JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alkohol + arbeidsliv = sant

Bruken av alkohol øker i arbeidslivets gråsoner viser ei forskningsbasert bok som kommer ut i dag.
Bente Sikveland og Kjetil Frøyland lanserer i dag ei bok som viser at alkohol og arbeidsliv henger sammen.

Bente Sikveland og Kjetil Frøyland lanserer i dag ei bok som viser at alkohol og arbeidsliv henger sammen.

jan.erik@lomedia.no

I dag lanseres boka «Alkohol + arbeidsliv = sant?» Tittelen har spørsmålstegn, men allerede i forordet fjernes spørsmålstegnet. Bente Sikveland, leder av KoRus Stavanger, Rogaland A-senter og en av bokas to redaktører, sier følgende til frifagbevegelse:

– Med det spørsmålstegnet markerer vi at folk skal reflektere over alkoholens plass i arbeidslivet. I boka står det imidlertid: «Selv om sammenhengen mellom alkohol og arbeidsliv både er komplisert og kan synes motsetningsfull, vil vi påstå at alkohol + arbeidsliv = sant.»

Samle fragmenter

Sikveland forteller videre at boka har kommet til etter initiativ fra KoRus som skal være en spydspiss i den norske forskningen om rus og arbeidsliv. For denne boka er nemlig i all hovedsak basert på forskning. Og er en antologi, altså skrevet av mange forfattere og forskere.

– Informasjonen om forholdet mellom alkohol og arbeidsliv har vært fragmentert. Derfor ønsket vi å samle mye av det vi vet i ei bok, sier hun.

Ledelse, kvinner, alkohol

Det er Gyldendal Arbeidsliv som gir ut boka. Forlagsredaktør Arne Bernhardsen forteller at forfatterne bak boka alle er ledende forskere innen rusfeltet. De beskriver den aktuelle forskningen på området og gir oss ny kunnskap om hvordan tilstanden er.

– Arbeidslivet trenger ny kunnskap om hvilke følger alkohol har for sykefravær, uførepensjon, ulykker og lav produktivitet. Først med den kunnskapen kan man foreta reelle vurderinger om hvilke tiltak man skal sette inn og hva som virker. Denne boka trekker trådene fra ulike rusforskningsfelt og har mange spennende perspektiver. Blant de mest spennende er oppmerksomheten boka gir til kvinner, ledelse og alkohol. Det er absolutt ny kunnskap, sier Bernhardsen til frifagbevegelse.

Vi gråsonedrikker mer

En av de som kan gi en kunnskapsoppsummering av dette feltet er Kjetil Frøyland. Han har skrevet kapittel to i boka som heter «Arbeidsliv, rusmiddelbruk og forebygging». Frøyland er i dag forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) og tidligere direktør i AKAN. Og er ifølge Sikveland den som i dag vet mest om dette feltet i Norge.

– Hvordan er utviklingen, Frøyland?

– Alkoholbruken i arbeidslivet er økende, men vi har ikke ferskere tall enn fra 2005. I det innerste av arbeidslivet har det blitt noe tørrere den siste tiden, men i gråsonene – i sammenheng med reisevirksomhet, seminarer og kurs og andre arbeidsrelaterte omgivelser – er alkoholbruken økende.

– At det er blitt tørrere noen steder skyldes kanskje god forebygging og godt AKAN-arbeid?

– Forhåpentligvis henger det sammen med godt HMS-arbeid, sier Frøyland.

Forskning er nyttig

Så er det mulig å stille spørsmålet om forskning hjelper på et felt som alkohol og arbeidsliv. Sikveland ønsker ikke å moralisere, men bidra med kunnskap. Og mener at forskning fører til endret praksis. Frøyland er ikke uenig.

– Når det gjelder den forskningsbaserte påstanden om at bedre tilgjengelighet bidrar til økt bruk, må nok den nyanseres noe – vi må også se dette i sammenheng med omgivelser og annen kontekst. Mye atferd er lært. Men forskningen kan i hvert fall bidra til å belyse hvilke forebyggende virkemidler som eksisterer, sier han.

Vinmonopolet

I de siste dagene er spørsmålet om utvidede åpningstider på Vinmonopolet reist, et spørsmål som ser ut til å ha bred politisk støtte.

– Dette er ikke noen kjempestor sak og fører neppe til voldsom økning i alkoholbruken. Større er trusselen Vinmonopolet møter via det taxfrie salget og grensehandelen. Skulle Vinmonopolet miste sitt monopol, sånn også noen politikere ønsker, vil det være en langt større sak, sier Frøyland.

En kombinasjon av virkemidler

Både Sikveland og Frøyland trekker fram et kapittel i boka som Jens Christoffer Skogen, klinisk psykolog og forsker, har skrevet. Det handler om den funksjonen og rollen alkoholen har i vårt samfunn. Her ligger nok bokas viktigste funn, mener de to.

– Hvor ofte er det ikke alkohol med i bildet ved arbeids- og bilulykker, men som likevel ikke blir fanget opp av den ordinære statistikken? Sier Frøyland. Han mener alkoholbruk ofte omdefineres og bortforklares, mens den i stor grad medvirker til mye uhelse og sykefravær.

– Hva mener du er det viktigste virkemiddel for å forebygge uvettig alkoholbruk i arbeidslivet?

– Det er ikke mulig å peke på ett virkemiddel, det er heller en kombinasjon av mange. Det må jobbes med arbeidsmiljøet i et helhetlig perspektiv, men også med risikofaktorer og graden av tilgjengelighet, sier Kjetil Frøyland.

Fakta

Hildegunn Sagvaag og Bente Sikveland (red):

Alkohol + arbeidsliv = sant?

En vitenskapelig antologi

Gyldendal Akademisk 2014

Hvor ofte er det ikke alkohol med i bildet ved arbeids- og bilulykker, men som likevel ikke blir fanget opp av den ordinære statistikken?
Kjetil Frøyland

Annonse
Annonse

Fakta

Hildegunn Sagvaag og Bente Sikveland (red):

Alkohol + arbeidsliv = sant?

En vitenskapelig antologi

Gyldendal Akademisk 2014