JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helene Spro tok ulønnet permisjon for å pleie sykt barn:

Alenemor Helene må vente måneder på pleiepenger hun har krav på. Nå svarer arbeidsministeren

Helene Spro må vente fem måneder før pleiepengene er på konto. Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke svare på hva alenemamma Helene Spro skal leve av i mellomtiden.
BLIR PROVOSERT: Alenemamma Helene Spro har lånt penger fra familien for å forsørge barna sine i månedene uten lønn. Hun blir provosert av at Røe Isaksen ikke svarer på hva hun skal leve av før pleiepengene er i boks.

BLIR PROVOSERT: Alenemamma Helene Spro har lånt penger fra familien for å forsørge barna sine i månedene uten lønn. Hun blir provosert av at Røe Isaksen ikke svarer på hva hun skal leve av før pleiepengene er i boks.

Yngvil Mortensen

yngvil@lomedia.no

Mange lesere har reagert på historien om Helene Spro. Hun tok ulønnet permisjon for å passe sitt syke barn når tilstanden til den 11 år gamle datteren som har autisme og hjerneskade forverret seg i november i fjor.

Ap-politiker Elise Bjørnebekk-Waagen leste om Helene og barna i FriFagbevegelse og tok saken opp med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Bjørnebekk-Waagen spurte hva statsråden vil gjøre for å sikre økonomisk trygghet for familier som venter på nødvendig legeerklæring for å søke om pleiepenger.

Nav kan ikke behandle søknaden til Helene Spro om pleiepenger før hun har legeerklæring fra spesialist om at datteren trenger sin mor også når hun er på skolen. Familien har ikke fått time hos spesialist før i slutten av mars, nesten fem måneder etter at Spro tok permisjon fra jobben som hjemmehjelper.

Nå har arbeids- og sosialministeren svart:

«Jeg forstår at en mor er frustrert over lang ventetid på time i helsevesenet», skrev Torbjørn Røe Isaksen i svaret som kom onsdag forrige uke. Han kjenner kun den konkrete saken fra media.

«Dette er et problem, ikke bare for retten til ytelser, men også for muligheten til å gi barnet god helsemessig oppfølging», svarte arbeids- og sosialministeren.

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen

Håvard Sæbø

Han skrev ingenting om hva han mener regjeringen skal gjøre for å løse problemet med lang ventetid i barne- og ungdomspsykiatrien.

Alenemamma Helene må låne penger til mat

Spro vil få etterbetalt

Ap-politiker Bjørnebekk-Waagen spurte også om arbeids- og sosialministeren mener det er rimelig at familier med behov for pleiepenger selv bærer konsekvensene av lange ventetider gjennom at de ikke får søkt pleiepenger innen fristen på tre måneder.

Røe Isaksen svarte ikke på om han syns det var rimelig, men forklarte i stedet at det ikke spiller noen rolle når søker leverer den nødvendige legeerklæringen.

Firebarnsmoren Helene Spro søkte om pleiepenger 28. januar.

Røe Isaksen skrev i sitt svar at hvis Nav «har mottatt en søknad om pleiepenger i løpet av januar 2020, vil de kunne etterbetale pleiepenger tilbake til og med oktober 2019». Han svarte også at det blir virkningstidspunktet for etterbetalingen, «selv om etaten mottar en legeerklæring først i løpet av februar 2020 eller senere».

«Etaten setter gjerne frister i innhentingsbrev for å få nødvendig framgang i saken, men disse fristene får ikke rettsvirkning for vurderingen om etterbetaling», skrev Røe Isaksen.

– Jeg er rasende

– Jeg blir bare provosert, sier Helene Spro til FriFagbevegelse.

– Arbeids- og sosialministeren svarer ikke på det åpenbare: Hva skal man leve av når det tar fem måneder fra man innser behovet for permisjon uten lønn til papirene er på plass?

– Uten kapasitet i spesialisthelsetjenesten går barn uten nødvendig hjelp og foreldrene konkurs, sier Spro.

Hun forteller at Nav har utsatt hennes frist for å ettersende legeerklæringen til 31. mars.

– Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk har en uke på seg til å gi oss legeerklæringen. Rekker de ikke det, må jeg i verste fall vente til mai for utbetaling, sier hun.

Nav har vanligvis fire ukers behandlingstid for søknad om pleiepenger.

Vanlige folk spleiser på lønna

En kronerulling på internett har så langt innbrakt nesten 27.000 kroner til Helene Spro.

123 mennesker, de fleste av dem kvinner, har bidratt med penger og støtteerklæringer til alenemoren.

Annonse
Annonse