet innenfor EØS-avtalen? De skal finne svaret