JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uføretrygd:

Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Både Runes lege, fysioterapeut og tidligere arbeidsgivere mener Rune er for syk til å jobbe. Det mener ikke Nav. Hva skal til for å ta opp kampen for å bli trodd?
Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Paul S. Amundsen

ida.bing@lomedia.no

Avslagene fra Nav knakk økonomien hans. – Uføresøknaden er et skrik om hjelp, sier Rune Breivik (51) til FriFagbevegelse, som har møtt alenepappaen fra Bergen.

Nå ønsker Rune at Nav skal tro på han, og han ønsker å få innvilget uføretrygd så han har noe å leve av. I den nyeste episoden av podkasten Rørsla forteller Rune om sin kamp mot Nav.

Lytt til episoden her:

Det var for 23 år siden at Rune skadet seg i en arbeidsulykke. Høyre arm, skulder og deler av brystet ble klemt mellom en lastebil og en pall med frossen laks. Pallen veide 800 kilo.

I årene som fulgte, ble Rune stadig sykere. Smertene han hadde i overkroppen var voldsomme.

Til tross for flere forsøk holdt ikke Rune ut arbeidshverdagen. Rapporter fra Runes fastlege, fysioterapeut og flere tidligere arbeidsgivere, viser at Rune var for syk til å fungere i ordinært arbeid.

Men Nav holder fast ved at Rune må kartlegges for å finne siste rest av arbeidsevnen hans.

Nav ser at saken kunne vært løst bedre

– Prosessen med å avklare arbeidsevnen kan være krevende og pågå over tid. Runes tilfelle er en sak som har pågått i mange år, og som vi i ettertid ser at kunne vært løst bedre gjennom tettere oppfølging og mer aktiv, målrettet og tilpasset utprøving av arbeidsevnen.

Det sier Anne Kverneland Bogsnes, direktør for Nav Vestland, til FriFagbevegelse. Hun utdyper:

– Vi forstår at manglende avklaring og tidsbruken i denne saken har vært en krevende prosess for ham. Dette beklager vi.

– Prosessen med å avklare arbeidsevnen kan være krevende og pågå over tid. For å få til gode avklaringsløp kreves godt samarbeid med andre aktører, særlig helsevesenet. Dette er noe vi jobber mye med, legger Bogsnes til.

Bognes forklarer at utgangspunktet er at mange med god tilrettelegging kan fungere godt i arbeidslivet, til tross for helseutfordringer.

– Samtidig skal vi også ivareta de som ikke er friske nok, og som kan ha krav på helserelaterte ytelser fra Nav. Det er leit å høre at folk har hatt dårlige opplevelser.

Bergen tingrett: Nav dømt for å ha trakassert mellomleder

Nye vurderinger

I et skriftlig svar til FriFagbevegelse vedgår Nav at det ikke er tvil om at Rune har sammensatte helseplager som også påvirker hans muligheter til å jobbe, men at de har vurdert at ytterligere tiltak er nødvendig for å et bedre grunnlag slik at Runes inntektsevne kan vurderes igjen.

– Dette begrunner vi med at Rune i den senere tid kun har forsøkt ett tiltak, der arbeidsoppgavene var begrenset og utprøvingen ble avsluttet etter kort tid. Siste dokumenterte arbeidsforhold ble avsluttet i 2011, og vi kan ikke se at Nav er blitt informert om at han har prøvd seg i jobb etter 2011.

Saken til Rune er nå sendt til Trygderetten, som skal avgjøre Runes søknad om uføretrygd.

Tidligere har Rune mistet arbeidsavklaringspenger, AAP, to ganger. Bogsnes påpeker at regelverket kan gi rom for tolkning, som igjen fører til at noen får avslaget sitt endret:

– I denne saken har Navs klageinstans ved to anledninger omgjort vedtak om stans av Runes arbeidsavklaringspenger. Vi skjønner at hendelser som dette kan svekke tilliten til oss. Men jussen gir ikke alltid klare svar, og det kan for en konkret sak være rom for ulik tolkning av regelverket.

Overlege i smertemedisin: – På sitt verste gjør Nav folk sykere

Nav-direktøren understreker likevel at de to oppholdene i AAP-utbetalingene kom av at han ikke oppfylte ett av kravene for å beholde utbetalingen:

– Vi vet at Rune har hatt uforholdsmessige store omsorgsoppgaver i hjemmet. For å motta AAP utover maksimal periode, så er et av kravene at sykdom må være hovedårsaken til at arbeidsevnen ikke er avklart mot arbeid eller uføretrygd. Dette utelukker ikke at man har omsorgsoppgaver, men hovedårsaken til manglende avklaring må skyldes sykdom.

Runes advokat, Mona Holmedal mener «saken hans er urimelig, fordi Nav blander inn barna hans».

– Saken handler ikke om omsorgsoppgavene for barna, men om at Rune Breivik er syk, sier advokat Mona Holmedal.

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Jeg har kommet i den alderen der man ikke er til noen nytte mer. Alternativet å bli sosialklient eller minstepensjonist

Annonse

Flere saker

Annonse